Menekültstátusa mögé bújna el az ISIS-hóhérnak mondott Farhud

Már Törökországban voltam a lefejezések idején – védekezett az Iszlám Állam hóhérának mondott Hasszán Farhud, akit távmeghallgatással faggattak kedden a Fővárosi Törvényszéken. Védője, Kelen László arról panaszkodott a bírónak, hogy nem tudja ellátni a védelmet, ha nem veszik figyelembe a bizonyítékait.

2020. 09. 01. 17:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legutóbbi, márciusi tárgyaláson már rendre kellett utasítania Mikó Gergely bírónak Kelen László kirendelt ügyvédet, miután az elvárhatónál jóval emeltebb hangon és indulatosan támadta a védence elleni vádat. A Fővárosi Törvényszéken kedden folytatódott az ISIS-kivégzőosztag parancsnokaként több emberen elkövetett emberöléssel vádolt Hasszán Farhud pere. Ezúttal sem maradt el a Kelen-show, hiszen a védő hosszú percekig panaszolta a bírónak, hogy úgy nem tudja tisztességesen ellátni a szerinte egyszerű kecskepásztor Farhud védelmét, ha a bíró a védelem egyetlen bizonyítékát sem veszi figyelembe. A védő ezúttal azzal is felbosszantotta magát, hogy a terv szerint Farhud távmeghallgatása után iratismertetés következett volna, amit a perrendtartás szerint a vádlott az utolsó szó jogán elmondott észrevételei, majd az ügyészi és a védői perbeszédek követnek, végül az elsőfokú ítélet meghozatalára kerül sor. Csakhogy a tárgyaláson kiderült, hogy a török hatóságok még mindig nem teljesítették a törvényszék által hónapokkal ezelőtt jogsegélyben kérteket. Hasszán Farhud és védője ugyanis azzal védekezik, hogy a terhére rótt szíriai kivégzések és lefejezések idején ő és családja már egy török menekülttáborban voltak, ahol ideiglenes iratot is kaptak a török hatóságoktól. Farhud Görögországban élő feleségét kihallgatták a görög ügyészek Athénban, az asszony bemutatta a Törökországban a nevére és Farhud nevére kiállított oltalmazotti igazolványt, ám az nem szerepel az iraton, hogy mikor állították ki. A törvényszék a dátum megállapítását kérte a török hatóságoktól.

Hasszán Farhud a bíróság előtt Fotó: Mirkó István/Magyar Nemzet

A vád képviselője, Urbányi András nyomozó ügyész Farhud védekezésére azt mondta korábban, hogy lehetett ugyan 2014-ben, illetve 2015-ben is Törökországban a vádlott, de ez nem zárja ki, hogy 2015. május 13–15. között ő rendezte a vérengzést Szíriában. – A határon úgy lehetett átjárni, mint itt a Nagykörút egyik oldaláról a másikra – fogalmazott az ügyész. Mire Kelen László így válaszolt: – Most, hogy bizonyítjuk, Hasszán Törökországban volt, az ügyész jön ezzel a Nagykörút-hasonlattal.

Farhudot a Fővárosi Nyomozó Ügyészség emberölés bűntettével, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény elkövetésével és emberiesség elleni bűntettel vádolja, amiért bizonyítottság esetén akár tényleges életfogytiglani fegyház is kiszabható. A vádirat szerint Hasszán Farhud 2015. május elején – a műkincsekben gazdag Palmüra elfoglalása céljából – a hadászatilag fontos szíriai Homsz tartomány egyik városának, al-Shokninak a bevételét kapta feladatul. A támadáshoz tartozott az is, hogy a város lakosságából a céljaikkal nem azonosuló személyeket a vádlott összeírja, róluk egy halállistát készítsen. A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, annak végrehajtása Hasszán Farhudnak és fegyveres osztagának a feladata volt. A helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a vádlott 2015. május 13. és 15. között több bűncselekményt hajtott végre. Al-Shokni város főterén egy társával közösen a település vallási vezetőjét, az imámot lefejezte, amiről a megfélemlítés fokozásáért egy ismeretlen társuk felvételeket készített, melyeket később nyilvánosságra hozott.

A pert október 27-re napolták, amelyet a bíró előbbre hozhat, ha időközben beérkezik a török válasz a jogsegélykérelemre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.