Jól halad a kórházi ágyak felszabadítása

A Dél-pesti Centrumkórházban a járványügyi szabályokat megszegő irániak ma hagyják el Magyarországot – számolt be az operatív törzs. Országszerte megkezdték az idősotthonok ellenőrzését, figyelnek arra, hogy végrehajtották-e az elrendelt intézkedéseket, biztosított-e az orvosi ellátás, betartják-e az előírt eljárásrendet, illetve van-e elegendő egyéni védőfelszerelés. A nagy létszámú otthonok lakói is védettek maradhatnak, ha betartják a korlátozásokat.

Szilágyi Anna
2020. 04. 16. 6:24
null
Az intézmények készen állnak az újabb betegek fogadására Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országos idegenrendészeti főigazgatóság döntése nyomán csütörtökön tizenegy iráni állampolgár hagyja el Magyarországot: nyolcan önkéntesen, hárman pedig kitoloncolással – jelentette ki Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján. – Ők azok, akik a Dél-pesti Centrumkórházban járványügyi szabályszegéseket követtek el, és közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsítottak – emlékeztetett. Kiss Róbert elmondta, újabb egyéni védőfelszerelések érkeztek Magyarországra, kedden két szállítmánnyal összesen tízmillió sebészi maszk, 900 liter fertőtlenítőfolyadék, valamint 24 600 izolációs köpeny.

Arról is beszámolt, hogy kedden a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren a rendőrök egy magyar állampolgárral szemben intézkedtek, aki – bár hatósági házi karanténban kellett volna lennie – repülővel akarta elhagyni Budapestet. Kilépését megtagadták, ismét elrendelték hatósági házi karanténját – tette hozzá az alezredes.

A kijárási korlátozásról szóló rendeletet gyakrabban szegik meg a fiatalok – számolt be Kiss Róbert, hozzátéve: figyelmeztetés után a csoportosulásokat általában sikerül feloszlatni, tehát vannak pozitív tapasztalatok. – Valamennyiünk érdekében, korosztálytól függetlenül mindenki tartsa be a szabályokat – kérte Kiss Róbert.

A népegészségügyi szakemberek országszerte megkezdték az idősotthonok ellenőrzését, az első adatok a héten érkeznek be – számolt be Müller Cecília. Szavai szerint az ellenőrzésnek mind az 1035 ilyen intézményre ki kell terjednie, arra, hogy végrehajtották-e az elrendelt intézkedéseket, biztosított-e az orvosi ellátás, megtörténtek-e az oktatások, betartják-e az előírt eljárásrendet, van-e elegendő egyéni védőfelszerelés. A vizsgálat alatt jegyzőkönyv készül, ha szükséges, akkor ez alapján intézkednek. Müller Cecília azt mondta, a nagy lakószámú idősotthonokban is védettség érhető el, ha betartják a korlátozásokat. Hozzátette: egyéni védőfelszerelésekkel már több alkalommal ellátták ezeket az intézményeket. Több szociális otthonban van probléma, a Pesti útin kívül Budapesten és vidéken is, ezekre kiemelt figyelmet fordítanak – jelezte.

Müller Cecília arról is beszélt, hogy országszerte hetek óta, több ütemben zajlik a kórházak felkészítése. Ennek célja, hogy elegendő ágyszám, lélegeztetőgép és egészségügyi dolgozó legyen, ha nagyszámú beteg lenne az országban. Kiemelte, ezek az intézkedések biztosítják, hogy senki ne maradjon ellátatlanul, és ne forduljon elő az, ami Európa egyes országaiban, hogy a betegek a folyosón fekszenek, mert nincs elég ellátóhely, személyzet és gép.

Az intézmények készen állnak az újabb betegek fogadására
Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

Az országos tisztiőorvos úgy fogalmazott, hogy április 19-re, a Kásler Miklós miniszter által elrendelt hatvanszázalékos ágyfelszabadításból ötven százaléknak teljesülnie kell. Müller Cecília azt mondta, ha egy megyén belül több kórház van, akkor közösen gondolkodjanak, és együtt osszák meg az ágyszámot a Covid-19-cel fertőzött betegeknek. Hangsúlyozta, hogy senkit nem küldhetnek úgy haza a kórházból, hogy az egészségkárosodást okozzon neki.

A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva Müller Cecília azt mondta, a rendelkezések egyértelműen előírják, hogy akinek életmentő műtétre vagy sürgős beavatkozásra van szüksége, azt el kell végezni. Ha ez nem történne meg, akkor a beteg az intézmény vezetőjéhez, a betegjogi képviselőhöz, végső soron a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordulhat – tájékoztatott a tisztifőorvos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.