Fölényesen nyerte a győri választást a Fidesz jelöltje

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje, Dézsi Csaba András nyerte a tegnapi időközi polgármester-választást Győrben, a kormánypárti politikus a voksok több mint 56 százalékát szerezte meg. A második a balliberális pártok színei­ben induló Pollreisz Balázs lett, akire a győriek 39,05 százaléka szavazott. A tegnapi választás az időközi szavazásokhoz képest magas részvételt hozott, fél órával az urnazárás előtt a győriek 41,24 százaléka adta le voksát.

2020. 01. 27. 6:05
null
Az új polgármester egy sor nagyberuházást indít, és erősíti a szociális hálót is Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dézsi Csaba András, a Fidesz–KDNP jelöltje lett Győr új polgármestere, miután nagy fölénnyel megnyerte a tegnapi időközi választást. A politikusra a győriek 56,14 százaléka voksolt, míg Pollreisz Balázs, a balliberális pártok jelöltje csupán a szavazatok 39,05 százalékát kapta. A többi jelöltet a választópolgárok összesen alig öt százaléka támogatta. Ezzel Dézsi Csaba András jelentősen felülmúlta azt az eredményt, amit Borkai Zsolt (44,32 százalék) tavaly az október 13-i önkormányzati választáson elért. A tegnapi időközi választást végig magas részvétel kísérte, csaknem annyian adták le a szavazatukat, mint a tavaly októberi önkormányzati választáson, 18:30-ig a győriek 41,24 százaléka voksolt.

Az új polgármester új korszakot ígért, amely alatt a város még inkább virágozni fog
Fotó: Teknős Miklós

A választási győzelem ismeretében Dézsi Csaba András tegnap este sajtótájékoztatót tartott, ahol a politikus elsőként szeretettel gratulált az újdonsült Európa-bajnok vízilabda-válogatottnak. A frissen megválasztott polgármester ezután megköszönte a győri választóknak a bizalmat, hogy a többség rá adta a voksát. Úgy fogalmazott, hogy számára Győr az ország szívét jelenti, és a megyeszékhelyet együtt kívánja építeni a város lakóival. Az új győri polgármester emlékeztetett a meghirdetett programjára, amelyet a választók a voksoláson elfogadtak. Dézsi Csaba András közölte azt is, hogy most levetik az öltönyt és a nyakkendőt, felveszik a bakancsot, illetve a munkásruhát, és elkezdődik a munka. A kormánypárti politikus hangsúlyozta, hogy polgármesterként számíthat a város két fideszes országgyűlési képviselőjére, Simon Balázs Róbertre és Kara Ákosra, valamint a magyar kormányra. Végül kiemelte: a Borkai-korszak után egy olyan Dézsi-korszakot kíván nyitni Győr életében, amely alatt a város még inkább virágozni fog.

Pollreisz Balázs a választási veresége ismeretében, már hetvenszázalékos feldolgozottság mellett gratulált Dézsi Csaba Andrásnak a győzelemhez.

Mint ismert, Győrben azért tartottak tegnap időközi polgármester-választást, mert az október 13-i szavazáson győztes Borkai Zsolt az önkormányzati kampányban kirobbant magánéleti botránya miatt novemberben lemondott tisztségéről. Az önkormányzati választások előtt egy blogon olyan szexuális tartalmú felvételeket hoztak nyilvánosságra, amelyeknek egyik szereplője Győr akkori polgármestere volt. A botrány ellenére Borkai Zsolt nem lépett vissza a polgármester-jelöltségtől, végigvitte a kampányt, és 646 szavazatos különbséggel le is győzte az ellenzéki pártok összefogásában induló Glázer Tímeát (DK), de utóbb mégis távozott a város éléről.

A tegnapi választáson összesen hatan szálltak ringbe, Dézsi Csaba András és Pollreisz Balázs mellett megmérette magát Balla Jenő (Összefogás Győrért), Géber József (Mi Hazánk), Hajnal János (független) és Kirchfeld Mária (független) is.

Az új polgármester egy sor nagyberuházást indít, és erősíti a szociális hálót is
Fotó: Teknős Miklós

Ami a tegnapi időközi választási felkészülést illeti, Dézsi Csaba András és Pollreisz Balázs, illetve a mögöttük levő pártok teljesen ellentétes kampányt folytattak. A Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje még január elején bemutatta húsz pontos programját, és jelezte, azzal kívánja tovább fejleszteni a megyeszékhelyet. A politikus a lapunknak arról beszélt, hogy részben a Modern városok programra támaszkodva egy sor nagyberuházást indítana, de erősítené a szociális hálót is. Pollreisz Balázs eleve csak azért lett az ellenzéki pártok jelöltje, mert a polgármester-választáson való indulás ötletével megkeresett összes civil elhárította az ajánlatot.

A kampányban a balliberális oldal folyamatosan Dézsi Csaba Andrást támadta és az önkormányzatot bírálta. Szombathelyen már kipróbált, Czeglédy Csabához köthető embereket vetettek be, de beszállt a győri ellenzék polgármesterjelöltjének kampányába Ungár Péter országgyűlési képviselő is. Nemcsak a háttéremberek, de országosan ismert balliberális politikusok is ellátogattak Győrbe, mások mellett Korózs Lajos, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.