Pártigazgatóként folytatná a bukott Jobbik-elnök

Sneider Tamás veheti át a Jobbik kasszakulcsát Szabó Gábor pártigazgatótól, aki a jövőben már csak az országos választmány elnöki teen­dőit látná el — derül ki a párt tagjaival folytatott háttérbeszélgetésekből. A párt novemberi tisztújító kongresszusán elnöki posztra pályázó Jakab Péter már azelőtt megnevezte az általa megfelelőnek vélt alelnököket, hogy a jelöltek névsora hivatalos lett volna, amit egyesek diktatórikusnak tartanak.

2019. 10. 30. 6:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Nem engedik, hogy Jakab privatizálja a Jobbikot

Rekordsebességgel váltak köddé Jakab Péter miniszterelnök-jelölti ambíciói, miután saját pártja vétózta meg elnöki jelöltségét.

A Jobbik éjjel kiadott közleményében ugyanis az áll, az országos választmány küldöttei nem támogatták Jakab azon felvetését, hogy az alapszabálytól eltérően ne két évig, hanem a 2022-es választásokig adjanak neki elnöki bizalmat. Mivel Jakab Péter elnökjelölt a jelöltség elvállalását előzetesen ehhez az alapszabály-módosításhoz kötötte, így ígéretét betartva visszalépett az elnökjelöltségtől. Az persze egyelőre rejtély, jövő májusban Jakab ismét ringbe száll-e az elnöki posztért, és vajon milyen feltételekkel.

A május óta legitim elnökség nélkül létező Jobbik renoméját az sem erősíti, hogy az országos választmány mindezek után a november 9-re kitűzött tisztújító kongresszus visszavonását kérte az országos elnökségtől, és azt, hogy a siralmas EP-választási eredmény után lemondott Sneider Tamás és alelnökei töltsék ki a 2020 májusig szóló mandátumukat. A párt közleménye arról nem szól, miért nem tartják meg a novemberi tisztújító kongresszust, amikor Jakabon kívül Varga-Damm Andrea is elindult volna az elnöki székért, és számos alelnökjelölt is akad.

Hatalmi harcok és helyezkedések kísérik a Jobbik tisztújító kongresszusát, amelyet két hét múlva tart a párt. Ismert, a Jobbik teljes elnöksége a siralmas EP-választási eredmény után lemondott, azzal a kitétellel, hogy az önkormányzati választásig hivatalban marad.

A párt több tagjával is folytatott háttérbeszélgetésekből az körvonalazódik, hogy nem pusztán az elnök és az alelnökök személye változik november 9-én, de Szabó Gábor pártigazgatótól is elvehetik a kincstár kulcsát, amit maga Sneider Tamás jelenlegi, leköszönő elnök kaphat meg.

Vona Gábor szerint már nincs remény, tegnap óta nincs köze a mozgalmához
Fotó: Mirkó István

Igaz, Szabó továbbra is az országos választmány elnöke lehetne, de a pártigazgatói szerep elvesztése igazán fájdalmasan érinti a gyakran Richelieu bíboroshoz hasonlított Szabót. A választmányi elnöki tisztség ugyanis inkább tiszteletbeli feladat, míg a párt igazgatása komoly jelentőséggel bíró munkakör.

Az alelnökök személye is változhat. Jakab Péter elnökaspiráns már azelőtt megmondta, kikkel tartja elképzelhetőnek a közös munkát a vezetésében, hogy a Jobbik tagjai megkapták volna a tisztújítására jelentkezők névsorát.

Emlékezetes, annak idején Vona Gábor négy alelnök jelöltségét is megvétózta, ami akkor komoly felháborodást váltott ki. Egyesek szerint most diktatórikusabb a légkör, ráadásul a tagság meg is fogja szavazni a Jakabnak tetsző alelnököket, azaz Lukács Lászlót, Dudás Róbertet, Balassa Pétert, Nunkovics Tibort, Szilágyi Györgyöt és Z. Kárpát ­Dánielt. Az is érdekes, hogy Jakab már most 2022-ig kér bizalmat, noha az alapszabály szerint a párt kétévente tart tisztújító kongresszust, ami papírforma szerint 2021 őszén lenne esedékes.

Bejelentkezett az elnöki posztra Varga-Damm Andrea is, akinek információ­ink szerint elég kevés esélyt jósolnak, de mindez látszik a jelölt közösségi oldalán tett hozzászólásokból is. Varga-Damm a hét elején nevezte meg, kikkel dolgozna együtt szívesen.

Az elnökhelyettes személye Gyöngyösi Márton, „erre a tisztségre kizárólag ő jelentkezett” – írta Varga-Damm, aki alelnöknek Balassa Pétert, Bana Tibort, Bencsik Jánost, Dudás Róbertet, Gyüre Csabát, Lokody Leventét, Fazekas Attilát és Stummer Jánost venné szívesen. Varga-Damm Fazekas Attilát úgy mutatja be, mint akinek elévülhetetlen érdeme az, hogy Fejér megyében – ahol a párt listát sem tudott állítani – rendkívüli módon erősödött mind a Jobbik megítélése, mind az ellenzéki együttműködés.

Tegnap a párt másik bukott elnöke, Vona Gábor hivatalosan is megszüntette párttagsági jogviszonyát.

Rokonok és Leszámolás

Mirkóczki Ádám Eger új polgármestere kijelölte három alpolgármesterét: rokonát, az MSZP-s Mirkóczki Zitát, aki a polgármestert jelölő Egységben a Városért Egyesület elnöke, Minczér Gábort, aki Sneider Tamás munkatársa volt, valamint Berecz Mátyást, aki kétes pénzügyek miatt távozott a Dobó István vármúzeum éléről. Dunaújváros új városvezetőjéről, Pintér Tamásról a Újvárosivalóság.hu a minap azt írta, ígérete ellenére megkezdte az ott dolgozók kirúgását. A portál szerint megjelent egy rejtélyes önkormányzati „csúcsminiszterjelölt” Pintérnél, aki egymaga felügyelné a gazdaság, a pénzügy és a személyzeti területeket. A látogatást követően a városháza személyzeti osztály vezetőjének harminc percet és egy kartondobozt adtak a távozáshoz. Mikor megkérdezte, hogy milyen szakmai megfontolás vezetett az elbocsátásához, a válasz az volt: „Mert ki vagy rúgva.” A következő áldozat Vántus Judit, a vagyonkezelési osztály vezetője és Moravecz Attila, a közigazgatási osztály vezetője lehet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.