Néptánccal a nemzeti identitás erősítéséért

Huszonöt országból több ezer résztvevőt várnak a szombati Pedagógus Expóra, ahol a szakma legújabb módszertani újdonságai­val ismerkedhetnek meg az érdeklődő tanárok. Bemutatják többek közt a világhírű Így tedd rá! néptánc-pedagógiai programot, amely a kulturális és nemzeti kincsek új szemléletű átadását teszi lehetővé a diákoknak.

Csókás Adrienn
2020. 02. 21. 6:29
null
Játékos formában ismerik meg hazánk kultúrájának kincseit

Huszonöt országból több ezer résztvevőt várnak a szombati Pedagógus Expóra, ahol a szakma legújabb módszertani újdonságai­val ismerkedhetnek meg az érdeklődő tanárok. Bemutatják többek közt a világhírű Így tedd rá! néptánc-pedagógiai programot, amely a kulturális és nemzeti kincsek új szemléletű átadását teszi lehetővé a diákoknak.

Harmadik alkalommal nyitja meg kapuit holnap a civil kezdeményezésű Pedagógus Expó, amelyre 25 országból mintegy kétezer résztvevőt várnak a Budapest Kongresszusi Központba. Balatoni Katalin neveléstudományi szakember, a világhírű Így tedd rá! néptánc-pedagógiai program megalkotója szervezésében közel nyolcvan kiállító várja a leendő és gyakorló pedagógusokat, hogy megismerkedhessenek a legújabb szakmai vívmányokkal. Többek között a főszervező által kidolgozott pedagógiai programmal, amit már nevelők ezrei sajátítottak el.

A tíz éve útjára indult, Így tedd rá! névvel illetett módszertan titka, hogy játékos formában ismerteti meg a gyerekekkel a magyar kulturális kincseket és hagyományokat, a pedagógusok pedig kimeríthetetlen eszköztárat kapnak, amelyet a készség-, képességfejlesztés és a tudásátadás legkülönbözőbb területein alkalmazhatnak.

Játékos formában ismerik meg hazánk kultúrájának kincseit

– Legfontosabb célkitűzésünk az, hogy a magyar kultúrát a mindennapi pedagógia részévé tegyük, és eszköztárként alkalmazzuk. A játék és a tánc élménye évezredek óta kíséri az emberiséget, biztosítva emberi létünket. Önkifejezésünk, tudásbővítésünk és közösségi létünk kiváló eszköze. Úgy gondolom, ma is nélkülözhetetlen lehetőség és óriási segítség a pedagógiai folyamatokban. Mindemellett a kulturális örökségünk mindennapi életünkbe való beágyazása kulcsfontosságú a nemzeti identitástudatunk szempontjából – fogalmazott Balatoni Katalin, aki szerint a néptánc az iskolákban és óvodákban ma nagyon felszínesen, stilizált formában van jelen.

– A magyar pedagógiai köztudatban hiányos és részinformációk vannak a magyar kultúra valós tartalmáról. Harminc évvel a rendszerváltozás után még mindig azt énekeljük például, hogy „Télapó itt van”, és nem térünk vissza a valós magyar értékekhez. Az a tapasztalatom, hogy sokan nem tudják különválasztani a műdalt a magyar népdaltól, a magyaros jellegű táncmozdulatokat a valódi magyar néptánctól. Ugyanezt elmondhatjuk a viseletekre vagy az ünnepek megjelenítésére is. Nagyon fontosnak tartom, hogy ebben szemléletváltozás legyen, mert a hiteles megközelítési mód nélkülözhetetlen a népi kultúránk megőrzéséhez, illetve a valós identitás létrehozásához.

Pedagógusként a mi felelősségünk az, hogy mit ültetünk el gyermekeink lelkében – hangsúlyozta a szakember, aki rámutatott, hogy a tánc és a népi játék teljeskörűen fejleszti az összes kompetenciaterületet, kezdve a szociális készségektől a mozgáson és a kognitív területeken keresztül egészen a kommunikációs készségekig. – A népi játék és a tánc nem csupán bájos produkciós elem, hanem nagyon komoly tartalommal bíró, széleskörű pedagógiai eszköztár. A népi kultúra tantárgyi integrációjának kérdése pedig az egyik legizgalmasabb feladat.

Egy párválasztós játékkal például kiválóan lehet az összeadást és a szorzást gyakorolni, de széleskörűen megjelenik a szövegekben a természetismeret, a mozgásos játékokban pedig a logikai gondolkodás. Nagyon sok kreativitás szükséges a sikeres integrációhoz, de megéri, hiszen a játékosság és az élményalapú nevelés-oktatás élen járnak a pedagógiai módszerek között – húzta alá.

Balatoni Katalin szerint a megújított Nemzeti alaptanterv is lehetőséget ad arra, hogy helyére kerüljön ez a terület a köznevelésben. – Bízom benne, hogy új fordulatot vesz a magyar kultúra világa, amelyből gyermekeink és a jövő nemzedéke fog profitálni.

Nagyon fontos azonban, hogy a már említett szemléletváltozást is magával hozza ez a lehetőség – magyarázta, hozzátéve: az Így tedd rá! programot az érdeklődő tanárok 30 órás továbbképzésen sajátíthatják el, emellett egynapos tematikus képzéseket is szerveznek, illetve intézményekbe is rendszeresen ellátogatnak bemutatni azt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.