Elárasztotta Újbuda egyik lakóparkját is a Duna, a Kopaszi-gát egy része víz alatt van + fotók

A katasztrófavédelem ellenőrizte az éttermek állapotát.

2024. 09. 20. 14:40
Víz alá került a Kopaszi-gát egyik része. Forrás: Olvasói fotó
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalaggal zárták le a Kopaszi-gát egyik oldalát, a Duna áradása ezt a környéket sem kíméli: amíg a vízszint tegnap még „csak” az újbudai strand bejáratát lépte át, addig mára a vízből alig látszanak ki a teraszokat fedő napvitorlák. A víz ellepte a sétáló utat és a lakóparkhoz vezető lépcsőt is elárasztotta.

A strandon található épületek mondhatni megúszták, ezek az egységek ugyanis – mint az öltöző, tusoló, wc-k és az étteremhez tartozó konyha –  úgynevezett úszóházak, amelyek az ehhez hasonló áradások esetén képesek a vízszinttel együtt emelkedni.

A Kopaszi-gát egyik oldalát teljesen elárasztotta a víz (Fotó: Sam Hi)

Nyitva vannak az éttermek

„Nemrég járt nálunk a Katasztrófavédelem, hogy megnézzék a Kopaszi-gát állapotát, és úgy ítélték, hogy az árvíz nem veszélyezteti az étterem működését. Szerencsére minden vendéglátóegység az árvízszint felett van, így a tetőzés idején is nyitva tarthatunk” – árulta el Le Bistro étterem egyik dolgozója, aki arról is beszélt, a vendégek és a bámészkodók biztonsága érdekében járőröket is hívtak, hogy senki se menjen túl közel a vízhez. 

Minden óvintézkedést megteszünk, hogy az árvíz a lehető legkisebb problémát okozza, és a túlzott kíváncsiság nehogy bajhoz vezessen 

– tette hozzá.

Csütörtökről péntekre a víz átlépte a strand bejáratát és elárasztotta a lakóparkhoz vezető lépcsőt (Forrás: Olvasói fotó)

Még nincs vége

Budapesten a vízszint nyolc méter felett jár már, a kormány péntek reggeli tájékoztatása szerint a rakpartoknál már csak a fák teteje látszik ki a vízből, míg az Országháznál most vizsgáznak először élesben az árvízvédelmi kapuk, amelyek 2013-ban, az utolsó nagy árvíz után készültek el.

A folyó vízszintje várhatóan szombat estig emelkedik a fővárosban, akkor tetőzik.

A miniszterelnök közlése szerint magyar tulajdonság, hogy a baj összehozza az embereket, ugyanakkor az emberek nyugodtabbak, mint 2013-ban. Orbán Viktor szerint ennek oka az, hogy azt tudják mondani az embereknek: 

nincs olyan veszély, amivel még nem találkoztunk volna. A helyzet komoly, de nincs szükség idegeskedésre. 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.