Ezek a legtöbbet alkalmazott konyhaelrendezési formák

A mosogató, a főzőlap és a hűtő által alkotott konyhai munkaterületeket összekötve megkapunk egy képzeletbeli háromszöget.

null

A konyha tervezésénél az egyik legfontosabb alapelv a tudatosság. A konyhai munkafázisok a mosogató, a főzőlap és a hűtő köré csoportosulnak. Ezt a három területet összekötve megkapunk egy képzeletbeli háromszöget, amelyet a lakberendezők „munkaháromszögnek” hívnak.

Mi legyen a sorrend?

Lényeges, hogy megfelelő sorrendben rendezzük el a konyhabútor elemeit, amihez mindenekelőtt a munkafolyamatok egymásutániságát szükséges szem előtt tartani. Az első lépés a bevásárlás és a tárolás. Ezt követi az előkészítés első fázisa, amikor már vizet használunk és hulladék is keletkezik. A további előkészítés igényli a legnagyobb munkafelületet, melynek ideális helye a mosogató és a főzőlap között van. Ebben a szakaszban szintén fontos a víz, és további szemét keletkezik. Végül jöhet a sütés-főzés, a tálalás és az étkezés. Annak érdekében, hogy a munka során ne tegyünk meg fölösleges lépéseket az egyes területek között, a hűtőszekrényt, a mosogatót és a főzőlapot egy képzeletbeli háromszög csúcsainál vagy egy egyenes vonal mentén ajánlott elhelyezni.

Ebben a veszprémi otthonban a nappali és konyha egy légtérben kapott helyett, így a konyhapult egyes elemei több funkciót is betöltenek
Fotó: Bata Tamás/Lakáskultúra

Mivel víz szinte minden munkafázishoz kell, célszerű a mosogatót középre tervezni, az alatta lévő szekrénybe kerüljön az ugyancsak folyton használt szelektív szemetes.

Helló, ergonómia!

A megfelelő sorrenden kívül az ergonómia is fontos szempont. Attól függően, hogy milyen magas az illető, aki használja a konyhát, az optimális pultmagasság 85 és 90 cm között van, a felső szekrény alsó síkja pedig 135 és 150 cm közötti magasságban. Mérjük ki, hogy a konyha használója egyenes álló testhelyzetben rálásson a felső szekrény alsó lapjára. Az alsó szekrény szabvány mélysége 60 cm. Ennél akkor lehet mélyebb, ha például egy félszigetbe fordul át a bútor, és az itt elhelyezett bárszékeken ülve reggelizünk. (Ez a mélység a gépek miatt szükséges, hiszen az alsó- és állószekrények nyelik el a hűtőt, sütőt, mosogatógépet vagy akár a mosógépet is, amelyek szintén 60 cm mélységűek.)

Fókuszban a praktikum

A munkalap, legyen kő vagy bútorlap, általában egy vonalban fut, ez a könnyű tisztán tarthatóság miatt előnyös. Ugyanezen oknál fogva kap a konyhabútor egy folytatólagos lábazati takarást, hogy ne kerüljön alá szemét. A konyhatervezés egyik új iránya különböző magasságokba helyezi az egyes munkafolyamatokat; ilyenkor a legalacsonyabban a főzőlap helyezkedik el – hogy jól bele lehessen látni az edénybe –, ennél nyolc-tíz centiméterrel magasabban található a vágófelület, azaz az előkészítőpult, majd legmagasabban a mosogató kap helyet, hogy ne kelljen görnyedni munka közben.

Ebben a budai lakásban a konyha a lakás lelke
Fotó: Darabos György/Lakáskultúra

A modern konyhák praktikusak és ergonomikusak, nekünk annyi a dolgunk, hogy a rendelkezésre álló térben megtaláljuk a tökéletes elrendezést, és ezáltal optimálisan ki tudjuk használni a helyet.

Egysoros konyha

Megoldás lehet 220 cm-nél keskenyebb helység esetén. Egyszemélyes munkavégzést tesz lehetővé, és itt a leghosszabbak az „utak”. Ez a legolcsóbb megoldások egyike. Helyezzük a mosogatót a hűtő és a főzőlap közé. Egy jól kiválasztott hátlappal egyediséget kölcsönözhetünk a konyhának. Jó kiegészítése lehet egy konyhasziget.

Kétsoros konyha

A konyha szélességének minimum 220 cm-esnek kell lennie. Hátránya, hogy munkavégzés közben 180 fokos fordulatokat kell tennünk, ezért az elrendezést célszerű a munkafolyamatok sorrendjéhez igazítani. Mindenképp legyen elég hely az ajtók és a fiókok nyitásához. Figyeljünk a mennyezeti lámpák elhelyezésére. Rakjuk egy oldalra a hűtőt és a mosogatót, a főzőlapot pedig a másikra.

L alakú konyha

Nagy tér esetén ajánlott. Keveset kell mozogni a munkavégzés folyamán, minden kéznél van. Figyeljünk oda a sarokelem praktikus kialakítására.

Az L alakú konyhák nagyobb helyiségekbe illenek
Fotó: Darabos György/Lakáskultúra

Tartsuk szem előtt a munkafázisokhoz szükséges optimális háromszöget. A sötétebb sarokrészre mindenképp tervezzünk világítást.

U alakú konyha

Kis alapterületű konyháknál a legelőnyösebb megoldás. Helykihasználás szempontjából ideális, a munkavégzés kevés helyváltoztatással jár. Vigyázat, itt két sarokelem található, ügyeljünk a célszerű kihasználásukra! Akár két személynek is ideális. A mosogatót érdemes a főzőlap közelébe helyezni. Felesleges bútorokkal ne korlátozzuk a kijárást.

Az eredeti cikk, további képekkel IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.