Új kutatási módszer a daganatos betegségek felismerésére

Emlő- és tüdődaganatok korai azonosítását lehetővé tevő eljárást fejleszt az Avidin Kft. és a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciuma a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal finanszírozásával megvalósuló, 952 millió forintos költségvetésű hároméves projektben.

Forrás: MTI2024. 07. 30. 10:00
Jakarta, 2024. július 10.
A legénység tagja az OceanXplorer kutatóhajón az indonéz fõváros, Jakarta Tanjung Priok kikötõjében 2024. július 9-én. A Dalio Philanthropies amerikai alapítvány tudományos programjaként mûködõ OceanX hajója márciusban kezdett délkelet-ázsiai expedíciót Szingapúrnál, és várhatóan Malajzia felé veszi az irányt. A 87 méter hosszú hajóhoz két mélytengeri merülõegység tartozik. A vastag plexiablakú utaskapszula ezer méteres mélységig tud merülni, amelyrõl a legénységet nem szállító, kábelen távirányított egység felvételeket készít. Az utóbbi alján levõ kamerák és nagylátószögû fényképezõgépek a legparányibb tengeri élõlényeket is képesek megörökíteni egészen 6000 méteres mélységig. A legkorszerûbb technológiával felszerelt berendezés mintavételre is alkalmas, többek közt víz alatti vulkánokból.
MTI/EPA/Bagus Indahono
Fotó: Bagus Indahono
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A daganatos megbetegedések száma Magyarországon továbbra is magas, korai diagnosztikájuk kiemelten fontos, mivel a korai felismerés és kezelés jelentősen javíthatja a betegek esélyeit. A különböző diagnosztikai módszerek közül egyre nagyobb jelentősége van a vérben található nukleinsavak kimutatásának, amely sokszor a hagyományos képalkotó eljárások érzékenységét is felülmúlja. A konzorcium eddig nem ismert új biomarkereket kíván azonosítani emlő- és tüdődaganatokból, amelyek alkalmasak lesznek új diagnosztikai eljárások és reagensek, valamint genomszűrési kísérletekkel kapcsolatos szolgáltatások kialakítására. 

A vérben keringő DNS-t vizsgáló, olcsó, a páciensek számára nem megterhelő, akár negyedévente is ismételhető szűrési eljárással az új daganatos betegségeket nagyon korán fel lehet fedezni.

A tervezett eljárás a diagnosztikában jelenleg nem vizsgált genomi DNS-tulajdonságaira fókuszál: a génkifejeződést szabályozó kromatinszerkezetre, a ritka epigenetikai változásokra, illetve a nagyobb DNS-szerkezeti eltérésekre speciális dúsítási, minta-előkészítési és szekvenálási protokollokkal. Erre alapulva új reagenskészletet hoznak létre.    

A 694 millió forintos vissza nem térítendő támogatással megvalósuló projekt másik terméke egy vérből történő közvetlen – a DNS-t és azt csomagoló és rendező hiszton fehérjék alkotta – „kromatint tesztelő kit”, mely diagnosztikai és kutatási projektekben is előnyös lehet, annak epigenetikai változásának detektálására is képes lesz, így versenyképesebb is.

Jelenleg ilyen komplex „kitkészlet” nem létezik a nemzetközi piacon, felhasználói kutatóhelyek, valamint a jelenleg is tumordiagnosztikai vizsgálatokat végző cégek lehetnek.    

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/EPA/Bagus Indahono)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.