Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Pécs baloldali önkormányzata az érzékeny, személyes adatokat szivárogtathatta ki

Anomin adatok, normál esetben nem hozzáférhető adatok szivároghattak ki Pécs baloldali önkormányzatától. Így illetéktelen kezekbe juthattak rászorulók, bérlakásban élők személyes adatai. A kikerült információkkal akár vissza is lehet élni.

Forrás: BAMA2024. 06. 03. 20:06
Pécs, 2021. március 11.
A Városháza épülete a Széchenyi tér 1. szám alatt. A jelenlegi épület 1907-ben készült el neobarokk stílusban Láng Adolf tervei alapján. A torony csúcsán Pécs város szabad királyi oklevelének címere látható, melyet 1780-ban a szabad királyi jogokkal együtt adományozott a városnak Mária Terézia és fia II. József. Balra Hunyadi János-szobor, Pátzay Pál alkotása (1956).
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomoz a rendőrség a rágalmazásért már jogerősen elítélt Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármester alá tartozó lakásgazdálkodási területen. A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség Péterffy Attila, Pécs polgármesterének hivatali idején történt vesztegetés elfogadásának a gyanúja miatt indított eljárást. A BAMA információi szerint ugyanis valakik százezreket kérhettek el a rászoruló emberektől azért, hogy önkormányzati bérlakást kaphassanak. 

A portál szerint a baloldali városvezetés bosszúból a napokban „cikksorozatot” indított részben a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezetőjének, Máté Jánosnak a lapjában, részben pedig a pécsi önkormányzat által fenntartott lapban, ezekben pedig magánszemélyek személyes adatait is felhasználták.

Nem lehet tudni, hány ember adatai szivárogtak ki

Ezekben a cikkekben arról írnak, hogy az elmúlt tíz év önkormányzati lakáskiutalását megvizsgálta az önkormányzat, és problémás esetekre bukkant. A jobboldali szimpatizánsok kapcsán nyilvánosságra is hoztak olyan adatokat, amiket korábban, más esetekben anomim módon, zárt ülésen tárgyaltak, mivel olyan személyes adatokról van szó, mint nevek vagy lakcímek. A PSN Zrt. vezérének, Máté Jánosnak a lapja, egy olyan jegyzőkönyvet is nyilvánosságra hozott, ami zárt ülésről készült és egy nem közszereplő személyes adatait is tartalmazta – írták.

Az önkormányzat hivatalos oldalán megjelölt „cikksorozat” kifejezés arra utal, hogy 

az illetéktelenek kezébe nem csak egy, hanem sokkal több szenzitív adat kerülhetett ki az önkormányzattól.

– hangsúlyozták.

Még nem lehet biztosan tudni, hogy mennyi személyes adat került illetéktelen kézbe, de több ezer bérlakás van Pécsett. Az is érdekes kérdés lehet, hogy a történtek után a pécsiek személyes adatainak biztonságára milyen mértékben figyelnek oda a városházán. Azt sem lehet kizárni, hogy nem csak lejáratóknak kerültek ki az érzékeny adatok, lehet, hogy akár bűncselekmények elkövetésére is kijátszhatták valakik ezeket. 

Az illetékeseket is megkeresték, nem sok sikerrel

Az esettel kapcsolatban a BAMA megkereste a jegyzőt, akinek ezeket a kérdéseket tették fel:

  • Melyik szervezet folytatta le a vizsgálatot, ki láthatta eddig a dokumentumot, a vizsgálat eredményeit?
  • Kik és kinek adták át a személyes adatokkal együtt a dokumentumot, a vizsgálat eredményeit?
  • Ön szerint mi védi meg a pécsi magánszemélyeket attól, hogy a pécsi városházáról személyes adataik kikerüljenek illetéktelenhez, azokat bármilyen céllal – akár politikai, vagy bűncselekmények elkövetése érdekében – felhasználják?
  • Vizsgálja-e azt, hogy ki juttatta el a Pécsi Sport Nzrt. vezérének birtokában lévő laphoz a dokumentumot, a vizsgálat eredményeit?

A pécsi jegyző azt közölte a portálnak, hogy nem olvasta a cikket, így annak tartalmát értékelni, kommentálni nem áll módjában.

A jegyző általánosságban elmondta, hogy a hivatal belső ellenőrzési osztálya többször is vizsgálta az önkormányzati lakásgazdálkodásokat, ezek az eljárások rendben lezárultak, a jelentések tartalma a jogszabályi előírások alapján nem titkos, hiszen közfeladat-ellátással összefüggő, az ügyiratok kezelése a jogszabályoknak megfelelő. 

 a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság több állásfoglalásában is megerősítette, hogy azon természetes személyek, akik szociális alapon bérelnek az önkormányzat tulajdonában lévő lakást, a nevük és a bérleti jogviszony fennállására vonatkozó személyes adatuk közérdekből nyilvánosnak minősül. Mint ahogy egy adott ingatlan nyilvántartási adattartalma is publikus, bármely földhivatalon keresztül abba betekinthet, a tulajdoni lapról kivonatot/másolatot kérhet, ilyen módon az azon szereplő adatokat megismerheti.

– mondta el a jegyző a portálnak.

A BAMA ezek után kérte ugyanazokat a dokumentumokat, vizsgálati anyagokat a Polgármesteri Hivataltól, amiket kiadhattak Máté Jánoséknak, de kérésükre nem reagáltak.

Normál esetben zárt adatkezelés lenne

A jegyző álláspontjának ellentmond a pécsi önkormányzat jelenleg is érvényben lévő gyakorlata. Eszerint ugyanis a bérlakások kiutalásáról zárt ülésen döntenek, és a döntésről anonimizáltan, tehát a személyes adatokat védve hoznak csak nyilvánosságra határozatot – írják. 

a pécsi önkormányzat jelenleg is érvényben lévő gyakorlata, amely szerint a bérlakások kiutalásáról zárt ülésen döntenek és a döntésről anonimizáltan, tehát a személyes adatokat védve hoznak csak nyilvánosságra határozatot.
Forrás: BAMA

Máshol így állnak hozzá

A portál példaként felhozta a Csongrád-Csanád Vármegyei kormányhivatal zárt ülésekre és személyes adatokra vonatkozó jogi tanácsait. Itt a hatóság részéről arra figyelmeztetnek, hogy

 az önkormányzat működése során a közérdekű adatok nyilvánosságának biztosítása mellett minden esetben védeni kell a személyes adatokat. 

Borítókép: A pécsi városháza (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.