Az egészség a nemzeti vagyon része, Magyarország legfontosabb erőforrásának, a humán tőkének az alapja. A magyar népesség egészségi állapota tehát nem pusztán fontos személyes és családi ügy, hanem az egyik legfontosabb nemzetgazdasági kérdés – fogalmaz a jegybank múlt héten ismertetett versenyképességi programja. Az MNB szakértői ugyanakkor azt is kénytelenek megállapítani, hogy a lakosság egészségi állapota nálunk rosszabb, mint a régió hasonló fejlettségű országaiban, és ez a társadalom öregedése miatt fokozott terhet ró az egyébként is számos kihívással küzdő egészségügyi ellátórendszerre. A jegybank ezért fő célként azt tűzte ki, hogy a jelenlegi alig 60 évről 64-re emelkedjen az egészségben eltöltött életévek száma.
A szakértők a magyar egészségügyi rendszer egyik legnagyobb problémáját abban látják, hogy a betegségek számottevő részét az orvosok csak késői stádiumban diagnosztizálják, ami megnöveli a kezelések költségeit és csökkenti azok eredményességét. Az MNB ezért célszerűnek tartaná bővíteni a háziorvosok által végzett vizsgálatok körét (például a vérvétellel), illetve a magasabb szintű ellátásokat úgy szerveznék, hogy a háziorvosok szükség esetén egyből a megfelelő szakorvoshoz tudják utalni a betegeket.
Meg kell teremteni a lehetőségét annak is – írják –, hogy minden magyar állampolgár részt tudjon venni évente egy, nemének, korcsoportjának és kockázati tényezőinek megfelelő szűrővizsgálaton, illetve legalább kétévente végezzenek rajta átfogó állapotfelmérést. A szűrővizsgálatok számának emelkedésével több nem ismert beteget fedeznének fel, ezért azt is hozzáteszik: lényeges, hogy az érintettek további vizsgálataira és kezelésére is elegendő forrás álljon rendelkezésre.
Az MNB az elsődleges prevenciót, vagyis az egészséges életmód elterjesztését is ösztönözné. Ennek érdekében felveti a zöldség- és gyümölcsfélék áfájának mérséklését, illetve a röviditalok és a dohánytermékek jövedéki adójának növelését, a népegészségügyi termékadó alá vont árucikkek körének bővítését is. Ez utóbbit kivetnék a magas zsírtartalmú feldolgozott húskészítményekre, virslikre, valamint a helyben készített, magas cukor- vagy sótartalmú termékekre, így a cukrászsüteményekre, hamburgerekre is.