Időkorlátos teszttel és videós feleltetéssel a puskázás ellen

A magániskolákat sem hagyta magára az oktatásirányítás az elmúlt napokban, a lapunknak beszámoló igazgatónő szerint ők is megkaptak minden központi útmutatást és segítséget, amit a tankerületi intézmények. A diákokkal való személyes kontaktus hiánya mindenhol megnehezíti majd a teljesítmény objektív értékelését, de mint kiderült: osztályzás továbbra is lesz, sőt vannak módszerek, amelyekkel a csalás is minimalizálható.

Csókás Adrienn
2020. 03. 19. 6:12
null
A továbbiakban is lesznek számonkérések, az osztályozás megmarad Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Noha az átállást pillanatok alatt kellett levezényelni, eddig pozitívak a tapasztalataink a digitális munkarend elindulásával kapcsolatban, mert a fenntartótól és a szülői közösségtől is rengeteg segítséget kapunk. Példaértékű összefogást tapasztalunk, szinte percenként kapok e-mailt valamilyen újabb felajánlásról – meséli az első napok tapasztalatait lapunknak Fehérvizi Judit, a fővárosi Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium vezetője.

Mint mondta, alapítványi iskolaként sem tartottak tőle, hogy esetleg hátrányba kerülhetnek az állami fenntartású intézményekhez képest, hiszen erre korábban sem volt példa. – A köznevelési államtitkárság mellett az Oktatási Hivatal, a tisztifőorvosi szolgálat, a kerületi önkormányzat, és természetesen a fenntartónk, a Hostis közalapítvány is folyamatosan ellát minket a legfrissebb tudnivalókkal, ajánlásokkal. Szeretnék is köszönetet mondani azért, hogy ugyanúgy kezelnek minket is, mint az állami iskolákat – hangsúlyozta az igazgatónő, hozzátéve: nem alakult ki pánikhelyzet az intézményükben, mert a nemzetközi példák alapján már bő egy héttel a kormányfő bejelentése előtt elkezdtek felkészülni arra, hogy esetleg itthon is elkerülhetetlenné válik az intézmények bezárása.

A továbbiakban is lesznek számonkérések, az osztályozás megmarad
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

– Rendszergazdáink javaslatára mi az Edmodo programot használjuk a tanításhoz. De ez csak egy alap, hiszen a kollégák korösszetétele és módszertani felkészültsége eltérő, mindenkinél más válik be, sokan használják például a Skype-ot is. Szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy minden pedagógusunk rendelkezik laptoppal. A fő szabály az, hogy délután három ­óráig mindenkinek ki kell küldeni a tananyagot. Alapvetően ugyanaz az órarend érvényes, ami a tanév eddigi szakaszában volt – magyarázta Fehérvizi Judit, aki szerint a tanulók pozitívan állnak az új munkarendhez, egyelőre izgatottan várják az online érkező anyagokat. – Eddig egyetlen diáktól sem kaptunk olyan jelzést, hogy eszközök híján ne tudna részt venni az online tanulásban. Legalább egy megfelelő telefonja mindenkinek van. De ha nem lenne, akkor valószínűleg laptopok kölcsönzésével tudnánk megoldani a helyzetet – húzta alá az intézményvezető.

Kitért arra is, hogy a tanulók év végén nem az eddig elért ­eredményeik alapján kapnak majd jegyeket, hanem a továbbiakban is lesznek számonkérések, az osztályzás megmarad. – Az objektív számonkérés személyes kapcsolat híján jóval nehezebb lesz, de a teljesítményt értékelni kell, és erre online módszerekkel is megvan a lehetőség. Biztos, hogy a diákoknak sok projektfeladatot, illetve beadandót kell majd készíteniük, és ezeket igyekszünk úgy megtervezni, hogy a feladat kellően komplex legyen, sok egyéni kutatásra legyen szükség a megoldáshoz, tehát ne lehessen egy pillanat alatt kikeresni valahonnan a hiányzó információt. Jó megoldást jelent az is, ha az online tesztekhez időkorlátot állítunk be, hiszen így nincs idő máshonnan kikeresni a választ, és – teszttípustól függően – utólag sem mindig lehet visszatérni a korábban kihagyott vagy elrontott kérdéshez. A videós kapcsolatban végzett szóbeli feleltetés szintén minimalizálja a puskázás esélyét – jegyezte meg Fehérvizi Judit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.