Elemér 2024. február 28.
logo

Minden, amit a leanderek gondozásáról tudni kell

Forrás: Lakáskultúra
2022.08.16. 13:21
borítókép

Egy gyönyörű leander hatalmas, színes bokraival bármelyik kert éke lehet.

Igényei:

A leander akkor érzi jól magát, ha „feje a tűzben, lába a vízben”. Kevés napfény és száraz talaj esetén előfordul, hogy nem nyílnak ki a bimbói. A hazai klímán a fagyok elől telelőhelyre kell vinni, ezért ahogy beköszönnek az első hidegebb éjszakák, mindenképp vigyük védett helyre, például a garázsba.

Öntözése:

Bőséges locsolást kíván. Egy terebélyes leander hőségben 20 liter vizet is elpárologtat! Levelei eldobálásával jelzi, hogy még több vízre van szüksége. A földből kimosódó tápanyagokat hetente pótoljuk tápoldattal vagy vízben oldódó, káliumsúlyos kombinált műtrágyával.

Metszése és szaporítása:

Több virágot hoz és szépen bokrosodik a leander, ha tavasszal minden második oldalhajtás kétharmadát, a többinek pedig csak az egyharmadát vágjuk le. A felkopaszodott példányokat erős visszavágással lehet megifjítani.

Egy 10-15 cm-es hajtás vízzel teli üvegben pár hét alatt meggyökeresedik a napon. A dugványt lehetőleg leanderhez és pálmához vagy mediterrán növényekhez való speciális virágföldbe (pl. Compo) ültessük.

Kártevői:

Takácsatka, pajzs- és molytetű vagy penészgomba támadása esetén a megfelelő szerekkel végzett permetezéssel előzhetjük meg a lombvesztést.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)