A katonák az ország összes idősotthonát is meg tudnák tisztítani

A járványügyi védekezést kétezer katona segíti. Egy részük olyan tartalékos, akiket áprilisban mozgósított a Magyar Honvédség, de előtte folyamatosan részt vettek elméleti és gyakorlati képzéseken, kiképzéseken, gyakorlatokon. Többségük ráadásul polgári foglalkozásként is olyan szakmában jártas, amelyet a fertőtlenítésnél is kamatoztathat.

Végh Attila
Forrás: honvedelem.hu2020. 05. 06. 9:00
null
Szükség esetén még több honvédot mozgósítanak Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség nagy erőkkel készül arra, hogy májusban az ország egész területén vegyszeres és ózonfertőtlenítéssel tisztítsák meg az idősgondozó intézetek, szociális foglalkoztatók és nyugdíjasotthonok ingatlanjait. A feladatban a hivatásos és szerződéses katonák mellett az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság szolgálati alárendeltségébe tartozó MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred, valamint az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred tartalékos katonái vesznek részt. A civil életből áprilisban azonnali hatállyal időszakos katonai szolgálatra behívott területvédelmi tartalékos katonák szerződéskötésük óta folyamatosan részt vesznek elméleti és gyakorlati képzéseken, kiképzéseken és gyakorlatokon. Ezt kamatoztathatják most, többségük ráadásul polgári foglalkozásként is olyan szakmában jártas, amelyet a fertőtlenítésnél is kamatoztathat.

Szükség esetén még több honvédot mozgósítanak
Fotó: MTI/Balázs Attila

A tartalékosokkal együtt a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj biológiai fertőtlenítőcsoportjánál szakmai gyakorlati képzésen lévő altisztjelöltek is tevékenyen bekapcsolódnak a Covid–19 vírus elleni védekezés feladataiba. A hallgatók a vegyivédelmi zászlóalj által biztosított védőfelszerelésekben 16 ezer liter fertőtlenítőanyagot kevertek be, majd töltötték át tízliteres műanyag kannákba a fertőtlenítést végző alakulatok részére.

A Magyar Honvédség a tartalékosok behívásával, valamint további szolgálati vezénylésekkel bármikor növelni tudja a járványügyi védekezésben részt vevő, jelenleg is több mint kétezer katona létszámát. Az idősgondozók fertőtlenítését a honvédség vegyivédelmi kötelékének tagjai irányításával hajtják majd végre, több mint hétszáz katona vesz részt a fertőtlenítésekben az ország különböző pontjain, együttműködve a fertőtlenítést igénylő intézmények vezetőivel.

A katonák vegyszerekkel mentesítik az intézmények közösségi helyiségeit, külterületeit, figyelemmel arra, hogy ezekben az intézményekben súlyos betegségekben szenvedők is lehetnek. Amennyiben szükséges, a katonák akár az ország összes idősotthonát meg tudják tisztítani, és ahol ez a járványveszély miatt szükségesnek látszik, többször is megismételhetik a vegyi mentesítést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.