Így menthetjük meg a fecskéket a rossz időben

A hideg, esős és szeles idő veszélyezteti a madarak életét.

2024. 09. 15. 15:13
fecske
Fotó: MTI/Faludi Imre
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is marad a fecskék számára különösen kedvezőtlen hideg, esős és szeles idő. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a közösségi oldalán egy olyan módszert mutatott be, ami több száz madárnak segíthet.

A fecskéknek valódi segítséget jelenthet a garázsok, melléképületek, lépcsőházak vagy istállók megnyitása.

Tartós eső idejére, illetve éjszakára nyugodtan be is lehet ide zárni a madarakat. A fecskék így melegben tudják átvészelni a rossz időt, így akár egy-két nappal tovább is kibírják. Amint eláll az eső, nyissuk ki az ajtókat, hogy ki tudjanak repülni vadászni. Ezzel a módszerrel akár madarak ezreinek is segítséget tudunk nyújtani.

A fecskékre más szempontból is figyelni kell. Előfordul, hogy az utak mellett vadásznak élelemre a rossz idő miatt. Ilyenkor nagyon kell figyelniük az autósoknak, mivel könnyel előfordulhat, hogy a madarak az úttesten tartózkodnak. 

A településen kívüli utakon ezért érdemes ilyenkor nagyobb odafigyeléssel és lassabban közlekedni.

Szegeden valaki egy lakóépület ablakában fotózott le rengeteg madarat, akiket aztán meg is etetett. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.