Homályos trükkök Karácsony mozgalma körül

A nyilvánosság előtt használt 99 helyett, betűvel írva, Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesületként jegyezhették be a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét támogató szerveződést – szúrta ki a Magyar Nemzet. A procedúrát Karácsony régi háttérembere Perjés Gábor intézte, aki egyben a Kilencvenkilenc Mozgalom elnöke is – noha ő maga nem szerepel a 99 Mozgalom alapítói között. A Bajnai Gordonnal is összefüggésbe hozott Perjés lapunknak elismerte, hogy a 99 és a Kilencvenkilenc Mozgalom között van összefüggés, ám részletesebb magyarázatot csak későbbre ígért.

Bákonyi Ádám
2021. 07. 06. 5:45
null
A Párbeszéd és az MSZP közös jelöltje a baloldal maradékából próbál erőt maga mögé állítani Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos furcsaságra bukkant a Magyar Nemzet, miután utánajárt, hogy bejegyezték-e már a Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségét támogató, eddig 99 Mozgalomként ismert szerveződést. A bírósági adatok szerint betűvel írva, Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesületként vették hivatalosan nyilvántartásba a Budapest Környéki Törvényszéken június 21-én. A mozgalomnak rövidített és idegen nyelvű elnevezése sincsen, a bejegyzési procedúrát pedig Karácsony Gergely régi háttérembere, Perjés Gábor intézte, aki a hivatalos adatok alapján egyben a Kilencvenkilenc Mozgalom elnöke. Az egyesület célja nem meglepő módon a társadalmi esélyegyenlőség és a szociális kohézió előmozdítása – ami lényegében megegyezik Karácsony miniszterelnök-jelölti kampányának szlogenjével.

Maga a szervezet egy törökbálinti címre van bejegyezve. Érdekes, hogy Perjésnek a II. kerületi önkormányzati képviselőként leadott vagyonnyilatkozata alapján van Törökbálinton egy lakóháza. Végül, de nem utolsósorban érdekes az is, hogy Perjés Gábor annak ellenére elnöke a Kilencvenkilenc Mozgalomnak, hogy a 99 Mozgalom alapítói között nem szerepel.

A Párbeszéd és az MSZP közös jelöltje a baloldal maradékából próbál erőt maga mögé állítani
Fotó: Facebook

Perjés Gábor a Párbeszéd tagja, a baloldali összefogás révén a 8-as számú egyéni választókerület, Törökvész és Pasarét képviselője, ám Karácsony Gergely győzelmét követően a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának elnöki székét is elfoglalhatta. Perjés személye azért is fontos, mert – mások mellett – ő vezényelte Karácsony szisztematikus imázs­építését az elmúlt években. Ennek egyik elmeként létrehozta a Mindenki Budapestért (MIBU) Egyesületet, amely a Mandiner 2019. októberi cikke szerint forrásokat, „mikro­adományokat” gyűjtött Karácsony kampányára.

Az egyesület Mibu.hu címmel honlapot is létrehozott, amelyen olyan alaptalan szalagcímekkel támadták Tarlós Istvánt, hogy „Budapest szemétben úszik”, „Egekben az ingatlan- és albérletárak, a budapestiek kiszorulnak saját városukból” vagy „Tarlós István háborúja a szegények ellen”. Perjés Gábort nem utolsósorban Bajnai Gordonhoz közel álló személyként is szokták emlegetni.

A Magyar Nemzet megkeresésére Perjés Gábor elismerte, hogy a 99 és a Kilencvenkilenc Mozgalom között van kapcsolat, ám további részleteket nem volt hajlandó elárulni. – Ha olyan állapotban lesz a dolog, akkor ezt hivatalosan megtesszük – tette hozzá.

Ismert: lapunk elsőként számolt be arról, hogy egy esetleges választási győzelem után az MSZP egyesülne a Párbeszéddel és az LMP-vel, az új párt pedig Karácsony Gergely mozgalmának bázisán jöhetne létre, a jelenlegi főpolgármester vezetésével. Bár hivatalosan nem erősítették meg értesülésünket, azt egy napokban tartott háttérbeszélgetésen lényegében elismerte az MSZP társelnöke. – A célunk, hogy ez a szövetség nyerje meg az előválasztást, és ez a szövetség adja az erőt Karácsony mögött – mondta Tóth Bertalan. A háttérbeszélgetésen az MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt pedig úgy fogalmazott, az, hogy egy új pártról lenne szó, rövid távon nem reális, de az, hogy Karácsony Gergely letéteményese egy baloldali zöldegyüttműködésnek, amelynek a Párbeszéd, az MSZP és az LMP lesz a része, nagyon is. Sőt tegnap már a Válaszonline is Ellenzéki játszmák: Karácsony zászlaja alatt egyesülne az MSZP, az LMP és a Párbeszéd címmel közölt cikket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.