Jön az ősz, sokan megfázásra panaszkodnak, azonban ilyen nincs

A háziorvosi rendelőkben szeptember végén egymásnak adják a kilincset a betegek. Sok a náthás beteg, de a tanácsadó szerint ebben nincs semmi különös. Főként a kicsik fertőzik meg egymást, ahogy közösségbe kerülnek.

Forrás: HEOL2024. 09. 26. 19:10
Dissatisfied,Young,Couple,Having,Problem,With,Central,Heating,,Sitting,On,beteg,család,nátha,influenza
illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban a Heves vármegyei Sirok háziorvosi rendelőjében is megnőtt a forgalom. Dr. Kristofori György háziorvos szerint ez ilyentájt természetes jelenség. Pánikra nincs ok, néhány napos pihenésre van csupán szükség. A Heves vármegyei lap állandó tanácsadója arra is felhívta a figyelmet, hogy sokan megfázásra panaszkodnak, azonban ilyen fogalom nincs. A legtipikusabb betegség kora ősszel az úgynevezett orrgarathurut, közismertebb nevén a nátha, ami  vírusos fertőzéssel terjed.

Jellemzően torokkaparással, rossz közérzettel, fejfájással indul, majd hurutos köhögéssel folytatódik, fejfájás és 38 fok körüli láz lehet a kísérője. A régiek tapasztalatból tudták, hogy a gyors és hatékony gyó­gyuláshoz pihenésre, ágynyugalomra, sok folyadékra van szükség, s akkor egy hét alatt szűnnek a panaszok. 

Ilyenkor elég pár nap pihenő, vitaminpótlás, némi orrcsepp, torokfertőtlenítő, a tüneteket enyhítendő. A lábadozást lehetőleg a közösségtől távol, otthon érdemes átvészelni, hogy ne fertőzzük tovább a többieket. Ritkán, de előfordul tüszős mandulagyulladásos beteg is, szamárköhögéssel azonban még nem fordultak hozzá. A Covid is jelen lehet, de mára oly mértékben megszelídült a vírus, hogy alig lehet megkülönböztetni az egyéb felső légúti betegségek tüneteitől.

Kristofori doktor főként a felnőttek körében tapasztalja, hogy bekapnak néhány vitamint, megisznak egy nátha elleni italport, és ugyanúgy dolgoznak tovább, mintha mi sem történt volna. Ez az oka a tünetek elhúzódásának. Ha egy hét, tíz nap után nem enyhülnek, s az orrváladék sárgás-zöldesre vált, akkor bizony fel kell keresni a háziorvost, aki felírhatja az antibiotikumos kezelést.

Évről évre visszatér a feleslegesen szedett antibiotikumok témaköre. Sokszor a beteg, a mielőbbi gyógyulás reményében, azonnal szedné az orvosságot, akkor is, ha nem muszáj. Más esetekben viszont, amikor valóban szükség lenne rá, éppen a beteg tiltakozik hevesen ellene, és nem veszi be a felírt gyógyszert

– emelte ki a háziorvos, aki elárulta, gyakran kérdezik, hogy mi alapján lehet eldönteni, valóban szükség van-e antibiotikumra. Dr. Kristofori György hangsúlyozta, hiába gondolják sokan, hogy ha az első tünetek megjelenésekor azonnal szedni kezdik az antibiotikum-készítményeket, akkor a tüneteik hamarabb elmúlnak. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.