időjárás 1°C Mária 2023. december 8.
logo

Varga Mihály megerősítette: közel egymilliárd euró érkezik Brüsszelből

Bizakodva várják a nyitást a Tolna-megyei üzlettulajdonosok

Forrás: Országszerte
2021.03.17. 16:54
borítókép

Azoknak az üzleteknek a tulajdonosai, akik a járvány miatt jelenleg zárva tartanak, felelősséget éreznek az alkalmazottakért.

Vígh Adrienn szekszárdi ruhaüzlet-tulajdonos a teol.hu-nak elmondta, hogy várják a március huszonkettedikei nyitást, de arra is számítanak, hogy egy újabb intézkedés ezt meghiúsíthatja.

– A szabadságokat egy darabig időarányosan tudjuk fizetni, hogy az alkalmazottainknak biztos munkahelye maradhasson. Az üzleteket feltöltöttük a tavaszi áruval, de már semmi nem olyan, mint régen. A kis üzletekbe, ruha- cipő- virágüzletbe, ékszerboltokba, most nem jöhetnek a vásárlók. A koronavírus-járvány kezdete óta nálunk is jelentősen visszaesett a forgalom. Már nem kell annyi ruha, hiszen sokan home office-ban dolgoznak, a fiatalabb korosztály nem jár iskolába, az egyéb szektorok, mint például a vendéglátóiparban dolgozók sem érdeklődnek annyira – fejtette ki álláspontját. Hozzátette, hogy a múlt év márciusa óta mindannyiunk élete megváltozott. A kereskedőket különösen rosszul érinti, hogy nincsenek fesztiválok, szalagtűzők, ballagások, alig vannak esküvők, elmaradtak a bálok. Az idei évet tekintve azért valamennyire bizakodók, de mégiscsak súlyos probléma, hogy mintha kezdene eltűnni a fizetőképes vásárlói réteg.

Barsi Péter négy ékszerüzletet működtet Szekszárdon, amelyek a kormányrendelet szerint zárva vannak.

Várják a nyitást, de addig sem tétlenkednek

– Vevőket nem fogadhatunk, de nem állt meg nálunk az élet. A múlt héten leltároztunk, adminisztratív feladatokat végeztünk, jelenleg pedig mindenki otthonról dolgozik. Gőzerővel zajlik a webáruházunk fejlesztése, a kormány által ígért bértámogatással kapcsolatos nyomtatványok kitöltése, leadása – mondta a megyei lapnak.

A jelenlegi állás szerint március 22-ig kell zárva tartaniuk az üzleteknek (A képen bezárt lakberendezési üzlet Nyíregyháza belvárosában 2021. március 8-án)
Fotó: MTI/Balázs Attila

A vásárlási szokásokkal kapcsolatban a teol.hu megtudta tőle azt is, hogy a vevők nyitottak, és még az olyan lehetőségekkel is élnek, mint egy karikagyűrű egyedi tervezése.

– Ezzel egy nagyot léptünk a digitális átállás terén, bár a webes forgalmunk volumene sajnos nem éri el a nyereségességi küszöböt. Ékszervásárlásnál a vásárlók még mindig a személyes jelenlétet, kiszolgálást részesítik előnyben. Természetesen a cégnek nem tett jót az üzletek bezárása, de az itt dolgozó kollégákért felelősséggel tartozunk, munkaviszonyukat megtartjuk, és a bérüket kifizetjük a leállás idején is, még ha ez sok anyagi áldozattal is jár a cégnek – tette hozzá.

Javaslatok Tolna megyéből a kormánynak

A Világgazdaságnak adott interjújában Fischer Sándor, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: megyei kamaraként eddig is több olyan javaslatot továbbítottak a központi szervezetük segítségével a kormányzatnak, amelynek egyes elemei beépültek a gazdaságvédelmi programokba.

Idén folytatni kívánják a korábban megkezdett kapcsolatépítő, együttműködésekre alapuló tevékenységüket, a vállalkozások érdekeit előtérbe helyezve egyebek mellett az államigazgatás szerveivel, felsőoktatási kutatóközpontokkal, helyi-települési önkormányzatokkal kívánják fenntartani és fejleszteni kapcsolati hálójukat. Emellett pedig erősíteni kívánják a kamarának a megyei gazdaságában betöltött szerepét.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.