Orbán Viktor: A súlypont továbbra is a munkahelyteremtésen van

A Pénzügyminisztérium (PM) és a tárcához tartozó háttérintézmények vezetőivel egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök hétfő reggel az idei és a jövő évi költségvetésről, valamint a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásáról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Forrás: MTI, facebook.com/orbanviktor2020. 05. 11. 9:48
ORBÁN Viktor; VARGA Mihály
Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda Fotó: Benko Vivien Cher Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor a PM épületében tartott megbeszélésen elmondta:

Magyarországon a válságkezelésben felhasznált eszközök súlypontja továbbra is a munkahelyteremtésen van.

Orbán Viktor Varga Mihály pénzügyminiszterrel egyeztet
Fotó: Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Megismételte:

amennyi munkahely a koronavírus miatt megszűnik, a kormány annyi újat fog létrehozni.

A jövő évi költségvetési célokról azt már tudni lehet, hogy kiemelt feladat lesz a gazdaság újraindítása. Ahogy eddig, fontos marad a családok és a nyugdíjasok védelme, az otthonteremtési intézkedések garantálása. Ezt megerősítette most a kormányfő is. Támogatásra számíthatnak a világjárvány hatásainak kitett ágazatok, de mindezek mellett elengedhetetlen a pénzügyi és fiskális stabilitás fenntartása.

A 2021-es költségvetés tervezési köriratában olvasni lehetett arról, hogy hazánk 2010 óta elért eredményei és uniós átlag feletti teljesítménye ugyan biztos alapot teremtenek a koronavírus világjárvány okozta kihívások kezelésére és a negatív hatások enyhítésére, a hátrányos következmények azonban így is számottevőek. Ezek kihatással lesznek a következő évek gazdasági-társadalmi folyamataira.

A magyar gazdaságpolitika elsődleges célját úgy is össze lehet foglalni, hogy meg kell védeni az eddig elért eredményeket. Ezt üzeni a kormány az Európai Bizottsághoz minap eljuttatott konvergenciaprogramban is.

A Pénzügyminisztérium felhívta a figyelmet arra is, hogy az elmúlt évek gazdaságpolitikájának köszönhetően a járvány egy ellenálló, kiegyensúlyozott szerkezetű gazdaságot ért márciusban.

Jó bázisról lehet újraindítani a gazdaság motorjait. Ezt segíti a gazdaságvédelmi akcióterv is,

amelynek nagysága a Magyar Nemzeti Bank lépéseivel együtt a GDP mintegy 20 százalékát teszi ki. Az intézkedések a várakozások szerint a gazdaság idei évi teljesítményét 3,7 százalékponttal, a jövő évit pedig 4,3 százalékponttal javítják. Az idei konvergenciaprogram szerint ebben az évben 7 százalékponttal lesz alacsonyabb a GDP növekedése a 2019-es programban foglaltakhoz képest. A jövő évben azonban már 4,8 százalékos növekedés várható. A munkanélküliségi rátát a tavalyi 3,4 százalékot követően az idén 5,6 százalékra becsülik, míg 2021-ben 4,3 százalékra várják.

Az Országgyűlés idén is a nyári szünetét megelőzően tárgyalja a költségvetést. Ahogy korábban, úgy most is biztosítják a féléves felkészülési időt a kormányzati intézkedések, valamint a pénzügyi, gazdasági és szabályozási környezet megismerésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.