Több száz katona drámai küzdelmet folytat az árvíz ellen a Dunakanyarban

A Magyar Honvédség katonái emberfeletti munkát végezve segítik az árvíz elleni védekezést az ország több pontján, így Vácon és Kismaroson is. Lapunk a mai napon ellátogatott a két településre, amelyeken több száz honvéd folyamatosan dolgozott és segítette a védekezést, közösen a helyi önkéntesekkel és a katasztrófavédelem embereivel.

2024. 09. 18. 17:57
2024_arvizkatonak_019_VZ
2024.09.18. Vác Árvíz fotó: Vémi Zoltán Világgazdaság Fotó: Vémi Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évtized legnagyobb árvizével néz szembe Magyarország, a védekezés során pedig fontos feladat hárul a Magyar Honvédség katonáira is, akik több helyen is részt vesznek a munkálatokban. Lapunk szerdán helyszíni riporton járt Vácon, ahol a várakozások szerint a következő napokban kritikus lesz az árvízhelyzet. Emiatt a településen nagy számban vannak jelen katonák, hogy részt vegyenek a védekezésben. 

A nap során Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is ellátogatott a településen szolgálatot teljesítő honvédekhez és elmondta, hogy Vácon 53 katona dolgozik, ők ahhoz a 156 tagú csoporthoz tartoznak, amely a vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred állományából érkezett. A tárcavezető nagyon büszke a területvédelmis katonákra, akik arra esküdtek fel, hogy megvédik az országot.

A területvédelmi ezred tagjaiként Vácon segítette a védekezést Rajczi Péter korábbi válogatott labdarúgó is, aki lapunknak elmondta, hogy ijesztő a Duna vízszintjének az emelkedése, azonban kötelességének érzi, hogy részt vegyen az árvíz elleni védekezésben, és amiben tud, abban segítsen.

Az előrejelzések szerint a 2013-as helyzetet is megközelítheti a mostani árvíz, de bízom benne, hogy le tudjuk küzdeni az akadályokat

– tette hozzá.

2024_arvizkatonak_002_VZ
A honvédek készen állnak az árvíz elleni küzdelemre Fotó: Vémi Zoltán

Ugyancsak a területvédelmi ezred tagjaként vett részt Vácon az árvíz elleni harcban ifj. Schóbert Norbert, aki lapunk kérdésére jelezte, hogy mindenki elkötelezett, nagy az összetartás, a következő napokban pedig folytatják a munkát és tovább pakolják a homokzsákokat.

A településen jelen lévő honvédok komolyan veszik az embert próbáló feladatot, és a területvédelmi tartalékosok Szeretem, megvédem! elnevezésű kampányának megfelelően mindent megtesznek azért, hogy Vác védelmét biztosítsák. A Duna partján járva figyelemre méltó volt látni a helyiek összefogását, ugyanis fiatalok és idősek egyaránt részt vesznek a védekezésben, akiknek hathatós segítséget nyújt a honvédség jelenléte.

Kismaroson is kritikus helyzet alakult ki az áradás miatt, ugyanis az előző estéhez képest jelentősen emelkedett a Duna vízszintje, a folyó partján lévő területek egy része pedig már szerda délelőtt víz alá került. A településen mintegy 350 honvéd fut versenyt az idővel és pakolja a homokzsákokat, hogy megakadályozzák a Duna további térnyerését. Kiderült, a településen több alakulat is szolgálatot teljesít, amelyeket az ország különböző pontjairól, többek között Debrecenből és Hódmezővásárhelyről vezényeltek a Dunakanyarba. 

Egy kismarosi önkéntes tűzoltó lapunknak elmondta, hogy fontos a katonák jelenléte a településen, ugyanis a honvédok egész nap tudnak segíteni az árvíz elleni harcban, amit az önkéntesek a mindennapi teendőik mellett nem tudnak megtenni. A férfi szót ejtett arról is, hogy a településen pénteken várható a Duna tetőzése 695 centivel, ami elmarad a 2013-as árvíz idején mért 751 centitől. Az önkéntes tűzoltó az ártéri területen fekvő egyik falat is megmutatta, amelyen megjelölték, hogy 11 évvel ezelőtt hol tetőzött a folyó Kismaroson. 

2024_arvizkatonak_040_VZ
2013-ban 751 centi volt a rekord Fotó: Vémi Zoltán

Elmondta, hogy a korábbi tapasztalatok és az elvégzett munka miatt a 2013-as árvízhez képest most felkészültebbek és jobb helyzetben vannak. 

A mostani helyzet abban jelent plusz kihívást, hogy a 2013-as tapasztalatokat be kell építenünk a védekezésbe. A faluban van két patak, amelyeket a Duna visszaduzzaszt és az ott élők 11 éve szinte magukra voltak hagyva, azonban most a honvédség jelenlétének köszönhetően az ottani védvonalat is meg tudtuk erősíteni

– fogalmazott. 

Kitért arra is, hogy az elhúzódó árhullám azt a veszélyt hordozhatja magában, hogy jobban felázik a talaj, amit azonnal kezelni kell, mert fennállhat annak a veszélye, hogy a szivárgás elmossa a gátat, így éjjel-nappal figyelőszolgálatot kell tartaniuk.

A katonák és a katasztrófavédők készenlétben vannak, hogy ha baj van, akkor tudjanak reagálni

– tette hozzá.

Borítókép: A Magyar Honvédség vitéz Reviczky László 1. Területvédelmi Ezred katonái segítik az árvíz elleni védekezést Vácon (Fotó: Vémi Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.