Karácsony megvédte a patkányozós Bangónét

Karácsony Gergely zavaros magyarázkodással vette védelmébe Bangóné Borbély Ildikót, miközben azt is vitatta, hogy az MSZP országgyűlési képviselője lepatkányozta a Fidesz szavazóit. Nem ez volt az első kínos médiaszereplése a baloldal főpolgármester-jelöltjének, akit volt pártja, az LMP egyik prominense szerint érdekcsoportok irányítanak.

Bákonyi Ádám – Baranyai Gábor
2019. 05. 03. 11:09
KARÁCSONY Gergely; BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó; UNGÁR Péter
A Párbeszéd társelnöke (jobbra) szerint csak félreértelmezték a patkányozó politikus szavait Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- Nem tudok arról, hogy ez történt volna. Arról tudok, hogy mondott egy mondatot, amit sokan így értelmeztek, és ő világossá tette, hogy nem ezt gondolta, és elnézést kért – magyarázkodott Karácsony Gergely egy videó interjúban, amelyben az Origó Bangóné Borbély Ildikó patkányozós kijelentésére reagáltatta. Ismert, az MSZP parlamenti képviselője az atv-ben arra a felvetésre, mi lehet az oka a Fidesz népszerűség-növekedésének, úgy válaszolt: sok patkány van az országban.

A Párbeszéd társelnöke, a baloldal közös főpolgármester-jelöltje miután zavaros, követhetetlen módon védelmébe vette Bangónét, azt fejtegette, hogy ő is mondott már olyan dolgot, „hülyeséget”, amit az adott helyzetben félreérthetően hangzott és utána bocsánatot kért. Zugló polgármestere arra utalt, amikor az ellenzéki összefogás hevében védelmébe vette a jobbikos Gyöngyösi Márton egy korábbi zsidózását. Emlékezetes: Karácsony Gergely februárban, a Hír TV-ben nemmel felelt arra a felvetésre, hogy nácizmusnak ­tartja-e azt, ha zsidó származású embereket listáznak. Gyöngyösi 2012-ben a Parlamentben beszélt arról, hogy „itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük, hogy az itt élő és különösen a magyar ország­gyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent”.

Az ominózus nyilatkozata után Karácsony ugyan valóban bocsánatot kért, ám ehhez hat napra volt szüksége. A vacillálásnak nem utolsósorban az vetett véget, hogy a Mazsihisz tiltakozó közleményt adott ki, azonban addig ugyanolyan módon védte őt az MSZP és a baloldal, mint Bangónét patkányozós kijelentését követően. A társadalom jelentős része a napokban készült felmérések szerint nem olyan megengedő Bangónéval kapcsolatban, mint Karácsony Gergely.

A mindenszo.hu szerkesztősége a www.citizengo.org oldalon Bangóné távozzon a közéletből! felszólítással indított aláírásgyűjtést a politikus lemondatásáért. A szervezők közleményükben leszögezik: felháborítónak és félreérthetetlennek tartják a nyilatkozatot, mert szerintük az MSZP-s politikus szabályosan lepatkányozta a vele egyet nem értő, közel hárommillió Fidesz-szavazót. – Ez a viselkedés sem kampányidőszakban, sem kampányon kívül nem engedhető meg – hangsúlyozzák a civilek, akiknek pár napja indított petícióját már több ezren írták alá.

A Párbeszéd társelnöke (jobbra) szerint csak félreértelmezték a patkányozó politikus szavait
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A zuglói polgárnester közéleti szereplésével kapcsolatban volt pártja, az LMP budapesti elnöke, Moldován László az Azonnali.hu portálnak úgy fogalmazott: „Karácsony Gergelyről tudjuk, hogy egyszerűen döntésképtelen, és a mögötte álló érdekcsoportok irányítják. Zuglóban a helyi ­MSZP-s elnök, Tóth Csaba irányítja Karácsonyt, az ő zsebében van” – hangsúlyozta.

A Vas megyei szocialista politikusként karriert építő, az ottani pártépítési botrányokat követően Zuglóba igazoló Tóth Csaba a XIV. kerületi képviselőtestület szocialista tagjaival többször is megfúrta Karácsony Gergely polgármester javaslatait. Karácsony az MSZP akcióiba szinte minden esetben belenyugodott – például az egyszereplős parkolási tendernél is – , tartózkodott, soha nem élt vétójogával. A milliárdos veszteséget okozó zuglói fizetőparkolás-rendszer kapcsán Karácsony Gergely márciusban, az ATV-ben ugyan meggyanúsította az őt főpolgármesternek jelölő szocialistákat, ám később visszakozott. A szocialisták budapesti elnöke, Molnár Zsolt néhány nappal később bejelentette: az MSZP megegyezett a főpolgármester-jelölttel, hogy a jövőben tartózkodni fog az ilyen kijelentésektől, egyben arra kérték a Párbeszéd társelnökét, hogy csak a szakmai kifogásait fogalmazza meg.

Azóta Karácsony Gergely minden XIV. kerületi probléma okozójának a kerületi képviselő-testületben kisebbségben lévő Fideszt, illetve személyesen Orbán Viktor miniszterelnököt és Tarlós István főpolgármester tartja. Sőt, a polgármesterként saját maga által jegyzett dokumentumok ellenére azt is állítja – valótlanul -, hogy nyereséges az MSZP által erőltetett fizető parkolási rendszer.

Utolsó állomás?

- Karácsony Gergely megjelenése, politikai stílusa egy kicsit Demszky Gáboréra hajaz, hasonlóan hajol el a kérdések és problémák elől. Ha kellemetlen dolgokról kell beszélni, akkor elkeni a választ, de a végén mindig egy pozitív mosollyal zár – mondta el a Magyar Nemzetnek Simon János politológus, arra reagálva, hogy a főpolgármester-jelölt védelmébe vette Bangóné Borbély Ildikó patkányozós nyilatkozatát. A szakértő hozzátette: Karácsony stílusa a nagymamáknak és az apolitikus embereknek, akik a politikából csak a jót szeretnék látni, be szokott jönni, de aki a hasznosságra, az eredményekre koncentrál, az elzárkózik tőle. Szavai szerint a zuglói tevékenysége sem sikersorozat, a polgármestersége számtalan kritikát vált ki, teljesen jogosan. – Az eddigi pályafutására is az a jellemző, hogy politikai pártról politikai pártra vándorolt, de sehol nem tudott megkapaszkodni – utalt Simon János arra, hogy korábban Gyurcsány Ferenc tanácsadója, majd az LMP tagja lett, mielőtt megalapította volna többedmagával a Párbeszéd Magyarországért nevű baloldali formációt. A szakértő úgy látja: Zugló polgármesterének pályafutásában az őszi önkormányzati választás lehet az utolsó állomás.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.