Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Tetemes összeggel segíti a kormány a skanzent a viharkárok után

A kabinet példamutató gyorsasággal és empátiával cselekedett.

2024. 07. 04. 20:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Erkölcsi kötelességünk segíteni a bajbajutottaknak azzal a 70 millió forinttal, amellyel a skanzen viharkárait el tudja hárítani és minél előbb visszaadhatja a látogató közönségnek a veszteséget szenvedett épületet – jelentette be Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter. 

A tárcavezető hangsúlyozta, egyértelmű, ha segítséget kérnek, akkor segítséget kell adni, hogy megőrizzük az örökségünket, és továbbadjuk azoknak a százezreknek, akik ellátogatnak a skanzenbe. 

A magyar népi örökségnek ez a helyszíne azért is fontos, mert duális képzőpartnerként együttműködik a Debreceni Egyetemmel – mondta a miniszter.

Hankó Balázs kulturális miniszter azonnal támogatta a kárt szenvedett épületek helyreállítását (Fotó: Bach Máté)

Hankó Balázs szerint a skanzenről az embereknek a magyar népi kultúra jut eszébe, ahol már Kárpát-medencei dimenziót is nyer a magyar népi építészet, ami megőrzött minket magyarnak. A Felső-Tisza-vidék építészetét mutató épületen látható, mekkora kárt okozott a június 26-i vihar, amely elérte Szentendrét és a skanzent. Gyermekes családok és osztálykiránduláson részt vevő fiatalok látogatnak ide sokan az egész Kárpát-medencéből, mert itt érezhető, mit jelent magyarnak lenni. – Látogasson ide minden generáció, és mondják el, hogy a világ legjobb dolga magyarnak lenni – fogalmazott a miniszter.

Vitályos Eszter: A kormány mindig segít a bajbajutottakon, ez most sincs másként (Fotó: Bach Máté)

 

A kormány segít a bajban

Vitályos Eszter kormányszóvivő, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett a tomboló vihar okozta katasztrófahelyzetre, majd kijelentette: a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiemelt kultúrstratégiai intézmény, kutatásaival részt vállal hazánk szellemi és tárgyi kulturális örökségének megőrzésében. Látogatóinak száma évről évre nő, megközelíti a 200 ezer főt. Minden, ami itt történik, világszínvonalú, generációk ismerkednek meg a húsvéti hagyományokkal, ünnepkörökkel és a magyar falvak életével. 

A kormányszóvivő emlékeztetett: bárhol történt természeti katasztrófa, a kormány mindig a bajbajutottak segítségére sietett, ez most sincs másként, a kabinet a skanzennek is segítséget nyújt.

Vitályos Eszter megköszönte Hankó Balázs azonnali segítségét, és reményét fejezte ki, hogy a viharkárok helyreállítását minél gyorsabban el tudják végezni.

 

Példamutató gyorsaság és empátia

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy rengeteg épületben okozott komoly károkat a múlt heti felhőszakadás, kiemelve az erdélyi és a dél-dunántúli építészetet megidéző helyszíneket. Hiába tettek meg a természeti katasztrófa idején mindent az épületek megmentéséért, a károsodások nagy problémákat jelentenek a szabadtéri múzeumnak, ráadásul mindez abban az időszakban történt, amikor a Covid után már visszaállt a látogatók száma. Gyermekek ezrei fognak a helyszínen, és olyan terek is eláztak, ahol őket kell fogadni, illetve a következő napokban két nagy nemzetközi konferenciát rendeznek, melyeken az egykor mintának tekintett nyugati országokból jönnek a skanzenbe tanulni. – Ez nem történhetne meg a károk elhárítása nélkül,

a kormány pedig példamutató gyorsasággal és empátiával segített rajtunk, így a soros európai uniós elnökségből fakadó feladatainkat is képesek leszünk ellátni. 

– Sebesüléseket kaptunk, de nem rogytunk meg, ugyanúgy végezzük tovább a feladatunkat – fogalmazott a főigazgató.

Borítókép: Cseri Miklós (b), Vitályos Eszter és Hankó Balázs a szentendrei skanzenben (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.