Meghalt a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Potápi Árpád János

Ötvenhét éves volt.

2024. 10. 17. 16:05
20240825__MI_235

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Potápi Árpád minden magyarért megharcolt, és most megpihent. Isten veled, Barátom! Hiányozni fogsz – így köszönt el Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetpolitikáért felelős államtitkártól, Potápi Árpád Jánostól.

Elment a magyar nemzetpolitika hű katonája. Isten veled, Árpád! – ezekkel a szavakkal jelentette be Semjén Zsolt néhány perccel a miniszterelnök előtt a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Potápi Árpád János halálhírét. Az államtitkár 57 éves korában hunyt el.

Potápi Árpád János az elmúlt másfél évtizedben a nemzetpolitika meghatározó szereplőjeként elévülhetetlen érdemeket szerzett – emlékezett közös közleményben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelték: az államtitkár mindent megtett azért, hogy a magyar kormány nemzetpolitikájának vezérelve, a nemzeti összetartozás minden magyarnak a világ minden táján kézzelfogható valóság legyen.

Potápi Árpád Jánost a Miniszterelnökség saját halottjának tekinti.

A Magyar Nemzet két hete készített vele interjút, akkor azt mondta, „Segíts magadon, az Isten is megsegít”, ezzel utalva arra, hogy a magyar nemzetet olyan módon kell megerősíteni, hogy saját magán tudjon segíteni. Hozzáfűzte, hogy az vezet eredményre, ha a nemzeti közösséget próbálják erősíteni.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője is elbúcsúzott közösségi oldalán az államtitkártól, és a magyar nemzetpolitika nagy harcosának nevezte az elhunytat. „Távozása óriási veszteség és felfoghatatlan csapás a frakciónk számára. Osztozunk családja fájdalmában. Isten veled, Árpi!” – fogalmazott.

Potápi Árpád János 1993-ban kapcsolódott be a politikai életbe, az 1994-es országgyűlési választásokon a Fidesz bonyhádi kampányfőnöke volt. 2007-től a Tolna megyei választmány elnöke, 2011-től 2014 áprilisáig a Fidesz-frakció frakcióvezető-helyetteseként tevékenykedett. Egyéni mandátummal lett országgyűlési képviselő 1998-ban. Húsz évvel később, 2018-ban hatodik alkalommal, nagy többséggel szerzett a lakóhelyén, Tolna megye 2. számú, Dombóvár központú választókerületében országgyűlési képviselői mandátumot.

Az országgyűlési munkája mellett 2002-től 2014-ig Bonyhád polgármestere volt. Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnökeként is dolgozott 2011 és 2014 között.

Potápi Árpád János 2014-től haláláig a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára volt.

A politikus 1998-tól 2011-ig a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnökeként is tevékenykedett, 2004 és 2014 között pedig a völgységi kistérség önkormányzatai alkotta társulásnak az elnöke is volt.

Borítókép: Potápi Árpád János (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.