időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Tippek, hogy megszabaduljunk az érzelmi falási rohamoktól

Forrás: Mindmegette
2022.03.21. 10:30
borítókép

Eszik, ha szomorú, ha aggódik, vagy ha szorong? Ne aggódjon, nincs semmi baj, hiszen valójában nem éhes. Az érzelmi evés nem a kínzó éhséget csillapítja, hanem az elmében – pontosabban a lélekben – dúló viharokat.

Az elismert amerikai pszichológus, Susan Albers több könyvet is írt a témában, ő az úgynevezett „mindful eating” egyik legnevesebb szakértője – olvasható a Mindmegette cikkében.

Egyfelől arra keresi a választ, hogy miként lehet tudtosan étkezni, hogyan lehet öröm az étkezés, ne pedig bűntudat forrása, másrészt azokat a technikákat kutatja, amelyek segítenek felvenni a harcot a túlevés és az ennek következében fellépő túlsúly ellen.

Íme néhány stratégia a kísértés leküzdéséhez!

1. Írjon egy 5x5-ös listát!

A figyelemelterelés veszélyes tud lenni, gondoljon csak a vezetés közbeni telefonálásra. Ám a figyelemelterelés az egyik legjobb módszer, ha az érzelmi evés ellen használjuk.

Elűzheti az evéssel kapcsolatos gondolatait, és véget vethet az esztelen nassolásnak, ha talál valami mást, amire koncentrálhat.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Fogjon egy darab papírt, és írjon egy ötös listát, amely mindegyike öt tételből áll: jegyezze fel öt ember nevét, akiket felhívhat, ha levert, dühös, ideges vagy; írjon össze öt relaxációs módszert, ami segít ellazulni; öt mantrát, amit ismételgethet; öt helyet, ahol megnyugodhat, és öt olyan tevékenységet, amelyről biztosan tudja, hogy eltereli a figyelmét az evésről. Tegye ki a listát a konyhában jól látható helyre. Legközelebb, amikor feltúrna mindent pár falatért, nézze meg a listát és válasszon a megnyugtató módszerek közül. Valamelyik garantáltan működni fog.

2. Készüljön fel a veszélyre!

Mármint azokra a helyzetekre gondolunk, amikor előre tudhatja, hogy kísértésbe eshet.

Vasárnap este üljön le, nézd meg a következő heti programjait, és jelölje be az összes helyszínt, ahol valami dolga lesz (munkahely, szülői értekezlet, mozi, kávézó, stb.). 

Ezután válasszon ki egy kis ikont, ami az érzelmi evést szimbolizálja (ez lehet egy szendvics, egy sütiszelet vagy bármi) és tegye azokra a helyekre, ahol veszélyt érez: például amikor fizetésemelést kér a főnökétől, a szülői értekezlet után, stb.

Így egyértelműen látja, mikor kell készülnie és magával vinnie egy egészséges stresszűzőt, vagy felkészülnie valamilyen stresszűző módszerre.

3. Tedd rendbe a gondolataid!

Mindannyian tudjuk, hogy irányított légzéssel leküzdhető a stressz, de itt most másról van szó: a légzés mellett használja a képzeletét is!

Játsszon le egy tisztító folyamatot a fejében, ami rendezi a gondolataidat. Lehet ez egy autó ablaktörlője, egy porszívó működés közben, vagy akár a felmosás folyamata. A lényeg, hogy képzelje el: megtisztítja a belsőjét, kisöpri a gondokat a fejétől a lába ujjáig. Ismételje ezt meg háromszor.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)