Népszerű az új Otthonteremtési program a magyar lakosság körében

Az új otthonteremtési lehetőségek közül az otthonfelújítási támogatás a legkedveltebb.

2020. 11. 11. 16:11
null
Fókuszban az otthonteremtés. A pénztárak már nem tudnak az állami kedvezménnyel hódítani Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar emberek 85-90 százaléka egyetért a 2021. január elsején induló, új Otthonteremtési program öt pontjának bevezetésével – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb, reprezentatív kutatásából. A program tartalmazza a gyermekes családok otthonfelújítási támogatását, a 27 százalékos áfa öt százalékra csökkentését új építésű ingatlanok esetében, a csokkal vásárolt ingatlanok áfa-visszaigénylését, a csokkal vásárolt lakások illetékmentességét, valamint a tetőtér-beépítés támogatását többgenerációs családok esetében.

A legnépszerűbb új intézkedés az otthonfelújítás támogatása, amelyről a megkérdezettek 90 százaléka egyetért és 81 százalékuk szerint kifejezetten hasznos

– írja a KINCS a felméréshez készült közleményében. A megkérdezettek egyötöde nyilatkozott úgy, hogy terveznek otthonfelújítást a családjukban: a gyermekvállalási korban lévő 18–49 évesek negyede, a 18 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőknek pedig több mint harmada szeretne felújítani a maximum hárommillió forintos támogatás igénybevételével.

A csokhoz köthető intézkedések a 30 év alatti korosztály körében a legkedveltebbek, míg az otthonfelújítás és a tetőtér-beépítés a 30 és 50 év közöttieknél. Az illetékmentesség a csokkal vásárolt ingatlanok esetében minden hetedik válaszadót vagy annak családtagját érintheti a jövőben, hasonlóan az áfacsökkentés és -visszaigénylés is. A felmérésben részt vevők több mint tíz százaléka gondolkodik abban, hogy a következő években élne a csok adta ingatlanvásárláshoz kapcsolódó áfa-visszaigénylés lehetőségével. Tetőtér-beépítési tervei a megkérdezettek nyolc százalékának vannak.

Összességében az otthonteremtési intézkedések a nagycsaládosok és a kisgyermekesek körében a legnépszerűbbek

– olvasható a közleményben.

A válaszadók legnagyobb része, vagyis 87 százalék egyetértett azzal az állítással, hogy az otthonteremtési intézkedések hozzájárulnak a gyermekes családok életszínvonalának javításához, 76 százalékuk pedig egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy ezek a lépések elősegítik a gyermekvállalási kedv növekedését, és ezzel Magyarország népesedési helyzetének javítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.