Ismét az önkormányzatok dönthetnek a korlátozásokról

Szentkirályi Alexandra szerint a települések által bevezetett korlátozó intézkedések sikeresek voltak.

Forrás: MTI2020. 04. 16. 22:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány újra a települési önkormányzatokra bízza a hétvégi, az országos kijárási korlátozáson túlmutató járványügyi korlátok bevezetését – közölte a kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Szentkirályi Alexandra úgy értékelt, hogy az elmúlt hétvégén a települések által bevezetett korlátozó intézkedések sikeresek voltak.

A települések mérete, elhelyezkedése, turisztikai adottságai nagyon különbözőek, így nem lehet egységesen szabályozni az országos korlátozáson túli intézkedéseket – tette hozzá.

Elmondta: a kormány a járványügyi helyzetet mérlegelve döntött az írásbeli érettségi május 4-i időpontjáról.

A rendkívüli helyzetben is arra törekednek, hogy minél inkább hagyományos módon lehessen megtartani az érettségit, annak érdekében, hogy egy diákot se érjen hátrány – fűzte hozzá.

Kérdésre visszautasította, hogy a kormány viszályt folytatna a fővárossal, mint mondta, a kormány minden önkormányzattal, így a fővárosival is együttműködésre törekszik.

Ezt mutatja az is, hogy 500, a budapesti idősotthonokban felhasználható tesztet biztosítottak a fővárosi önkormányzat számára – jegyezte meg Szentkirályi Alexandra.

- A kormány azt vallja, hogy ebben a rendkívüli helyzetben a pártpolitikai szempontoknak nem lehet jelentősége, vagyis az egész országnak együtt kell működnie – fogalmazott.

A járvány gazdasági következményeiről szólva a kormányszóvivő közölte, hogy a részmunkaidőre szóló 70 százalékos bérkiegészítés 60-70 milliárd forint költségvetési forrást igényel, illetve a 13. havi nyugdíj jövő évben kezdődő visszaépítése is szintén jelentős lyukat fog a kasszában hagyni.

Az embereket segítő kormányzati döntésekről szólva példaként említette, hogy szeptember 30-ig elcsúsztatták a beszámolók, adóbevallások elkészítésének határidejét és 2 százalékkal csökkentették a szociális hozzájárulási adó mértékét. Közölte, folyamatosan vizsgálják azoknak az intézkedéseknek a lehetőségét, amelyek alkalmasak a gazdaság újraélénkítésére.

- Ennek eredménye például, hogy az idén eltekintenek az idegenforgalmi adó beszedésétől, mert a turizmus az egyik olyan ágazat, amely a legnagyobb veszteséget kénytelen elkönyvelni – mondta Szentkirályi Alexandra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.