időjárás 26°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Hűtsön, ne problémát okozzon: a klíma megfelelő karbantartása

Forrás: Lakáskultúra
2022.06.28. 09:48
borítókép

A nyár eddigi legmelegebb hete előtt állunk, ezzel elrajtol az intenzív légkondihasználati szezon is.

A forró napok beköszöntével újra fókuszba kerülnek a klímaberendezések, valamint a légkondi karbantartása – olvasható a Lakáskultúra cikkében. A modern gépek a szűrőrendszerüknek köszönhetően már képesek egyes allergéneket, kórokozó baktériumokat is eltávolítani a helyiségek légteréből, de csak megfelelő és rendszeres karbantartás mellett. Érdemes tehát betartani néhány alapszabályt – nem csak a legújabb készülékek, de minden klíma esetében!

Figyeljünk a szűrőkre!

A beltéri egységbe épített szűrőrendszerek alapvető feladata, hogy egészségesebbé tegyék otthonunk levegőjét. A legjobb típusok pedig nem csak az allergéneket képesek eltávolítani a helyiségek légteréből, de bizonyos baktériumokat is. Ezeket a szűrőket az egészségünk érdekében tisztítanunk, cserélnünk kell. Rendszeres időközönként a beltéri és a kültéri egységet is szükséges ellenőrizni, karbantartani. Legkésőbb akkor, amikor már valóban itt a kánikula, azonban hogy megfelelő szakembert találjunk, érdemes a tisztítást a szezon előtti hetekre időzíteni.
A légkondi karbantartása a garancia lejárta után pénzbe kerül, de még így sem érdemes spórolni rajta: a rendszeres tisztításnak köszönhetően a klíma élettartama hosszabb, vagyis jobban járunk ezekkel a kisebb, időszakos kiadásokkal, mintha új eszközt kellene vásárolnunk.

A napokban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is kiadott egy tájékoztatót a klímaberendezések kapcsán. Ahogyan arra felhívják a figyelmet, a rendszeres tisztítás kifejezetten fontos, hiszen a különböző beltéri egységekben nem csak a por telepedhet meg, de különböző baktériumok és gombák is. Ez a legrosszabb esetben különböző légúti betegségek, például asztma kialakulásához vezethet.

A légiós betegség (legionella) kialakulásával is gyakran vádolják a légkondicionálókat. Ennek kiküszöbölésére a modern berendezések a beltéri egység a lekapcsolás után hűtés nélküli önszárító funkcióra váltanak, így nem marad a beltéri készülékben pangó kondenzvíz. Az LG hazai légkondicionáló üzletágának értékesítési vezetője, Nagy Sándor József szerint Magyarországon a szakszerűtlenül szerelt, ritkán használt, rossz kondenzvíz-elvezetésű, rendszeresen nem tisztított és karbantartott klímaberendezésekben elméletileg valóban kialakulhatnak veszélyes baktériumtelepek, de az itthon ismertté vált megbetegedések eredetét inkább külföldön kell keresni. Például akkor, ha egy trópusi út során egyik honfitársunk megbetegszik egy nem karbantartott légkonditól, ám csak itthon ismerik fel és kezelik a betegséget.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)