időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A dollárbaloldal három hazugságát cáfolta Rákay Philip + videó

Negyven évig időseket gondozott Csörgőné Halcsik Ilona

Forrás: Országszerte
2020.12.06. 21:59
borítókép

A kerekegyházi Humán Szolgáltató Központ Idősek Klubjának vezetője idén ment nyugdíjba.

Csörgőné Halcsik Ilona szociális érzékenysége már korán megmutatkozott. Kicsi gyermekkora óta azt hangoztatta, hogy körzeti ápolónő lesz.

– Mindig vittem magammal a táskámat, készen arra, hogy ellássam a betegeket. Talán ekkor alakult ki bennem az idősekhez való kötődés. A pályaválasztás így nem volt kérdés. Kecskeméten elvégeztem az egészségügyi szakközépiskolát, majd Lászlófalván helyezkedtem el körzeti ápolónőként. Két év múlva kerültem Kerekegyházára, az öregek napközi otthonába, mint házi gondozó – mesélt pályájának kezdetéről Csörgőné Halcsik Ilona.

A munkám során mindent megbeszéltünk az idősekkel – fogalmazott Csörgőné Halcsik Ilona.
Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

Csörgőné Halcsik Ilona nem sokkal később vezetői megbízást kapott, hozzá tartozott a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, a nappali ellátás és az öregek napközi otthona – írja a baon.hu.

– Az idősek otthonába akkoriban húsz-huszonöten jártak rendszeresen. A létszám később folyamatosan gyarapodott, köszönhető talán annak is, hogy nagyobb odafigyelést kaptak, mint korábban. Idejüket megpróbáltuk tartalmasan kitölteni. A nyolcvanas években a gondozottak zömében kézimunkázással foglalkoztak. Az elkészült tárgyakat értékesítettük, a bevételt az ő javukra fordítottuk – folytatta a nyugdíjas vezető gondozó.

A világ a rendszerváltást követően jelentősen megváltozott, az idősek fiatalosabbá, aktívabbá váltak. Szívesen tanultak verseket, szerepeket, amit be is mutattak a közösségnek. Részt vállaltak a városi ünnepségek színesítésében.

– Az elmúlt negyven év a nehézségek mellett sok pozitívumot tartogatott számomra. Mondhatni, véremmé vált az emberekkel való törődés. Együtt osztoztam velük a bánatban és örömben. A munkám során sohasem erőszakoltam rá akaratom az idősekre, mindent megbeszéltünk, a döntéseket közösen hoztuk meg. Számukra talán az a legfontosabb, hogy meghallgassák problémáikat, illetve hangot adhassanak véleményüknek.

Úgy gondolom, hogy fél gyógyulás, ha az ember megértésre talál– fogalmazott Csörgőné Halcsik Ilona.

Negyven évet töltött el a pályán Csörgőné Halcsik Ilona, de az idősek miatt egyetlen alkalommal sem jutott eszébe, hogy feladja hivatását. A kontaktus máig nem szűnt meg az idősekkel, a nyugdíjba vonult klubvezető továbbra is tartja a kapcsolatot a gondozottakkal, és kérés esetén szívesen látja el jó tanácsokkal a volt munkatársait.

– Úgy hiszem, én azon kevesek közé tartozom, akiknek megadatott, hogy élete során azt teheti, amit szeret. Mind a mai napig nagyon szeretem az időseket, és elmondhatom azt is, hogy nagyon jó kollégák voltak mellettem – tette hozzá.

Munkáját a városvezetés is elismerte

Csörgőné Halcsik Ilona néhány éve megkapta az Év közalkalmazottja kitüntető címet. Az idén, nyugdíjba vonulása alkalmából, Kerekegyháza Város Önkormányzata emléklappal és tárgyjutalommal köszönte meg negyvenéves áldozatos munkáját.

Gulyás Sándor

Korábbi cikkünkben Apró Ferenc könyvéről írtunk, ami félévszázadnyi szögedi kutatómunka eredménye. Szegedi épületekről, szobrokról, írásos emlékekről, mesél Apró Ferenc várostörténész legújabb munkájában.