Elkészült a kiskunhalasi mobil járványügyi kórház

Rekord gyorsasággal, az alapok, a közműhálózat kiépítésével együtt mindössze két és fél hét alatt húzták fel a 150 fertőzött, vagy fertőzésgyanús beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórházat.

Végh Attila
Forrás: BvOP2020. 04. 28. 6:24
null
Harminchat kórteremben tudnak ellátást nyújtani Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány március 14-én az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében a büntetés-végrehajtási szervezetet jelölte ki egy mobil járványkórház építésére. A beruházásért felelős akciócsoport vezetésével Tóth Tamás vezérőrnagyot, a büntetés-végrehajtási szervezet országos parancsnokát bízta meg.

Orosz Zoltán alezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szóvivője elmondta, kockázatelemzés után a kiskunhalasi, egykori idegenrendészeti szállás közelében lévő ingatlant jelölték ki a megvalósítás helyszínéül. Többek közt azért, mert ez a helyszín közel egyenlő távolságra van az ország keleti és nyugati részeitől is, jól szeparálható, őrizhető a területe, ráadásul megfelelő mennyiségű és szaktudással rendelkező munkaerő is van a térségben.

Az egészségügyi és járványügyi szakmai tevékenységet kiszolgáló és támogató 3100 négyzetméteres alapterületű konténerkórház 36 kórterméből 16 az állapota szerint alacsony kockázatú, 16 a közepes kockázatú és 4 a súlyosabb állapotban lévő betegeknek nyújthat ellátást. A fertőzésveszélyre vonatkozó legszigorúbb szabályoknak is megfelelő, 225 konténerből álló épületegyüttes gyógyító-megfigyelő egységgel, háromutas zsiliprendszerű öltözőkkel, befogadó- és vizsgálórészleggel, ezeken kívül pedig külön laboratóriummal, röntgen-, ultrahang- és CT-készülékkel, továbbá lélegeztetőgépekkel rendelkezik. A konténerkórházban három különböző típusú orvosi tisztaságú gáz vételezésére van lehetőség, a 6000 liter tartályos és 2400 liter palackos cseppfolyós anyag felhasználására számos helyen van vételt biztosító csap a műtőkben, kórtermekben.

Harminchat kórteremben tudnak ellátást nyújtani
Fotó: Havran Zoltán

Gyakorlatilag szünet nélkül, a nap 24 órájában több száz szakipari munkás és szakember dolgozott az építkezésen két műszakban. A munkások 150 kilométernyi erősáramú kábelt, hatezer négyzetméternyi légtechnikai eszközt, 24 ezer négyzetméter gipszkartont, négy kilométer élvédőt, valamint öt és fél tonna orvostechnológiai festéket használtak fel. A Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén felépült, de a börtöntől elkülönített mobil konténerkórház folyamatos működését és a kulcsfontosságú berendezések használatát egy 1,6 megawattos transzformátor, két aggregátor és egy szünetmentes tápegység biztosítja.

A beruházás befejezésével az akciócsoport elvégezte a kormány által meghatározott feladatok végrehajtását, így támogatva az új koronavírus elleni hatékony védekezést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.