Újabb bírálat Niedermüllernek

Nem tartja demokratikusnak Erzsébetváros DK-s polgármesterének eljárását a Molnár Antal Zeneiskola ügyében Makovecz Pál, a zuglói Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium igazgatója. Hangsúlyozta: az erzsébetvárosi zeneiskola méltatlan helyzetét rendezni kell, az nem lehet pártpolitikai kérdés. A Molnár Antal Zeneiskola megsegítésére indított petíciót eközben tízezernél is többen írták alá.

Hertelendy Gábor
2021. 02. 24. 6:54
null
20200223 Budapest Szabad bíróság! Szabad Gyöngyöspata! címmel szervezett tüntetést több roma jogvédő szervezet. Fotó: Havran Zoltán (HZ) Magyar Nemzet képen: Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Demokráciában az önkormányzati képviselő-testületi határozatot illik végrehajtani, akkor is, ha a testület összetétele időközben megváltozik, különben az nem demokrácia – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Makovecz Pál, a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész fia. Az intézményvezetőt annak kapcsán kérdeztük, hogy Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere továbbra sem akarja odaadni a kerület előző, fideszes vezetése által felújított Damjanich utca 4. szám alatt található ingatlant a Molnár Antal Zeneiskolának. A felújított épületet a Színház- és Filmművészeti Egyetem régi vezetése körüli baloldali politikai csoport, a Freeszfe Egyesület kapta meg, de a kitört botrány nyomán rövidesen közölték, kiköltöznek az ingatlanból.

A Damjanich utca 4. szám alatti épület Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté

A XIV. kerületi Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója hangsúlyozta: a szóban forgó épület jár a zeneiskolának, ha már egyszer az önkormányzat előző vezetése így döntött, különösen annak tudatában, hogy rendezni kell a VII. kerületi iskola helyzetét.

Makovecz Pál kitért a sztrájkoló színművészeti egyetemi tanárokat tömörítő Freeszfe Egyesületre is, amelynek az ingatlant Niedermüller odaadta. – Nem dicsőíteném, hogy a Freeszfe Egyesület most lemondott a bérleményről. Ez akkor lenne tiszteletreméltó döntés – tette hozzá –, ha azonnal lemondtak volna az ingatlanról.

– De hogy egy héttel később azt mondják, hogy ebből politikai cirkusz lett, ezért lemondanak? Ez így méltatlan, és szolidaritásvállalást emlegetni álságos szöveg

– fogalmazott lapunknak Makovecz Pál. Felidézte: amikor az általa vezetett zuglói intézmény a zeneiskola mellett szakgimnáziummá is vált, az engedélyt az utolsó pártállami kormányfő, Németh Miklós kormányából Glatz Ferenctől kapták meg, a Columbus utcai, egykori pártházat pedig Antall József kormánya adta nekik székhelyként, az épületet pedig az SZDSZ vezette önkormányzat újította fel. – Ezt nevezem pártok felett álló, szakmailag következetes magatartásnak. Így kellene viselkednie mindenkinek. Ennélfogva a Molnár Antal Zeneiskola helyzete sem lehet pártpolitikai kérdés – nyomatékosította Makovecz Pál. Az intézményvezető aláírta az erzsébetvárosi zeneiskola helyzetének megoldását szorgalmazó petíciót, sőt az általa vezetett intézmény honlapján egy felhívást is közzétett az aláírásgyűjtésre. A petíció eddig nagy érdeklődést váltott ki, hiszen

egy nap alatt kétezren, egy hét elteltével pedig már több mint tízezren írták alá.

A Damjanich utca 4. szám alatt álló ingatlan rekonstrukciójáról szóló önkormányzati határozatban és az ehhez kapcsolódó közbeszerzési értesítőben is az szerepel, hogy az épületet kizárólag zeneiskola céljára újították fel. A petíció szövegében kiemelik, hogy

az intézmény vezetősége, tanári kara, szülői munkaközössége és mintegy hatszáz tanulója megdöbbenve és elkeseredve vette tudomásul Niedermüller döntését.

Eközben Erzsébetváros polgármestere továbbra sem hajlandó bocsánatot kérni a zeneiskolát hátrányosan érintő döntése miatt. Niedermüller Péter nemrégiben az ATV-ben úgy nyilatkozott: szerinte az ügyben annyi történt, hogy pályázott a Freeszfe Egyesület, majd miután elnyerte az épületet, egyeztetett a Molnár Antal Zeneiskolával. – Két művészeti csoport most megegyezett, ha így döntöttek, nem kommentálom – jegyezte meg a Gyurcsány-párti kerületvezető. Hozzátette: nem érzett keserűséget amiatt, hogy az egyesület bejelentette, nyár végén visszaadja az ingatlant a zeneiskolának.

Eközben a VII. kerület vezetése a Fideszt vádolja a helyzet miatt. Az önkormányzat közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint „a Fidesznek újra sikerült elérnie, hogy otthontalanná váljanak a Freeszfe diákjai”. Tudatták, hogy

új pályázatot írnak ki az épületre, azaz továbbra is semmisnek tekintik a kerület előző vezetésének határozatát, ezzel pedig a zeneiskola továbbra is méltatlan helyzetben marad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.