időjárás 29°C Pál 2022. június 30.
logo

Vadregényes tájakon: egy környezettudatos és elegáns otthon

Forrás: Lakáskultúra
2022.06.21. 10:24
borítókép

A városi ember vágya, hogy a rohanó mindennapokból kiszakadva elvonulhasson kikapcsolódni.

Anglia vadregényes részén, Coverackban járunk: Cornwall keleti partján, a Lizard-félszigeten áll ez a minden tekintetben vonzó, visszafogott eleganciát árasztó, környezettudatos otthon – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Stílusok izgalmas keveredése

A ház izgalmas belső tereiben harmonikusan keverednek a különböző lakberendezési irányzatok, fontos szerepet kap a japandi, amely a skandináv és japán stílus eszközkészletét ötvözi; érdekes színfoltként bukkan fel az Afrika és Dél-Amerika törzsi berendezési tárgyait használó tribal; de lényeges a városi közeget megidéző indusztriális stílus is. A változatos elemek összeolvadásából született ez a letisztult, egységes tér, ahol a berendezési tárgyak szinte kortárs műalkotásként állnak a helyükön. Az egyszerű vonalvezetésű, közel 120 m2 alapterületű épületet az 1960-as években emelték, majd a Francis család a saját ízlésére formálta két évvel ezelőtt.

– Szeretjük a japán kultúrát, a sok fát és a modern anyagokat, ezért a tervezésben az ukijo volt a vezérelvünk. Ez a sajátos keleti életszemlélet Japánból érkezett Európába, a kifejezés szó szerinti jelentése: „lebegő világ”. Mivel a magasan fekvő ház szinte minden helyiségéből látni a tengert, amikor először itt jártunk, olyan érzést keltett bennünk, mintha a vízen lebegne – mesélik a tulajdonosok.

Az épület önmagában nem volt különösebben érdekes, ám a külső faborítástól egy csapásra karakteressé vált, ráadásul a változásnak köszönhetően tökéletesen belesimul a tájba. A fa jelenléte a környezettudatos otthon belső tereiben is meghatározó.

Környezettudatos otthon a hullámok felett

Kezdettől fogva ökoházban gondolkodtunk, és sok fafelületet szerettünk volna látni az otthonunkban. Hosszas keresés után az ezüstös fényű, rózsaszínes szibériai vörösfenyőre esett a választásunk, amely végigvonul a belső térben – magyarázza a háziasszony.

A környezettudatos otthon ablakait kicserélték, és méretüket a lehető legnagyobbra növelték, így mindenhonnan gyönyörködhetnek a lenyűgöző panorámában, nyáron a vadvirágos partokat, télen a tajtékzó tengert csodálhatják. Az antracitszürke ablakkeretek mellett egy-két helyen megjelenik a fekete is, például a lépcsőn, az étkezőszékek vázán, a lámpákon és a kandallón, de alapvetően a pasztellszínek uralják a teret. Semleges halványszürke, nagy méretű járólapok sorakoznak a padlón, ehhez igazították a falak világos betonszürke árnyalatát. A szürkéket szépen kiegészítik a vörösfenyőből készült padló- és falburkolatok, bútorok, illetve a natúr lakástextilek, például a fenyőlapokkal burkolt ablakbeugrók lenvászon huzatú párnái, valamint a jutaszőnyegek.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)