Kórházaknak adományoz televíziókat a Ne dobd ki alapítvány

A járvány idején is adományoz használt, de működőképes televízió készülékeket a Ne dobd ki alapítvány kórházaknak és szociális otthonoknak. A veszélyhelyzet miatt elrendelt látogatási tilalom alatt különösen is örülnek az intézmények lakói az önzetlen segítségnek. Ellenbacher Attila, az alapítvány kurátora lapunknak hangsúlyozta: akinek van olyan készüléke, amit már nem használ, ám szívesen felajánlana, a honlapjukon megtalálja, miként teheti ezt meg.

Csekő Imre
2020. 05. 16. 15:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyolc éve egy nap, amikor már sokadszorra kérdezte tőlem valaki, hogy mit kezdjen a televíziójával, amit le fog cserélni, elhatároztam, hogy megpróbálom eljuttatni ezeket a készülékeket azoknak, akik még örülnének nekik – mondta a Magyar Nemzetnek Ellenbacher Attila, a Ne dobd ki Alapítvány kurátora, aki már több mint háromezer használt, de működőképes televíziót adományozott kórházaknak és szociális otthonoknak.

A televízió- és antennaszerelőként dolgozó férfi 2012-ben adományozott először készülékeket a Heim Pál Gyermekkórháznak, és azóta évente több száz olyan televíziót juttatott el a rászorulóknak, amiket eredeti tulajdonosaik már sajnáltak volna megjavíttatni, és kidobásra ítéltek.

Ellenbacher Attila 2018-ban hozta létre a Ne dobd ki alapítványt, mert addigra már annyira kiterjedt, átfogó lett az adományozási tevékenysége, hogy szükségessé vált szervezett formában kezelnie a jótékonykodást. Az ország minden megyéjébe vittek már televíziókat szociális intézményekbe az alapítvány munkatársai. Sőt, a határon túlra is eljutottak, amikor Böjte Csaba atya Dévai Szent Ferenc Alapítványának adományoztak tévékészülékeket és laptopokat.

Az alapítvány munkatársai szabadidejükben végzik jótékonysági tevékenységüket, és csak a munkájuk során felmerülő költségek – a javítóanyag beszerzésének és a kiszállítás üzemanyag költségének – fedezésére gyűjtenek adományokat. Ma már csak lapos képernyőjű (LCD és LED) televíziókat adományoz a Ne dobd ki alapítvány, és átvesznek akár sérült, törött készülékeket is, hiszen azok alkatrészeit felhasználva működőképes televíziókat tudnak előállítani.

Mivel azok a készülékek, amelyeket az alapítvány felhasznál, nem a szeméttelepre kerülnek, tevékenységükkel csökkentik az elektromos hulladék mennyiségét is, így a környezetvédelemhez is hozzájárulnak.

Az alapítvány tevékenysége a koronavírus járvány miatt fokozottan fontossá vált, hiszen a kórházakban és szociális otthonokban elrendelt látogatási tilalom miatt még inkább örülnek az intézményekben lakók, ha televíziózással is van lehetőségük kikapcsolódni, elfoglalni magukat.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta is dolgoznak tehát Ellenbacher Attila és munkatársai, és már több intézmény lakóinak szórakozásához járultak hozzá, amikor televíziókat adtak át az otthonok lakóinak.

– Amióta kitört a járvány, vittünk harminc televíziót a Kútvölgyi Kórházba, ahol az egyik nagy telekommunikációs vállalat segítségével a megfelelő internet-hozzáférést is biztosítani tudtuk. A kistarcsai kórházba hat, a Budai Irgalmasrendi Kórházba pedig tíz készüléket vittünk ki nemrég – mondta el lapunknak Ellenbacher Attila, és hozzátette: akinek van olyan televíziója, amit már nem használ, ám szívesen felajánlana, hogy segítsen, az alapítvány honlapján megtalálja, miként teheti ezt meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.