Áder János: Felelősek vagyunk a teremtett világért

Észre kellene venni, hogy ha bajban van a természet, annak részeként az emberiség is bajban van – figyelmeztetett az államfő.

Munkatársunktól
2020. 01. 02. 5:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs teljes, egészséges emberi élet a természet egészsége, teljessége nélkül – mondta a köztársasági elnök a közszolgálati televízióban elhangzott újévi köszöntőjében. Áder János mindannyiunk személyes felelősségének nevezte a teremtett világ megőrzését. – Észre kellene venni, hogy ha bajban van a természet, annak részeként az emberiség is bajban van – figyelmeztetett az államfő, egyben hozzáfűzte: ezért nem a természetet, hanem a saját természetünket kell legyőzni.

Áder János a klímaváltozás magyarországi hatásairól szólva kiszáradó patakokról, őshonos növények eltűnéséről, éretlenül megperzselődő termésről beszélt, mondván: a pannon táj sem mentes a változások következményeitől, ami befolyásolja életünket, jövőnket. – A káros hatások útlevél nélkül közlekednek az egész Földön – fogalmazott, hangsúlyozva: a légkör közös, a vizeink egymásba folynak.

Az államfő gondolatait Weisz Fanni tolmácsolta
MTI/Illyés Tibor

Az államfő Petőfi Sándort, Radnóti Miklóst, Szabó Magdát és Kányádi Sándort idézve szólt a szülőföld szépségeiről és megóvásának szükségességéről. Utalva ezzel arra, hogy a számunkra ismerős táj éppúgy hozzátartozik ehhez a vidékhez, mint ahogyan mi, magyarok is. Majd úgy folytatta, ma már az a kérdés: lesz-e még ez a táj ugyanígy hazája az utánunk jövőknek. – Meg tudjuk-e őrizni és továbbadni úgy, ahogy kaptuk? Lesz-e ugyanolyan tápláló terménye és a terménynek ismerős íze? Vagy a jelenlegi lesz az a nemzedék, amely – alig egyetlen emberöltő alatt – elherdálja évezredes, évmilliós örökségét? – sorolta a kérdéseket a köztársasági elnök.

– Becsüljük meg a tájat, amit örököltünk. Őrizzük meg mindazt, amitől hazánk nekünk legszebb a világon. Miért ne lehetne ebben nemzeti közmegegyezés? Rajtunk múlik. Boldog új évet, Magyarország! Boldog új évet, magyarok! – zárta gondolatait Áder János köztársasági elnök újévi köszöntő beszédében. Az államfő által elmondottakat ezúttal is Weisz Fanni esélyegyenlőségi aktivista fordította jelnyelvre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.