Emelkedő pályán a magyar egyetemek

A rangos Times Higher Education felsőoktatási rangsorában öt éve hét magyar egyetem szerepelt, most 11, és további négy megfigyelt státusban van.

2024. 10. 11. 9:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedő pályára kerültek a magyar egyetemek – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Varga-Bajusz Veronika ismertetése szerint a Times Higher Education felsőoktatási rangsora alapján 

  • a Semmelweis Egyetem továbbra is a 250-300. helyen van, ami nagy eredmény, 
  • a Pannon Egyetem és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egy kategóriát, 
  • az Óbudai Egyetem kettőt lépett előre, és utóbbi így már a 600-800. helyen van. 

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy nemzetközileg versenyképesek legyenek a magyar egyetemek. A felmérés szerint a világszínvonal átlaga felett haladnak előre – tette hozzá, kitérve arra, hogy összesen több mint 43 ezer külföldi hallgató van a magyar egyetemeken, ez is az erősödésüket jelzi. Közlése szerint öt éve hét magyar egyetem szerepelt a rangsorban, most 11, és további négy megfigyelt státusban van. A modellváltással versenyképességi fordulat jött létre, a teljesítményösztönző finanszírozással tudtak élni az intézmények és így nemzetközi eredményeik is javulnak – mutatott rá. A vidéki egyetemek is egyre népszerűbbek, jobban teljesítenek, különösen az új struktúrában. Debrecenben van a legtöbb külföldi hallgató – mondta. 

Kilőttek a vidéki egyetemeink

– fogalmazott Varga-Bajusz Veronika. A Times Higher Education az egyik legátfogóbb egyetemi rangsor: 115 országból 2094 felsőoktatási intézményt tartalmaz – hangzott el a műsorban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kovács Attila/Semmelweis Egyetem)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.