Orbán Viktor: Nem tehetünk úgy, mintha megszűnt volna a járvány

A miniszterelnök szerint a védekezéshez szükséges eszközöket a magyar iparnak kell előállítania.

Csekő Imre–Szilágyi Anna
2020. 05. 08. 7:40
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. december 7. Orbn Viktor miniszterelnk interjt ad a J reggelt, Magyarorszg! cm msorban a Kossuth Rdi stdijban 2018. december 7-n. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akkor leszek elégedett, ha megöltük a vírust, de ez vakcina nélkül nem megy, ami egyelőre nincs – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! Című műsorában.

Miközben az élet újraindításában szép eredményt értünk el, aközben nem szabad átesnünk a ló másik oldalára, és úgy tenni, mintha a járvány megszűnt volna – közölte a kormányfő.

A miniszterelnök kifejtette: fontos, hogy továbbra is tekintettel legyünk egymásra, takarjuk el az arcunkat, ahol kell. Nem szabad úgy tenni, mintha a járvány megszűnt volna. A politikai döntéshozókat és az újságírókat az a veszély fenyegeti, hogy mivel hónapok óta a járvánnyal foglalkoznak és százával olvassák a cikkeket és az elemzéseket, úgy érezhetik, hogy szakértővé válnak. A legfontosabb, hogy maradjunk a saját kaptafánknál, és ne higgyük azt, hogy virológus szakértőkké lettünk – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a szakértőknek kell elvégezni az elemzéseket, amelyek alapján a felelős politikusoknak meg kell hozni döntéseiket, amikért a felelősséget vállalják majd.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, az élet oldalán állunk, a gazdaságnak pedig az a dolga, hogy szolgálja az életünket. – Sietnék, de a professzorok például Budapesttel kapcsolatban azt mondják, meg kell várni, hogy csökkenjen a halálozások aránya – mondta.

Gyakran tévednek a politikai viták az oktatás területére, és leegyszerűsítik az állapotokat, ami árt az oktatásnak – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, az érettségivel teszt alá került az oktatási rendszer, hasznos tapasztalatokat gyűjtöttek, kiderült, hogy kiváló tanáraink vannak, és jól működik az oktatás.

Orbán Viktor elmondta, ilyen gyors átállás, mint a magyar oktatásban, sehol sem volt Európában.

 

A miniszterelnök kifejtette, hogy a szülők is komoly szerepet vállaltak ebben a helyzetben. A kormányfő szerint, noha voltak, akik szerint nem lett volna szabad megcsinálni az érettségit, a valóság nem ezt mutatta, hiszen a diákoknak csak 3 százaléka mondta le az érettségit. Orbán Viktor azt mondta, ők elvesztettek egy évet, de nem éri őket retorzió.

A miniszterelnök sok sikert kívánt az érettségizőknek.

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy kinyitnak-e a szünet előtt az iskolák azt mondta, egyelőre nem látja ennek a feltételeit. A szülők eddig nem adják be nagy tömegben a gyerekeket az intézményekbe ügyeletre, ebből a kormányfő arra következtet, nem elég erős az igény az iskolák kinyitására ahhoz, hogy vállalják a kockázatot.

A kormányfő azt mondta, fontos tanulságokat gyűjtöttünk össze a járvány során. – Az eszközök beszerzését is személyes felelősségemnek éreztem, ezért is látogattam el több kórházba – mondta.

Azt kell bizonyítani ebben a válságban, hogy a magyar kormány hűséges hozzájuk: ha baj van, nem hagyja őket magára – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: a beszerzéseket is folyamatos kontroll alatt tartotta, ezen nem múlhat a válság megoldásának sikere.

Lélegeztető gépet tudnunk kell saját magunknak gyártani – mondta a miniszterelnök, aki szerint mindent elő kell tudni állítani a magyar iparnak, amire a járványkor szükség lehet. Békeidőben ez fölösleges költségnek tűnik, de a tanulság az, hogy a bajban csak magunkra számíthatunk – tette hozzá.

– Ők hazudnak, és mi igazat mondunk. Mi ismerjük a valóságot, de az európai vádlóink nem ismerik – mondta Orbán Viktor, aki szerint egyre nehezebb megbízható híreket begyűjteni egy másik országról a médián keresztül.

A kormányfő kifejtette, hogy nagy csata zajlik Európában, és a konfliktusok ezen keresztül érthetők meg.

A kérdés az: birodalom lesz-e Európából vagy megmaradnak a nemzetállamok. A magyarok úgy gondolják, a világ legszebb országa a miénk, és nem akarnak feloldódni egy birodalomban – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint, akik Európában birodalmat akarnak építeni, bele akarják törni egy birodalmi rendbe a nemzetállamokat, amelyet elegánsan Európai Egyesült Államoknak hívnak.

Minden alkalmat megragadnak a birodalomépítők, hogy gyengítsék a magyar kormányt – mondta a kormányfő. Orbán Viktor szerint olyan dolgokat támadnak ezért meg, amit a magyar emberek jelentős többsége támogat. Felidézte a bankadót, a rezsicsökkentést és a migrációt. Akik támadnak bennünket, azokat nem érdekli a demokrácia – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint nem személyes a konfliktus Donald Tuskkal, hanem a haza becsületét sérti. – Azért harcol a fél ország, hogy megmentsük a bajban lévőket, és eközben támadtak hátba. Ezt nem hagyhatjuk – húzta alá. – Az Európai Néppártban egy családba tartozunk, és azon dolgozunk, hogy egyben tartsuk a családot, amíg lehet – mondta.

Az áprilisi adatok brutálisak lesznek – mondta a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatásról a kormányfő, hozzátéve: a júniusiban már reménykedhetünk.

Kérdés, hol látjuk a bajok gyökerét – mondta a miniszterelnök, aki arról beszélt, a munkahelyek megvédése, és új állások létrehozása a fontos. – Személyes vállalásnak tekintem, hogy annyi munkahelyet fogunk létrehozni, amennyit a vírus elpusztít – mondta Orbán Viktor, aki utasította a belügyminisztert a közfoglalkoztatottak számának megduplázására. Egyelőre százezren sincsenek, de 200 ezret kell tudni alkalmazni. A hadsereg intenzívebb toborzásba kezdett, és az állami cégek is felvehetnek új embereket.

160 ezer olyan magyar van, aki elvesztette a munkáját, és segítséget kér. – Az a kötelességünk, hogy nekik munkalehetőséget adjunk, és adni is fogunk – mondta Orbán Viktor.

Béremelésről csak akkor lehet beszélni, ha van munka – emelte ki a kormányfő. Azt ígértük 2010-ben, hogy mindenkinek lesz munkája, aki dolgozni akar, a járvány ezt most beárnyékolta, de ez a gondolkodásmód kihúz minket a gazdasági válságból most is – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.