A fertőzés üteme lassult

Akinek a magyar kisebbségek sorsa fontos, az írja alá az SZNT kezdeményezését – mondta Gulyás Gergely.

Bácskai Balázs, Nagy Orsolya
2020. 05. 07. 10:20
GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ma van a védekezés 57. napja, hétfőn elkezdődött a védekezés 2. szakasza. 1240 aktív fertőzött van Budapesten, 726 vidéken – kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A járvánnyal kapcsolatban kijelentette: 39 új megbetegedést regisztráltak tegnap, 10 halálos kimenetelű megbetegedés volt. – A fertőzés lassult, csökkent az új fertőzöttek száma. A területi különbségeket továbbra is látjuk. A legtöbb megbetegedést Budapesten regisztrálták – emelte ki Gulyás.

A tárcavezető szerint

a járvány 2. szakasza azt jelenti, hogy az életet lassan, apró lépésenként megpróbálják visszaterelni a régi kerékvágásba.

A miniszter szájmaszk viselését kérte a boltokban, a tömegközlekedés használata során.

– Köszönjük az önkormányzatoknak az együttműködést – mondta a miniszter. Úgy tájékoztatott, hogy Fürjes Balázs kormánybiztos tegnap egyeztetett Karácsony Gergely főpolgármesterrel és várhatóan júniusban összeülhet a Budapesti Közfejlesztések Tanácsa.

– Meglepve láttuk a főpolgármester levelét. Nyitottak vagyunk arra, hogy tárgyaljunk, hogy Budapesten milyen formában indítható újra az élet

– mondta.

Elmondta: mindenki meglátogatja vidéki otthonát. Az a kérésünk, hogy a biztonsági szabályokat tartsák be.

A bértámogatással kapcsolatban elmondta, hogy az elmúlt héten mintegy 3000 cég vette igénybe ezt a lehetőséget, amely 44 ezer munkahely fennmaradásához járul hozzá.

– jelentette be a miniszter. A vállalkozások igénybe veszik a kormány adta támogatásokat. Senkit sem szeretnénk, hogy munka nélkül maradjon – hangsúlyozta.

Gulyás Gergely szerint az érettségi zökkenőmentesen zajlott le, a szóbeli érettségi megtartását nem tartották biztonságosnak. Köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett a szervezésben.

A főváros által üzemeltetett idősotthonoknál súlyos mulasztások történtek. Feltétlenül felelősöket kell keresni ebben az ügyben – mondta.

Arról is szólt, hogy

Donald Tusk becsületsértő módon járt el, az Európai Bizottság elnöke más mércét alkalmaz Magyarországgal szemben.

Ha a tények érdekelnék őket, akkor elnézést kellene kérniük a kormánytól – mondta Gulyás Gergely.

A magyar-román kapcsolatról azt mondta: az elmúlt 10 év döntései kapcsán, az állampolgárság kiterjesztése után a határon túli magyarok jogaiért fel kell lépni. Ebben az ügyeben is konfrontálódni kell.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet az irdala.hu kezdeményezésére. Mint mondta, minden olyan kezdeményezést támogat a kormány, amely a nemzeti kisebbségek helyzetén segít.

– Akinek a határon túl élő magyar kisebbség sorsa fontos, azok írják alá a kezdeményezést

– tanácsolta.

A tárcavezető köszönetet mondott azoknak, akik kellemetlen, kisebb súlyú betegséggel nem tudták igénybe venni az ellátást, de ezt türelemmel viselték.

A Magyar Nemzet arról kérdezett, hogy mi lesz a nagyszámú lélegeztetőgép sorsa, amelyet nem használtak még a vírus elleni védekezésben. Gulyás Gergely emlékeztetett a szakértők véleményére, amely szerint várható egy második hullám ősszel, így ezekre az eszközökre még szükség lehet.

Lapunk másik kérdése az volt, hogy a miniszter tudomása szerint hány éves volt a legidősebb meggyógyult koronavírusos beteg. A miniszter szerint a Szent János Kórházban gyógyult meg egy 97 éves beteg.

Gulyás Gergely a rendkívüli jogrenddel kapcsolatban azt mondta: az országgyűlés joga visszavenni. A felhatalmazás jogot ad arra, hogy a kijárási korlátozó intézkedéseket csak így tudják bármikor meghozni. Ezért fontos, hogy ez a joga meg legyen a járvány végéig a kormánynak.

Kérdésre válaszolva Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy bizonyos korlátozásokkal újraindulhat a belföldi turizmus akár már júliusban. A Magyar Turisztikai Ügynökség által kiadott kézikönyvvel kapcsolatban elmondta, hogy az iránymutatást nyújt abban, hogy a fertőzés további terjedése mellett megfelelő szolgáltatást nyújtsanak a vendéglátók. Az utazások kapcsán azt tanácsolta a kormányszóvivő, hogy

érdemes hazai úticélokban gondolkodni, ez segít a hazai munkahelyek megőrzésében is.

Ha valaki olyan országból jön haza, amely esetében előírás a kéthetes karantén, akkor ezt figyelembe kell vennie. A kormány folyamatosan vizsgálja, hogy ezeket a szabályokat meddig érdemes fenntartani – hangzott el a kormányinfón.

A futballbajnokságokkal kapcsolatban úgy tájékoztattak, hogy a szövetségek szabadon dönthetnek, hogy újraindítják-e bajnokságaikat, azonban a biztonsági szabályokat szem előtt kell tartani.

A tömegsport kapcsán megjelent kormányrendelet szerint szabadon lehet sportolni, erre a másfél-két hónapos elzártság miatt, az egészség védelem okán szükség is van.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy miközben a kórházakra nagy teher hárul a védekezésben, egyes médiumok tömegesen fordultak bizonyos egészségügyi intézményekhez nagy számú közérdekű adatkéréssel. A védekezéssel kapcsolatban másodlagos, hogy a kórházak tudnak-e ilyen helyzetben, ilyen leterheltség mellett adatot szolgáltatni. A közérdekű adatigénylések megválaszolásának határidejének kitolására tehát emiatt volt szükség.

A gyerektáborok kapcsán a kormány felkérte Novák Katalint, hogy járja körül a kérdést, hogy azok tömegrendezvénynek számítanak-e, ezzel kapcsolatban jövő héten dönthet a kabinet

– mondta kérdésre válaszolva a miniszter.

A hagyatéki eljárásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy jelenleg az örökösök távollétében is lehet folytatni azt, de ha túl leszünk a kijárási korlátozásokon, akkor közjegyzői kamarával egyeztetve alakítanak az új szabályokon. A kormány nem tervez új döntést hozni az adókedvezményben részesülők körének kibővítéséről, ha mégis, akkor időben szólnak – mondta kérdésre válaszolva a miniszter, hozzátéve, hogy úgy próbálták meg kiválasztani az kedvezményben részesülők körét, hogy a leginkább érintettek kapjanak kedvezményt.

Paks II-vel kapcsolatban Gulyás Gergely kiemelte: „Süli miniszter úr határozta meg az elvonások mértékét” a projekt esetében, ugyanis az atomerőmű blokkok építési projektjétől is vontak el forrásokat, amelyeket a védekezésre és a gazdaság újraindítására fordítottak. Ebben az esetben az volt a szempont, hogy olyan forrásokat csoportosítsanak át, amely miatt időben nem húzódik el a beruházás.

Az isztambuli egyezmény kapcsán a miniszter kiemelte:

minden olyan kezdeményezéssel egyetért a kormány, amely a nők testi és lelki épségét garantálja,

ám a magyar jogrendben ezek az intézkedések megtalálhatóak és egyes esetben szigorúbbak is, mint ahogy az az isztambuli egyezményben van lefektetve. A dokumentum bizonyos részeivel, így a gender-kérdésben vitt állásponttal, valamint a bevándorlás kérdésében a kormánynak markánsan eltér az álláspontja, emiatt nem támogatják annak ratifikációját.

Újságírói kérdésre elmondta: a koronavirus.gov.hu oldalon bárki megtalálja a megyei bontású adatokat.

A tömeges tesztelés hiányára vonatkozó kritikát azzal utasította el, hogy az elmúlt napon hatezer tesztet végeztek, ezek mellett pedig folyik a SOTE országos tesztelési programja. – A napokban el fogjuk érni a százezres teszt számot – jelentette ki Gulyás Gergely.

A Mediaworks azon kérdésére,

hogy mi várható a már lefoglalt, kifizetett júliusi és augusztusi nyaralások kapcsán, a miniszter úgy fogalmazott, hogy a vis maior esetekre a polgári törvénykönyv nyújt iránymutatást.

Az utazási irodák helyzete nem könnyű és van még remény arra, hogy a lefoglalt utakat igénybe tudják venni.

A HVG kérdésére a miniszter leszögezte, hogy a Debrecenben épülő BMW-gyár esetében Szijjártó Péter fog tárgyalni a cég vezetőivel, ám eddig nem érkezett olyan információ, amely alapján arra lehet következtetni, hogy elmarad a beruházás. A magyar gazdaságra a BMW gyár egyébként csak 2023-ban vagy 2024-ben tudna érdemi hatást gyakorolni, hiszen a tervek szerint akkortól indul a termelés.

A járvány elleni védekezéshez felhasznált pénzeszközök kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: a kormány a büdzsé módosításával létrehozta a járvány elleni védekezéshez szükséges alapot, valamint a gazdaság újraindításához szükséges alapot és emellett egy EU-s alapot is. Ez utóbbiba plusz pénz nem érkezett, egyenlege nulla forint, ám az EU azt lehetővé tette, hogy bizonyos támogatásokat másként és korábban kapjon és használjon fel a magyar állam. – A Freedom House egy civil szervezetből kezd átcsúszni egy politikai aktorrá – válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy a civil szervezet szerint Magyarország demokráciából átcsúszott a hibrid rezsim kategóriába.

A kórházi ágyak felszabadítása kapcsán a miniszter elmondta, hogy a legnagyobb részben azokat az ágyakat szabadították fel, amelyet rehabilitációra használtak.

Mint mondta, a jövőben át kell gondolni, hogy helyes-e az, hogy aktív kórházi ágyakon végzik a rehabilitációt, és érdemes lenne több rehabilitáció ágyat létrehozni.

Kérdés válaszolva kiemelte: az ország pozícióit romboló nemzetközi áskálódás az ellenzék részéről káros és helytelen, ám annak hatásai bőven tudja ellensúlyozni Orbán Viktor miniszterelnök az állam- és kormányfőkből álló Tanácsban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.