Hogyan győzte le Debrecen városa eddig a koronavírust?

Valóban leáll a BMW-gyár építése Debrecenben? Hogy lehet, hogy egyetlen fertőzött sincs a cívisváros idősotthonaiban? Mi a sikeres a debreceni járványkezelés titka? Papp László polgármestert kérdezte a Mandiner.hu a város legfrissebb híreiről.

Forrás: MANDINER.HU2020. 05. 09. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- A héten bejárta a sajtót, hogy a járvány okozta gazdasági krízis miatt a BMW egy évvel elhalasztja a debreceni központ megnyitását, ezt azonban Szijjártó Péter külügyminiszter cáfolta. Mi az igazság, tényleg csúszik a beruházás?

- Induljunk kicsit korábbról. A gyárépítés bejelentésétől kezdve érzékelhető volt, hogy a magyar sajtó egy része ellenérzésekkel fogadja a beruházást, és amikor csak lehetett, bizonytalanságot generált a projekt körül. Egy ilyen hatalmas beruházás eleve számos bizonytalansággal, újratervezéssel, módosításokkal jár, különösen, ha ez a folyamat egy rendkívüli világgazdasági helyzetben zajlik. Egy nyilatkozat – sajtó általi – átértelmezése vagy egy kijelentés félrefordítása, főleg, ha az szándékosan történik, nem tesz jót egy ilyen nagy horderejű, nemcsak Debrecen, hanem az ország szempontjából is kiemelkedő beruházásnak. A BMW-gyár körüli legutóbbi sajtóhírek kapcsán megállapíthatjuk , hogy egyes sajtóorgánumokat kevéssé érdekli a valóság vagy az ország érdeke, így ebben a konkrét ügyben nem is tekinthetőek hiteles, mértékadó hírforrásoknak. Ezt tapasztalhattuk a héten, amikor a média velünk nem szimpatizáló része tort ült a debreceni beruházás fölött. Pedig a BMW vezetői mindössze annyit kommunikáltak, hogy a kedvezőtlen világgazdasági folyamatok ellenére is elkötelezettek a debreceni gyár építése mellett, de a kereslet tükrében egy évvel elhalasztják a gyár magyarországi megnyitását. Senki egy szóval nem mondta, hogy leáll bármilyen építési folyamat, mint ahogy azt sem, hogy nem épül fel a gyár Debrecenben. Fontos kiemelni, hogy a debreceni önkormányzatnak a BMW-vel kötött megállapodását nem befolyásolja sem a járványhelyzet, sem pedig a napokban tett bejelentés, az ipari övezetben jelenleg is dolgoznak. Ebben a hónapban zárjuk a 400 hektáros területen belüli munkálatokat, és átadjuk azt a BMW-nek további fejlesztésre.

- Milyen intézkedéseket hoztak a város vezetőiként a gazdasági helyzet stabilizálására?

- A járvány miatti gazdasági visszaesés Debrecent is érzékenyen érintette, de azt gondolom, hogy erős gazdasági alapokkal rendelkezünk és úrrá leszünk a nehézségeken. A Debreceni Vagyonkezelő esetében az elsők között voltunk, akik bejelentették, hogy azoknál a tagvállalatoknál, amelyek jelentős bevételkiesést szenvednek el, ilyen a Debreceni Gyógyfürdő Kft. a fürdőivel és a bezárt szállodáival, a parkolási cégünk, a közlekedési vállalatunk vagy az ingatlanokat kezelő Cívis Ház Zrt., ott nem lesz létszámleépítés, és megvédjük a munkahelyeket. Azonban ennek finanszírozása érdekében átütemeztük a Vagyonkezelő beruházásainak egy részét. Nem tettünk mást, mint amit a likviditás biztosítása és a munkavállalók védelme érdekében a nagy multinacionális vállalatok is tesznek.

- Ezek szerint a BMW-gyár sincs veszélyben?

- A válasz az, hogy nincs veszélyben. A jövő héten, mint ahogy egyébként minden hónapban, érkeznek hozzánk a BMW projektvezetői, és tovább fogunk dolgozni a gyár megvalósulásán. A projekt önkormányzati beruházási részét épp most fejezzük be. 44 milliárd forint hitelt vettünk fel a terület megszerzése és előkészítése céljából. Ebből eddig 38 milliárdot hívtunk le, többre nem is lesz szükség. Az év közepén a hitel visszafizetése is megtörténik. A BMW-vel eddig is folyamatos és rendkívül korrekt volt az együttműködésünk, és ez várhatóan a jövőben is így lesz. A jó együttműködés egyik alapja, hogy amiben megállapodunk, azt teljesítjük. Ez igaz a műszaki paraméterekre és költségkeretekre is. Debrecen a kormány átgondolt gazdaságfejlesztési stratégiáját követve ért el kiemelkedő sikereket, és lendületünket az idei év járvány-helyzete sem töri meg.

- A járványhelyzet egészségügyi vonatkozásait is érdemes Debrecen kapcsán megemlíteni, hiszen a városban Budapesttel ellentétben nem alakultak ki tömeges fertőzések az idősotthonokban. Mit csináltak másképp?

- Az értesülést meg tudom erősíteni, jelen állás szerint a bentlakásos szociális intézményekben nincs regisztrált fertőzött. Ennek alapfeltétele volt, hogy még a járvány kialakulásának időszakában, de a korlátozások bejelentése előtt preventív intézkedéseket jelentettünk be, szám szerint tizenhármat. Tisztában voltunk ugyanis az idős gondozottak veszélyeztetettségével, és nem vártunk külső instrukcióra vagy felhatalmazásra, magunk hoztuk meg a szükséges óvintézkedéseket. Számunkra nyilvánvaló, hogy minden intézményért a fenntartó visel felelősséget, így biztosítottuk a folyamatos orvosi ellátást, a szükséges mennyiségű és minőségű védőfelszerelést, és a dolgozókat is folyamatosan informáltuk. Március 8-án már bevezettük a kijárási és látogatási tilalmat, és elrendeltük az izolációs részlegek kijelölését.

- Milyen célt szolgálnak ezek a helyiségek?

- Amennyiben a bentlakók kórházi kezelésre szorulnak, és visszatérnek az intézménybe, nem az addigi lakókörnyezetükben helyezzük el őket, hanem egy belső karanténban, ami 14 napos izolációt jelent. E zsilipelési folyamatokat a dolgozók esetében is bevezettük, illetve elkülönítettük egymástól az adminisztrációs munkatársakat, az ápoltak általános ellátásáért felelős személyzetet és az izolációs zónákban dolgozókat. Így biztosítani tudtuk, hogy ne alakuljon ki fertőzés az intézményben.

- Mit gondol, Budapesten erre miért nem kerülhetett sor?

- Egyszerűen tehetetlenséget és hozzá nem értést tükröznek a megkésett fővárosi reakciók, hiszen külső körülményekre hivatkoznak, miközben már az első pillanatban meg kellett volna tenni a szükséges óvintézkedéseket. Mi időben léptünk, a területen dolgozó kollégáink és a városvezetés közötti folyamatos kommunikáció, a döntések időben való meghozatala ezidáig hatékonynak bizonyult. Ezt igazolja, hogy sem fertőzött, sem pedig áldozata nincs a járványnak jelenleg a debreceni idősotthonokban.

Az interjú IDE KATTINTVA érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.