Egyre több helyen alkalmazzák a vérplazma-terápiát

A kutatócsoport vezetője arra kéri azokat, akik ilyen felkérést kapnak, hogy vegyenek részt a vizsgálaton.

Szilágyi Anna
2020. 04. 29. 20:54
null
Human Bioplazma kft, vérplazma, gyógyszergyártás, biológia, gyógyszeripar,
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vérplazma-terápia ősi módszer, amelyet már számtalan vírusfertőzésnél alkalmaztak és amely újabb lépést jelenthet a járvány leküzdésében – mondta el Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusa az UnivTV-nek adott interjújában. A koronavírus kutatócsoport vezetője elmondta, Magyarországon két konzorcium is foglalkozik ezzel a terápiás módszerrel, az egyiknek a PTE is a tagja. A héten négy betegnek terveznek beadni ilyen, a koronavírusból már felgyógyultak plazmájából előállított szérumot.

Az egyetemhez érkezett minták alapján vizsgálják először, hogy ki alkalmas donornak, vagyis kinek termelt megfelelő mennyiségű antitestet a szervezete, amelyet aztán be lehet adni a még súlyos állapotú betegeknek – ismertette a professzor.

Aki enyhe tünetekkel avagy tünetmentesen vészelte át a koronavírust, annak nem tudják gyógyításra használni a vérplazmáját. – Minél több donor érkezik, annál nagyobb a merítési lehetőség, annál valószínűbb, hogy lesznek köztük alkalmas vérplazmák is – hangsúlyozta Jakab Ferenc.

Emlékeztetett, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával elindult egy nagyszabású szűrővizsgálat Magyarországon, amelyben a Semmelweis Egyetem mellett Pécs, Szeged és Debrecen orvosegyetemei vesznek részt. A kutatócsoport vezetője arra kéri azokat, akik ilyen felkérést kapnak, hogy vegyenek részt a vizsgálaton, mert ezeknek az eredményeként tovább tudunk lépni a járvány leküzdésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.