időjárás 6°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Megőrzött múlt: vendégségben egy 170 éves csopaki parasztházban

Forrás: Lakáskultúra
2021.04.09. 19:01
borítókép

Ez a csopaki ház remek példa arra, hogyan lehet megőrizni és ápolni a ránk maradt értékeket.

A több mint másfél évszázados balatoni épület és a hozzá tartozó színes, romantikus kert mindenkit levesz a lábáról. Balogh Zsóka, a tulajdonos büszkén meséli, hogy festő barátaikat és ismerőseiket szintén megihlette a hely, ahogy azt az általuk alkotott képek is bizonyítják. Ő maga itt élte le a gyermekévei egy részét, ma pedig péntektől vasárnapig töltődik fel családjával a csopaki nyaralóban, az év minden szakában.

Fotó: F. Tóth Gábor / LAKASKULTURA.HU

– Amikor megörököltem a házat, többen is a lebontását javasolták, nekem viszont meg sem fordult ilyesmi a fejemben. Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy megőrizzünk valamit a múltból, a kultúránkból, példát mutatni másoknak, bizonyítani, milyen nagy érték az, ami régi, ami a sajátunk. Ez a ház már az 1840-es telekkönyvi lapon is szerepel, a nagyapám, majd az édesapám is itt élt – meséli.

Fotó: F. Tóth Gábor / LAKASKULTURA.HU

Már az épület külseje is a múltat idézi, hiszen nem fehér, mint általában a parasztházak, hanem bordós-lilás árnyalatú. A környékbeli csopaki házak egykor mind hasonló színben pompáztak, köszönhetően a vidéken bányászható köveknek, amiből akkoriban építkeztek. E különlegesség miatt sajátos jellege volt a falunak, ám ma már sajnos nemigen látni ilyen épületeket.

Fotó: F. Tóth Gábor / LAKASKULTURA.HU

Zsókáéknak szerencséjük volt, hisz a ház nagyon jó állapotban került a tulajdonukba. A szigetelésen túl csupán egy kis átalakítást végeztek: a konyhából fürdő lett, a belső szobát pedig összenyitották a kamrával, hogy az új konyha minél tágasabb legyen.

Fotó: F. Tóth Gábor / LAKASKULTURA.HU

– A legtöbb bútort az Ecseri piacon vettük. Ami régről maradt itt, azok az egykor terménytárolóként üzemelő használati tárgyak, a kukorica- és búzatárolók. Ezekről leszedtük a fehér festéket, bepácoltuk, majd bútorrá alakítottuk. A korsók szintén itt voltak már – mutat rá egyre –, a 20–30-as évekbeli fazekasok munkáit népi minták helyett búzaszálak, gyöngyök és különféle ábrák díszítik. Nagyon sok helyen kerestem már hasonló darabokat, hogy bővítsem a gyűjteményt, de sajnos nem találtam egyet sem.

Fotó: F. Tóth Gábor / LAKASKULTURA.HU

A szobákat végigjárva rögtön szembetűnik, hogy Zsóka kedvencei a szőnyegek. Férjével egykor szenvedélyesen gyűjtötték a kilimeket, ennek folyományaként nyitották meg aztán ezzel foglalkozó üzletüket is a fővárosban.

Fotó: F. Tóth Gábor / LAKASKULTURA.HU

– Ezek a darabok bármilyen teret otthonossá, barátságossá, meleg hangulatúvá tesznek. Nálunk nemcsak a földön, hanem az ágyon, az étkezőasztalon, sőt, a falon is van belőlük, a férjem ötlete alapján pedig az utcafronti szobából kialakított boltban nyaranta áruljuk is őket.

Fotó: F. Tóth Gábor / LAKASKULTURA.HU

A csopaki ház külseje és belső terei mellett a ház vonzerejét nagyban növeli a fejben évekig tervezett, átgondoltan beültetett udvar. Zsóka egy tipikus pannon kertet álmodott meg magának, benne rengeteg rózsával, mályvával, hortenziával és imádni valóan sok kiülős résszel.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Egy 200 éves csopaki kúria új élete

Újat alkotni úgy, hogy közben megőrizzük és ápoljuk a ránk hagyott értékeket – többek között ezt tartotta szem előtt a csopaki csonkatorony tőszomszédságában található templomrom átépítésekor a Mérmű Stúdió, akiknek munkáját az Év háza 2019-es különdíjával jutalmazták.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.