Nem született döntés a kórházi gyógyszer-túladagolás perében

A százezer forintos nagyságrendű pénzbüntetést is soknak tartották azok az egészségügyi dolgozók, akiket tavaly szeptemberben ítélt el a bíróság egy idős beteg gyógyszer-túladagolásának ügyében. A döntés nem emelkedett jogerőre, a vádlottak fellebbeztek, kitartanak álláspontjuk mellett, hogy a beteg idős kora és súlyos szívbetegsége miatt vesztette életét, nem pedig az erős fájdalomcsillapító többszörös túladagolása miatt.

Végh Attila
2021. 05. 19. 12:57
null
A Szent János-kórház Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszéken május 18-án újabb nyilvános ülésen folytatódott egy hat éve történt kórházi haláleset, orvosi műhiba miatt elrendelt büntetőeljárás. A vádlottak padján ülő két orvos és ápolónő továbbra sem ismerték be bűnösségüket a halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított büntetőügyben. A bíróság döntésének meghozatalához további tanúk és szakértők meghallgatása vált szükségessé, a pernek nincs vége.

Az eljárás nyomozati szakaszában beszerzett bizonyítékok szerint a sértett, egy 87 éves budapesti asszony évek óta szívelégtelenségben szenvedett. 2015. január 30-án egy budapesti kórházba került, ahol ugyan a keringése javult, de a kezelés közben pszichikai zavar lépett fel nála, nyugtalanná vált, fájdalmakra panaszkodott és kiabált.

Az ügyeletes orvos – az eljárás másodrendű vádlottja – fájdalomcsillapító terápiát rendelt el a Contramal nevű gyógyszer alkalmazásával. Ez az erős fájdalomcsillapító csak szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazható,

függőséget is okozhat, túladagolása esetén pedig hányás, vérnyomásesés, szapora szívverés, ájulás, eszméletvesztés, tudatzavar, epilepsziás roham és légzésleállás is bekövetkezhet.

A kórházi jegyzőkönyvek szerint az orvos a terápiát a beteg kórlapjára is felvezette, egy ápoló be is adta a fájdalomcsillapítót, és erről tájékoztatta azt a nővért is – az ügy elsőrendű vádlottját – aki az éjszakai műszakban felügyelt a betegekre a kardiológián. Az ápoló ezt azonban nem vezette fel a műszak átvételekor a beteg lázlapjára és erről az éjszakai ügyeletes orvost, az ügy harmadrendű vádlottját sem tájékoztatta.

Hatáskörét túllépve beadott a betegnek egy újabb adagot a gyógyszerből miután a sértett éjjel hangosan kiabált, panaszkodott. Csak akkor konzultált az éppen a kórház egy másik osztályán sürgősségi ellátásban résztvevő orvossal, amikor a beteg fájdalmai nem tompultak, azt viszont nem említette, hogy a sértett már megkapta a gyógyszerét.

Az orvos vizsgálat nélkül telefonon rendelte el a Contramal beadását, így azonban a délelőtti műszaknál alkalmazott gyógyszerrel együtt már háromampullányi fájdalomcsillapító került a szívbeteg sértett szervezetébe. A beteg még aznap éjjel elhalálozott.

A Szent János-kórházban történt a per tárgyát képező tragikus eset
Fotó: Bach Máté

A budapesti Szent János-kórházban történt a haláleset ügyében a beteg családjának jogi képviselője tett feljelentést, állításuk szerint a kórház két napig ködösített az ügyben, késve értesítették őket a hozzátartozójuk haláláról is. Emiatt a protokoll szerinti patológiai vizsgálat helyett a megszokottnál alaposabb és részletesebb boncolást végeztek el az asszony földi maradványain, a nyomozók pedig mindenkit kikérdeztek, aki kapcsolatba került az áldozattal.

Az igazságügyi orvos szakértői boncolás szerint mérgezés okozta heveny légzési és vérkeringési elégtelenség miatt vesztette el az életét, amit egyértelműen gyógyszer-túladagolás okozott.

A vizsgálat kizárta, hogy a beteg saját maga otthonról hozott gyógyszert vett volna be s így következett be a túladagolásból fakadó mérgezés.

Az ügyészség a nővért halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, a két orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja. Mind az ügyész, mind a vádlottak, mind pedig a védők előadták bizonyítási indítványokat, amelyek tanú és szakértő meghallgatásra vonatkoztak.

Tavaly szeptemberben az első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság a vádlottakat bűnösnek találta az ügyben. A két orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, míg az ápolót foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt ítélje pénzbüntetésre a bíróság. Az egyik orvos ötszázezer forint, a másik négyszázezer forint, az ápoló pedig 320 ezres pénzbüntetést kapott, a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, és azt, hogy mindannyian büntetlen előéletűek. A vádlottak és védőik nem fogadták el az ítéletet, továbbra is kitartanak amellett, helyesen alkalmazták a terápiát, a beteg halálát nem az ő gondatlanságuk, gyógykezelési hiányosságaik okozták.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.