Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Magyar Péter eltaktikázta magát

Jó eséllyel újra fogják számolni a főpolgármester-jelöltekre leadott szavazatokat, ami Karácsony Gergelynek is érdeke, mert ennek elmaradása esetén megkérdőjeleződik a legitimitása – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója a Scruton választási értékelő rendezvényén. Závecz Tibor, a Závecz Research ügyvezetője arról beszélt, hogy Karácsony valószínűleg keresni fogja Magyar Pétert a főváros működtetése miatt, ami nagy kihívás lesz a Tisza Pártnak.

2024. 06. 11. 19:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nehéz helyzetbe került Karácsony Gergely, akinek érdeke a szavazatok újraszámolása, mert ha ez elmarad, akkor rá fog égni a következő ciklusában – fejtette ki Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója a Magyarország választott című választási értékelő rendezvényen a Scruton Belvárosban. Az igazgató példaként említette, hogy édesanyja szavazólapján nem volt kihúzva Szentkirályi Alexandra neve, és ha ez sok helyen megtörtént, az megkérdőjelezi Karácsony legitimitását. Hozzátette,

a DK, a Párbeszéd és az MSZP nem szeretik egymást, ezért a hét képviselőjüknek sem lesz egyszerű az együttműködés, nem hogy koalíciót kötni és támogatást szerezni.

Emellett a Tisza Párt alelnöke kiszámíthatatlan, továbbá eddig azt mondta, hogy nem működik együtt Karácsonnyal, így pedig nem lehet matematikailag a várost irányítani, június végén pedig már miniszterelnök-önjelölt lesz. Problémás a főváros gazdasági helyzete is, amiről Orbán Viktor beszélt a tegnapi interjúban. Mráz Ágoston Sámuel arra számít, hogy legkésőbb október 1-jére csődbiztost fognak kinevezni Budapesten.

 

Magyar Péter ideális Sorosnak

Az elemző szerint

Magyar Péter eltaktikázta magát, mert ha betartja az ígéretét és nem működik senkivel együtt, akkor nem jut előre, ha pedig valakivel mégis megteszi, akkor úgy tekintenek rá, mint aki megszegte az ígéretét.

Ha például a fővárosi költségvetés elfogadásához hozzájárul, akkor nem tudja lemosni magáról, hogy együttműködik Karácsonyékkal, ha pedig nem járul hozzá, akkor Budapest működésképtelenné válik. Ehhez hasonlóan ha a Tisza Párt és Gyurcsány jelöltje egyszerre indul el Angyalföldön 2026-ban, akkor még ott is a Fidesz fog nyerni, ez pedig a baloldal rendkívüli megosztottságát jelentené – vonta le a következtetést a Nézőpont igazgatója.

mráz ágoston sámuel nézőpont
Mráz Ágoston Sámuel szerint Magyar Péter eltaktikázta magát, de Sorosnak ideális embere lehet (Forrás: Tranzit)

Azt is megkockáztatta: nem biztos, hogy egy év múlva a Tisza Párt egyben lesz, hiszen konkrét ügyek miatt látható volt hasonló külföldi pártok szétrobbanása, például Szlovákiában. Magyar Péter retorikailag nem ellenzéki, és nagyon ügyesen teszi, hogy nem mond olyanokat, mint Donáth Anna, aki folyamatosan saját sikereként értékelte az uniós pénzek visszatartását. Mráz Ágoston Sámuel elárulta, hogy 29 éve ismeri Magyar Pétert, mert gimnáziumi osztálytársa volt, ezért őt nem lepte meg a politikus retorikája. – Ha Soros szeretne valakit a rendszer ellenzékének, keresve sem találna jobbat – fogalmazott.

 

Mit kezd Karácsony a kialakult helyzettel?

Závecz Tibor, a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet alapító ügyvezetője kijelentette: jogi és matematikai kérdés, hogy Vitézy Dávid el tudja-e érni a szavazatok újraszámlálását. Úgy vélte, történjen bármi, Karácsony Gergely marad a főpolgármester, a politikai kérdés az, hogy mit kezd ezzel a helyzettel. Kérdőjeles az is, hogy a főpolgármester békét köt-e Vitézy Dáviddal, mert már kifejezte bizalomvesztését iránta, és nem fogja őt felkérni helyettesének, de ezt valószínűleg a néhány szavazattal lemaradt kihívó sem vállalná. Ezenkívül még azt sem tudni, hogyan alakul meg a Fővárosi Közgyűlés és kik lesznek a főpolgármester-helyettesek. Jelenleg a 33 fős testületben Karácsonyéknak összesen hét mandátumuk van, tíz a Tisza Pártnak, tíz a Fidesznek, három Vitézy Dávid szervezetének és három a Kétfarkú Kutya Pártnak – idézte fel.

Závecz Tibor jelentősnek nevezte a Tisza Párt uniós listán tapasztalt támogatását, ezért rájuk fog kedvező hatást kifejteni a győzteshez húzás jelensége. Emlékeztetett:

Karácsony már arról beszélt, hogy keresni fogja Magyart, ami nagy kihívást jelent a Tisza Pártnak.

Most Magyarnak össze kell raknia a pártját és elérni, hogy 2026-ban legyen 106 megbízható egyéni képviselőjelöltje, illetve listája. Magyar Péter a következő néhány hónapban nem az együttműködést fogja keresni, hanem egyedül szeretne felfutni, és behozni a Fidesz mintegy 15 százalékos előnyét – vélekedett Závecz Tibor.

Borítókép: Mráz Ágoston Sámuel és Závecz Tibor (Forrás: Mandiner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.