időjárás 16°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Így szabadulhat meg a portól!

Forrás: Lakáskultúra
2022.06.23. 09:31
borítókép

A por az egyik legmakacsabb szennyeződés a lakásban: hiába távolítjuk el, azonnal jön egy újabb adag.

Honnan jön a por?

A por penészt, baktériumokat, polleneket, poratkákat és más nemkívánatos anyagokat tartalmaz. Létrejöhet az otthonodban, de kintről is érkezhet – például szellőztetés közben, egyes részecskéket pedig közvetlenül az ember hoz létre. Ilyen például az elhalt bőr, az állati vagy emberi szőr, esetleg szőrgombóc. Súlyos porallergiát leginkább a levegőben lebegő pollenek okoznak – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Mit porolj le?

A portörlés legjobb módja az erős nedvszívó képességgel rendelkező mikroszálas kendő, ami törlés után sem hagy foltokat vagy csíkokat a bútorokon. A nehezen hozzáférhető területeken, vagy olyan tárgyaknál, ahol nem használhatsz vizet, használj porszívót! Portörléskor mindig felülről lefelé törölj, hogy a por ne kerüljön a már megtisztított területekre.

Hogyan lehet megszabadulni a portól a lakásban?

Nedves ruha

Soha ne törölgess száraz ruhával, hiszen arra nem ragad a por. A ruha legyen nedves, de ne túl vizes, hogy ne hagyjon foltokat a bútoron. Ez a bútorok portalanításakor és a padló törlése közben egyaránt érvényes.

Rendszeres porszívózás

A folyamatosan használt szőnyegek sok port szívnak magukba, amit rendszeresen fel kell porszívózni. A szőnyegek mosásával, vizes takarításával hatékonyabb lehetsz. A kanapéról sem feledkezz meg, a por ugyanis gyakran telepedik meg rajta. Ha új kanapét keresel, és allergiás vagy a porra, fontold meg a bőrkanapé beszerzését, amire nem ragad annyira a por. Ha biztosra akarsz menni, választhatod a professzionális kanapétisztítást is.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)