Határon innen és túl is minden magyar számíthat ránk

Szijjártó Péter elmondta, a folyamatos szállítások biztosítani fogják a további igényeket.

2020. 04. 27. 11:48
null
Debrecen, 2020. április 17. A Debreceni Egyetem központi raktárába érkezett, a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges egészségügyi védõeszközöket pakolják 2020. április 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásában ismét beszámolt az Országgyűlésnek a koronavírus elleni védekezést segítő védőfelszerelések beszerzéséről. – Húsz repülőgép és 5 kamion szállított védőfelszereléseket az elmúlt héten Magyarországra – tájékoztatott a tárcavezető. Kiemelte: hazánkba érkezett több mint 9,5 millió sebészi, és több mint 234 ezer magasabb védelmet garantáló maszk. Eddig ezen eszközökből összesen 86 millió érkezett és további több mint 62 millióra van szerződésünk. Izolációs köpenyekből, arcvédőkből több mint 20 millió érkezett az elmúlt héten. Emellett 215 lélegeztetőgépet importáltak, valamint 900 betegőrző monitort, 120 központi monitort.

– A tesztelés a WHO előírásainak megfelelően történik – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy több mint egymillió teszt érkezett az elmúlt héten, további 1 millió beszerzésére van szerződésünk.

Mintegy 400 ezer Favipiravir nevű gyógyszer érkezett hazánkba, és további ugyanennyire van szerződésünk – mondta a tárcavezető a koronavírus okozta megbetegedést gyógyító szerrel kapcsolatban. Arról is tájékoztatott, hogy mintegy 50 ezer maszkot szállít Magyarország a Vatikánba, hogy ezzel segítsük a védekezést.

– A folyamatos szállítások biztosítani fogják a további igényeket, határon innen és túl is minden magyar számíthat ránk – fejezte be napirend előtti felszólalását Szijjártó Péter.

A frakciók két percben reagálhattak a miniszter által elmondottakra. Szabó Tímea (Párbeszéd) elmondta, hogy az ellene folytatott „gyűlöletkampány” nem fogja eltántorítani a felszólalástól. A képviselő szerint számos ember halálát okozta az ágykiürítés, és kifogásolta azt is, hogy a nagy számú védőfelszerelésből nem jut a lakosságnak. – Elég a mellébeszélésből, tessék a valós problémákkal foglalkozni – üzente a kormánynak Szabó.

Tóth Bertalan (MSZP) szintén kifogásolta, hogy a védőfelszerelésből nem jut elég a kórházakba, idősotthonokba, önkormányzatokhoz. Többek között azt javasolta, hogy a kormány kezdje meg a tömeges tesztelést, valamint az álláskeresési járadékot emeljék 9 hónapra.

Keresztes László Lóránt (LMP) arra figyelmeztetett, hogy a hivatalos adatoknál, 50-60 ezer embernél több vesztette el a munkáját az elmúlt hónapokban, és ezek az emberek nem kapnak megfelelő segítséget.

Varju László (DK) szerint kevés a tesztelt emberek száma, a képviselő kifejtette: ha egy embert 2-3 alkalommal teszteltek, akkor összesen 15 ezer emberen hajtottak végre tesztelést. – Felszólítom önöket, hogy számoljanak be a valós helyzetről és kezdjék meg a tömeges tesztelést – mondta a képviselő.

Németh Zsolt (Fidesz) megköszönte a tájékoztatást a miniszternek, és emlékeztetett a védekezés kapcsán, hogy „az enyhítés fázisába érkezett Európa és a nemzetközi közösség”. A vatikáni és a szomszédos országoknak nyújtott segítség kapcsán kiemelte: azoknak komoly jelentősége van a nemzetközi kapcsolataink jövője szempontjából.

Nacsa Lőrinc (KDNP) megköszönte a tájékoztatást, és kiemelte: hétről hétre meghallgathatják, ahogy Szabó Tímea hazudik – utalt a képviselőnő körüli, elmúlt napokban történt botrányokra utalva. Az ellenzék felelősségéről beszélve hangsúlyozta: hazug támadások sorozatát kapja a kormány, miközben a kabinet védekezése eredményes, sikerült ellaposítani a járványgörbét. – A gyűlölködés helyett köszönetet kellene mondani mindenkinek, aki a védekezésben résztvesz vagy segít – mondta Nacsa.

Lukács László György (Jobbik) azt kérte, hogy a kormány juttasson védőfelszerelést az önkormányzatoknak is. – Legyenek szívesek villantsanak maszkokat. Bizonyítsák be, hogy van annyi maszk, amennyiről beszámoltak, és ezekből kerüljön mindenkire – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.