Tűzveszély a karanténban, lánglovagok akcióban

A tűzoltók eddig 344 konyhai tűzesetet regisztráltak idén. Tizenegy esetben égési sérülésekkel is járt a háztartási baleset, sajnos egy ember életét már nem lehetett megmenteni. A kijárási korlátozások idején nőtt a lakástüzek száma, ez annak lehet az eredménye, hogy az emberek nagy része több időt tölt otthon.

Végh Attila
Forrás: katasztrofavedelem.hu2020. 05. 05. 18:14
null
Pomáz, 2019. június 8. Egy 1500 négyzetméteres asztalosüzemben keletkezett tűz oltásán dolgoznak tűzoltók a Pest megyei Pomázon 2019. június 8-ra virradóra. A Mester utcában álló üzem tetőszerkezete kapott lángra, majd az épület teljes terjedelmében égni kezdett. Senki sem sérült meg. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bőven akadt munkájuk a járványügyi mentesítés mellett is a tűzoltóknak az elmúlt hat hét alatt. A kijárási korlátozások, a munkahelyek , iskolák bezárása miatt az emberek nagy része több időt tölt otthon, az éttermek bezárása miatt megnövekedett a konyhában sütéssel, főzéssel töltött idő. Tűzvizsgáló szakértők szerint pedig a lakástüzek keletkezése szempontjából a konyha a legkockázatosabb helyiség.

Idén márciusban egy debreceni lakás konyhájában, a tűzhelyen felejtett étel égett oda, a lángok átterjedtek a páraelszívóra és konyhabútorra is, a tűzeset során egy ember megsérült. Április elején Budapest tizenhatodik kerületében gyulladt ki egy családi ház konyhája, ott is a bútorok égtek. Április közepén egy másik debreceni lakás égő konyhája okozott gondot a tűzoltóknak.

Lengyel András tűzvédelmi szakmérnök szerint a legveszélyesebb a túlhevített olaj vagy zsír. A tűzhelyen felejtett edényből kicsapódó forró anyagtól lángra kaphat a konyhabútor, a függöny. A túlhevült olaj pillanatok alatt meggyullad, a lángokat az edényre helyezett fedővel vagy nedves ronggyal lehet megszüntetni. Nem szabad a lángoló zsiradékot vízzel eloltani, az égő anyagra jutó víz azonnal gőzzé alakul, és szétveti a lángokat az egész konyhában, azok égési sérüléseket, komoly tűzkárokat okozhatnak. A háztartási, konyhai tűzesetek másik fő kiváltó oka az elektromos berendezések szabályellenes használata, többnyire a rossz, szakadt, foltozott vezetékek, elavult konnektorok okozta zárlat, illetve a felforrósodásra hajlamos gépek – kenyérpirító, kávéfőző – közlében hagyott éghető anyag. Odafigyeléssel azonban ezek a vészhelyzetek megelőzhetők.

A tűzoltók szerint a veszélyhelyzeti rendelkezések idején jobban oda kell figyelni a szülőknek az otthon maradt gyerekekre is. Április 10-én Cegléden például egy hároméves kisgyermek rekedt egy melléképületben egy tűzeset során, és életét vesztette. A vizsgálatok szerint saját maga okozta a tüzet. A lakástüzek jelentős része sajnos valamilyen gyermeki tevékenységre vezethető vissza. A tragikus kimenetelű tűzesetek csaknem öt százalékában tíz évesnél fiatalabb gyerek az áldozat.

A szakértő szerint a tűzzel összefüggő balesetek megelőzése nem hanyagolható el a járvány időszaka alatt sem. A gyerekek a szülői figyelem hiányát kihasználhatják, könnyen öngyújtóhoz vagy gyufához juthatnak. Ezért soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni őket, soha nem lehet elérhető helyen számukra a tűzgyújtásra alkalmas eszköz. Az éppen használaton kívüli elektromos berendezéseket célszerű kikapcsolt állapotban tartani, és a felügyelet nélkül hagyott égő gyertya is veszélyes lehet. Ha ugyanis gyerek van a közelben, azt fellökheti, megdobhatja a gyertyát, vagy a közelébe valamilyen égő anyagot helyezhet, és meg is van a baj.

A szakemberek szerint a gyerekeket most alaposan fel kellene készíteni arra, hogy tűz esetén milyen módon tudják a lehető leggyorsabban elhagyni a lakást, hogyan hívhatnak a leggyorsabban segítséget. A tudatos tűzvédelmi neveléssel ugyanis a tűzesetek, sérülések és a jelentős tűzkárok megelőzhetőek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.