Szinte lehetetlen védekezni egy késes támadás ellen, de gyakorlással fel lehet készülni + videó

A solingeni terrortámadás után egyre több szakértő beszél arról, hogy az ellenőrizetlen migráció következtében Európában egyre több késes merényletre lehet számítani. A Magyar Nemzet által megkérdezett családbiztonsági szakértő szerint el kell felejtenünk azt, amit a hollywoodi filmekben látunk.

2024. 08. 29. 13:38
Forrás: Képernyőkép
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbentette Európát a múlt heti késes merénylet. Egy 2022-ben migránsként érkezett szír férfi a németországi Solingenben válogatás nélkül kezdett mészárlásba egy tömegrendezvényen. Hárman meghaltak, többen megsebesültek. A migrációval tömegesen érkeznek emberek Európába olyan kultúrákból, ahol a mindennapi élet része a kés viselése. Szakértők szerint pedig ezzel együtt egyre több ehhez hasonló merényletre lehet számítani a jövőben. De hogyan történnek és lehet-e egyáltalán védekezni az ilyen támadások ellen? Pöltl Ákos családbiztonsági szakértő avatott be minket a hasonló támadások lélektanába.

Felejtsük el, amit a hollywoodi filmekben látunk

– mondja a szakember. 

A mozivásznon ugyanis látványosan előrántott késsel közeledő gyilkosokat lehet látni, akikről messziről látszik, hogy támadásra készülnek. Pöltl Ákos a Magyar Nemzetnek azt mondta, a valóság nagyon távol áll ettől. A támadások ugyanis rendszerint nagyon gyorsan történnek, többszöri gyors szúrást ejt a támadó, majd a következő áldozatra sújt le. A támadót az adrenalin és a pszichikai állapot miatt pedig nagyon nehéz megállítani. A szakértő szerint az egyik legjellemzőbb jelenség a támadások során, hogy az áldozat lefagy, így védekezésre is képtelen, ezután pedig nem tudatos, hanem ösztönös védekezésbe, hátrálásba kezd, ami további lehetőségeket ad a támadónak. Tanulás és folyamatos tréningek nélkül ezért szinte lehetetlen védekezni. Meg kell tanulni a helyes védekezési folyamatot, mutatott rá Pöltl Ákos. 

Az egyik ilyen technika, hogy ahelyett, hogy hátrálna az áldozat, éppen az, hogy olyan szorosan kell a támadóhoz kerülni, hogy a kezeit ne tudja használni. A legnehezebb talán az, hogy fejben nagyon gyorsan át kell állni a védekezésre és rögtön kell reagálni. A családbiztonsági szakértő azt is bemutatta, hogy egy támadás esetén a gyors válaszreakcióval megakadályozhatja az áldozat a további sérülést a támadó legérzékenyebb pontjait célozva. Ilyen például a szem. Erre jellemző, hogy különösebb gyakorlás nélkül bárki bele tud nyúlni valaki szemébe, csak fel kell ismerni, amikor ezt meg is kell tenni. A szembe nyúlva a támadó máris védekezésbe megy át, ami esélyt jelent a megmenekülésre. A szemen kívül a torokra, térdre mért ütés, vagy rúgás is hatékony lehet. Hosszas és monoton tréningekkel azonban azt is el lehet sajátítani, hogy a kést az áldozat elvegye a támadótól. Ezt katonáknak, biztonsági szakembereknek oktatják, de Pöltl Ákos szerint legalább 3000-szer kell a folyamatot végigcsinálni, hogy egyáltalán legyen esély ezt megtenni.

Borítókép: Illusztráció a videóból – (Képernyőkép -Videa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.