Pár percen múlt a Fidesz kilépése

Az Európai Néppárt szerdai tanácskozásán információnk szerint perceken múlt, hogy a Fidesz nem lépett ki a pártcsaládból. A német delegáció mindenképpen arra törekedett, hogy a Fideszt szervezeten belül tartsák, ezért az utolsó pillanatban átírták a szavazásra bocsátott szöveget, így végül a magyar párt önként felfüggesztette tagságát. A magyar kormányzó párt politikusai sikerként értékelik a szerdai eseményeket.

Baranyai Gábor, Kárpáti András
Forrás: MN2019. 03. 22. 6:05
EP lectern in front of EPP banners
Üres a pulpitus, nincs egységes álláspont. Német közreműködés kellett ahhoz, hogy átmeneti konszenzus alakuljon ki a pártcsalád közgyűlésén Fotó: Vincent VANDOORNICK Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény vita és rendkívül feszült hangulat uralkodott az Európai Néppárt (EPP) szerdai közgyűlésén, ahol a Fidesz néppárti tagságáról tárgyaltak. Joseph Daul pártelnök időnként el is veszítette a kontrollt az ülés menete felett, s még a lemondását is felvetette a francia politikus – értesült a Magyar Nemzet a tanácskozáson részt vevő politikusoktól. A közgyűlésen a felek abban egyeztek meg, hogy a nagyobbik magyar kormánypárt önkéntesen felfüggeszti a tagságát a jelenlegi pártcsaládjában, így maga a szavazás nem a Fidesz ellen, hanem annak javaslata mellett szólt.

Információink szerint az ülés során írták át a néppárti képviselők, hogy miről szavazzanak, miután megtudták, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknél ott van a már aláírt kilépőnyilatkozat. A második, a Fidesz számára vállalhatatlan pont átírása mellett döntöttek, amely arról szólt, hogy a néppárt függesztette volna fel a nagyobbik magyar kormánypártot, s így az EPP végül elfogadta a Fidesz arra vonatkozó javaslatát, hogy a magyar kormánypárt függeszti fel a saját részvételét a néppártban, amíg az EPP által delegált háromtagú bizottság – a bölcsek tanácsa – jelentést nem tesz a magyar jogállamiság helyzetéről. A procedúra forgatókönyve egyébként megegyezik azzal, ahogy korábban Ausztriával jártak el.

A Fidesz kizárását vehemensen támogató 13 Benelux államokbeli, illetve skandináv párt egy baloldali zöldkoalíciót hozna létre a néppártból, s álláspontjuk kialakításában jelentős szerepe volt annak, hogy a kísérletük kerékkötőjét látják a nagyobbik magyar kormánypártban. Annegret Kramp-Karrenbauer, a német CDU elnöke – a Fidesz kilépési nyilatkozatának ismere­tében – sokat tett azért, hogy az ülés kompromisszummal záruljon.

Üres a pulpitus, nincs egységes álláspont. Német közreműködés kellett ahhoz, hogy átmeneti konszenzus alakuljon ki
a pártcsalád közgyűlésén
Fotó: Európai Parlament

A közép-kelet, illetve a dél-európai országok tagpártjai jellemzően kiálltak a Fidesz mellett. Janez Jansa, a jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párt (SDS) vezetője szerdán úgy fogalmazott, hogy a Fidesz kizárásával a néppárt veszített volna súlyából, s nem lenne képes jó eredménnyel végezni a közelgő európai parlamenti választásokon. Johannes Hahn, az osztrák ÖVP tagja, bővítési uniós biztos szintén határozottan kiállt a Fidesz mellett, ahogyan Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő is.

Az ülésen részt vevők közül mindössze hárman szavaztak a Fidesz tagságának önkéntes felfüggesztése ellen, közülük Frank Engel, a luxemburgi Keresztényszocialista Néppárt tagja volt a legvehemensebb felszólaló. Engel egyébként Soros György Nyílt Társadalom Alapítványának (OSF) a DC Leaks portál által kiszivárogtatott feljegyzései szerint a megfelelő pillanatokban akár saját pártcsaládjával is kész szembefordulni. Néhány éve például Gyurcsány Ferenc pártja, a DK törekvéseit méltatta egy konferencián.

Joseph Daul (balra) és Manfred Weber a szerdai ülés előtt. Az elnök kis híján lemondott
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A közgyűlés eredményét a kormánypárt részéről nyilatkozó politikusok egyértelműen sikerként könyvelték el. – A bevándorláspártiak ki akarták záratni a Fideszt az Európai Néppártból, de nem sikerült – értékelte az EPP szerdai politikai gyűlésén történteket Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Az MTI-nek adott szerdai nyilatkozatában kifejtette: miközben az európai szocialistáktól Judith Sargentinin és a liberális médián keresztül Gyurcsány Ferencig mindenki a Fidesz kizárását követelte a néppárttól, aközben a tanácskozáson a pártcsalád nem döntött sem a kizárásról, sem a felfüggesztésről. – A Fidesz önként határozott úgy, hogy egy ideig nem vesz részt az EPP munkájában – emelte ki.

– A néppárt döntésével az emberek nyertek, mivel a lényeg majd a május 26-i európai parlamenti választásokon dől el – jelentette ki Kovács Zoltán az Echo Televízió V4 – Európa jövője című műsorában tegnap. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint a Fidesz vezetése felelősen döntött, amikor nem hagyta, hogy megbontsák az EPP egységét, illetve azzal, hogy mi sem borítottuk fel ezt az egységet.

– Tulajdonképpen lefagyasztottuk a helyzetünket a pártban – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette: ezzel annak lehetőségét is nyitva hagytuk, hogy a néppárt visszatalál a bevándorlásellenes kereszténydemokrata alapokra. De meg kell várni, hogy az európai választók hogyan döntenek, onnantól kezdve lesz lehetőség minden következményről, lehetőségről, illetve a jövőről beszélni.

– Évek óta próbáljuk az EU-ban lévő vitákat visszarántani a józan ész talajára, de sajnálatos azt látni, hogy ezek a viták az EPP-n belül is zajlanak. Alapvető kérdésekről kellene dönteni, például arról, hogy megengedhető-e, hogy az történjen Európával a migráció terén, ami az elmúlt három évben történt. Ebben a kérdésben a néppárt nem volt képes egy bevándorlásellenes álláspontot felvenni – emlékeztetett Kovács Zoltán.

– A mi szájunk íze szerint alakultak a dolgok, ez a legtöbb, amit el lehetett érni. Az a vita, ami a nemzetállamok szerepéről szól, nem zárult le, folytatni kell az érvelést, az új erőviszony fényében kell döntést hozni a választások után – jelentette ki a Hír TV szerda esti, Magyarország élőben című műsorában Hidvéghi Balázs. A Fidesz kommunikációs igazgatója emlékeztetett: eredetileg 13 kicsi, migrációt támogató, baloldallal együtt politizáló tagpárt, 34 képviselői hellyel, rendelkező, főleg északi pártok és néhány Benelux államokbeli párt akarta, hogy a Fideszt azonnali hatállyal kizárják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.