Már nem menő a gyorséttermi koszt a fiataloknál

A magyar fiatalok 79 százaléka ritkán vagy egyáltalán nem jár gyorsétterembe, nagyobb hangsúlyt kap az otthoni főzés.

2025. 05. 27. 21:53
Főzési bakik
Főzési hibák, amelyeket jó elkerülni
Borítókép: Illusztráció / (Forrás: Pexels)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem olyan népszerű gyorsétteremben enni, a fiatalok döntő többsége otthon készíti el magának vagy családjának az aznapi ebédet – derül ki az Ifjúságkutató Intézet kutatásából.

 

A felmérés szerint a magyar fiatalok 79 százaléka ritkán vagy egyáltalán nem eszik gyorséttermi ételeket. Ebből legtöbbet a 15-17 évesek (26 százalék), valamint a budapestiek látogatják rendszeresen ezeket az éttermeket.

A 15-39 éves korosztály étkezési szokásaiban azonban az otthon elkészített ételek a hangsúlyosabbak: a 25-29 évesek (88 százalék) rendszeresen főznek, de a fiatalabb (15-17 éves) korosztály is előszeretettel fogyasztja inkább az otthon elkészített ételeket a gyorséttermi verziókkal szemben. Érdemes hozzátenni, hogy ennek a korcsoportnak csupán 7,8 százaléka főz napi szinten, ez az arány szemmel láthatóan magasabb az idősebb generáció tagjai között.

A kutatás a gyorséttermi látogatók mellett rávilágított arra is, hogy a házhoz rendelt ételek is kisebb népszerűségnek örvendenek: a fiatalok 67 százaléka alkalomszerűen, míg 15 százalékuk soha nem rendel házhoz ételt.

Ez az arány a városokban és a fővárosban kissé eltérő, ott heti rendszerességgel rendelnek ételt az ott élők, a kisebb településeken mindössze kilenc százalék él ezzel a szolgáltatással, amiben az éttermek korlátozott elérhetősége játszhat szerepet.

A kutatás az étkezési szokásokat megvizsgálva tárja fel, hogy a fiatalok miként tekintenek a gyorséttermekre.

Az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek csupán 10 százaléka tartja divatosnak a gyorséttermi étkezést.

Jelentős különbség tapasztalható életkori csoportok között, a 15-17 évesek ehhez az átlaghoz képest kétszer annyira tartják népszerűnek a gyorséttermeket. Elmondható, hogy ebben a korosztályban az otthonfőzés továbbra is számottevő, háttérbe szorítva ezzel a gyorsétterembe járást és a házhoz rendelt ételeket.

Az Ifjúságkutató Intézet kutatása a fiatalokat vizsgálta 2025 januárjában. A válaszadás online, önkitöltős kérdőívvel támogatott interjúkkal történt (CAWI), összesen ezer 15-39 éves magyarországi fiatalt kérdeztek meg reprezentatív mintaválasztás alapján.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.