Kereszténygyalázásban jeleskedett Békés Gáspár

Méltatlanná vált a köz szolgálatára Békés Gáspár, aki a keresztség, azaz a hívő ember első és legfontosabb szentségének megszüntetését szorgalmazta. Az ateista aktivista ámokfutása itt még nem ért véget: Karácsony Gergely embere a Gellért-hegyi keresztet is megpróbálta meggyalázni. Békés Gáspár ateista akcióiról, valamint az egyre nagyobb méreteket öltő keresztényellenes megnyilvánulásokról Tomka Ferenc atyát kérdeztük.

2021. 02. 03. 6:23
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A keresztény ember abban hisz, hogy az imái személyes kapcsolatba kerülnek Istennel, a szentségek és sákramentumok pedig egyfajta mély imádságok, amelyek ha hitből történnek, akkor Isten áldása kíséri az embert, így a megkeresztelkedőt is – kezdte Békés Gáspár ateista aktivistának a keresztség betiltását szorgalmazó kijelentéseire reagálva Tomka Ferenc. A katolikus lelkipásztor a keresztség jelentőségét hangsúlyozva kiemelte: minden vallásban van egy belépési aktus, egy ünnep. A kereszténységben ilyen a keresztelési szertartás, ami a Krisztusba és az egyházba való belépés szentsége. Bár a keresztség jele egyházanként változó, a mondanivalója minden esetben egyértelmű:

 

hittel kérni Isten áldását, valamint azt, hogy az adott egyház tagjai közé szeretne a megkeresztelkedő tartozni.

 

Arra, hogy a gyermekkeresztség kapcsán sok szülő, illetve néhány kisebb egyház is eltérő nézeteket vall, az atya elmondta: az ősi állapot kétségtelenül az volt, hogy egy személyes, felnőtt döntés kellett a keresztségben való részesüléshez. Ez véglegesen a 700–900-as évek körül változott meg. Manapság a felnőtt korban való megkeresztelkedést hosszú felkészülés előzi meg, viszont a gyerekkeresztség esetében is fel kell készíteni a szülőket, hiszen ők azok – hangsúlyozta –, akik ígéretet tesznek a megkeresztelkedő nevében, felelősséget vállalva ezáltal a csecsemő hitbeli neveltetéséért is. A katolikus egyház tanítása szerint tehát a gyermeket akkor szabad megkeresztelni, ha a családja biztosítja számára a hitbeli neveltetést – magyarázta az egyetemi oktatóként is tevékenykedő lelkipásztor, hangsúlyozva, hogy ez

 

a nevelés határozza meg a gyermek jövőjét, mivel az elsődleges szocializáció során a gyermek átveszi szülei világnézeti és erkölcsi magatartását is.

 

– Ez az egyik magyarázata annak, amiért megengedetté vált a gyermekkeresztség – jegyezte meg.

Lapunk kérdésére, az egyre erősödő keresztényellenes megnyilvánulásokra reagálva Tomka Ferenc kijelentette: a liberális irányba forduló Európa – amellett hogy fél is – sokkal több tiszteletet mutat az iszlám, mint a kereszténység iránt.

– Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója méltatlanná vált a köz szolgálatára – erről már Láng Zsolt beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A Fidesz–KDNP fővárosi frakciójának vezetője szerint

 

a környezetvédelmi tanácsadó állítása minden, keresztény hitét élő családot és szülőt megbánt, kijelentései pedig a hagyományokra és a keresztény életmódra nézve is egyaránt sértők.

 

A kormánypárti politikus rámutatott: azok, akik magukat liberálisnak, elfogadónak titulálják, és folyamatosan e mögé az álca mögé bújnak, a leginkább kirekesztőek és megbélyegzőek, sőt kezdenek a többséggel szemben egy teljesen intoleráns magatartást felvenni, és egyre agresszívebben támadnak mindenki mást, aki nem úgy gondolkodik, mint ők, vagy nem olyan hite van, mint nekik.

A kereszténygyalázó aktivistáról időközben kiderült: nemrégiben az egyik legfontosabb fővárosi keresztény jelképet is megpróbálta meggyalázni.

 

A Vasárnap.hu birtokába került egy olyan hangfelvétel, amelyen Békés azzal dicsekedett, hogy tavaly decemberben Waldmann Tamással, a Magyar Ateista Társaság elnökével színes festékkel akarták meggyalázni a Gellért-hegyi keresztet.

 

Botrányos megnyilvánulásai után a köztisztviselőtől a Karácsony Gergely vezette főpolgármesteri hivatal is elhatárolódott, akinek a Telex.hu információi szerint a munkaviszonyát is megszüntették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.