Meg kell tanulnunk együttműködni a robotokkal

Humanoid robotok, amelyek felváltják a mechanikus emberi tevékenységeket, drónok, amelyekkel szemkápráztató légi felvételek készíthetők. A negyedik ipari forradalom korát éljük napjainkban, amelynek része mindez, köszönhetően — többek között — az úttörő szerepet vállaló kis- és középvállalatoknak, amelyek olyan intézményekkel működnek együtt, mint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól négyszázmillió forint támogatást most elnyerő Pannon Egyetem.

Szilágyi Anna
2019. 08. 23. 12:24
null
Drónokra is jut a felsőoktatási intézményeknek szánt Tématerületi kiválóság program forrásaiból Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ipar digitális átalakulását és a fenntartható iparfejlesztést elősegítő kutatás-fejlesztésre fókuszál a veszprémi Pannon Egyetem új projektje, amelyre 400 millió forintot nyert el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett Tématerületi kiválósági programon – jelentették be tegnap az egyetemen tartott sajtótájékoztatón.

– A Pannon Egyetem meghatározó tudásközpontja a régiónak a kutatás-fejlesztés és az innováció területén egyaránt. A most odaítélt támogatással az egyetem továbbfejlesztheti a digitális megoldásait, ezáltal elősegítik az ipari szereplők innovációit is – hangsúlyozta Szabó István, az NKFIH elnökhelyettese. A Tématerületi kiválósági program egyik legfőbb célja, hogy a felsőoktatási intézményeket tegyék a hazai innováció kulcsszereplőivé – tette hozzá. A programban 26 felsőoktatási intézménynek, illetve kutatási intézetnek nyújtanak összesen 14,6 milliárd forintnyi támogatást.

Drónokra is jut a felsőoktatási intézményeknek szánt Tématerületi kiválóság program forrásaiból
Fotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a sajtótájékoztatón arról beszélt, az intézménynek több évtizedes tapasztalata van a kutatás-fejlesztés területén, ami szilárd alapot nyújt a negyedik ipari forradalom követelménye szerinti megoldásoknak, amelyekre a most elnyert pályázat is vonatkozik. Nem hiába tagja az intézmény az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platformnak sem. – Az egyetemeknek kiemelt feladatuk, hogy bekapcsolódjanak a hazai gazdaság élénkítésébe, ebben a Pannon Egyetem szeretne zászlóshajóvá válni. Reményeink szerint a kutatási eredményeket a kis-, közép- és nagyvállalatok is tudják majd hasznosítani a gyakorlatban – tette hozzá a rektor.

Újra és újra felvetődik a kérdés, hogy a robotok elveszik-e a munkánkat: annyi biztos, hogy a technológia folyamatos fejlődésével drasztikusan átalakul a munkaerőpiac és megváltoznak a munkavállalókkal szembeni elvárások – magyarázta Abonyi János, az egyetem mérnöki karának munkatársa. Mindezek miatt a projektben kitűzött célok között szerepel egy digitális kompetenciafejlesztő program kidolgozása, illetve a munkavállalók felkészítése az intelligens technológiákkal – akár humanoid robotokkal – való együttműködésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.