időjárás 3°C Árpád 2023. december 11.
logo

Fiatalon is ápolja a hagyományokat a sióagárdi gyöngyfűző hölgy

Forrás: Országszerte
2023.11.20. 11:18
borítókép

Kevés a fiatal a kézműves szakmákban. A kevesek egyike Góli Ramóna gyöngyfűző, aki nemrég második díjat nyert az országos népi ékszerkészítő pályázaton.

A fiatalítás, mint az élet oly’ sok területén, a kézműves szakmákban is a vágyálmok közé tartozik. A fiatalok ma már a társasjátékokat is egyedül játsszák, számítógépük előtt ülve harcolnak a virtuális vagy a tőlük száz kilométerre lévő valós – szintén számítógépes – ellenféllel.

Ám most felbukkant egy tehetséges kismester, egy gyöngyfűző a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület háza táján, aki komolyan gondolja a hagyományápolást. Komolyan gondolja és ennek szellemében éli mindennapjait, aminek köszönhetően ez év elején az egyesület titkárává választották – számolt be róla a Tolna vármegyei hírportál, a teol.hu.

Góli Ramóna néhány éve Sióagárdon él – párkapcsolata révén –, ám alapvetően Alsónyékhez, a Sárközhöz kötődik. Ott nőtt fel.

– Óvodáskorom óta táncolok – mondja – és a jövőben is szeretnék ezzel foglalkozni a kézműveskedés mellett. Most járok néptánccsoport-vezetői képzésre, 2025-ben lesz meg a végzettségem.

Különféle tanfolyamokon, szakkörökön évente ötvenen-százan sajátítják el valamelyik népi kismesterség alapjait Tolna vármegyében. Olyasvalaki azonban csak elvétve akad, aki meg is marad szakmagyakorlónak. A többség csak magának és családtagjainak készít aztán egy-egy bőr szemüvegtokot, sző terítőt vagy fűz gyöngysort.

Fotó: Wessely Gábor / Teol.hu

Góli Ramóna egy 2018-as szakkörön tanulta meg a sárközi gyöngyékszerkészítés mesterfogásait Decsi-Kiss Máriától. Azóta szinte mindennap dolgozik valamilyen alkotáson, már nemcsak helyieken; a Kárpát-medence számos népviseletéhez fűz ékszereket. Profi módon.

– Szerintem van még hova fejlődnöm – hangsúlyozza –, de az utóbbi időben elért pályázati eredmények és más elismerések bizonyítják, hogy azért már elég jól értek a szakmához.

A kézműves mesterségek művelői arra törekszenek, hogy a hagyományos formákat, színeket, mintákat átmentsék a mai korba. A gyöngyékszereknél is megengedett az újítás. Ma már arasznyi vastagságú nyaksit nem vesz fel egy buliba induló lány, ám a sárközi kötésmódot és színharmóniát őrző kisebb gyöngykollekciót szívesen visel. 

Ilyeneket is készít Góli Ramóna, emellett tanul hímezni, és fejdíszekkel is foglalkozik. Kár, hogy a korosztályában nem sokan követik a példáját.

Borítókép: Góli Ramóna gyöngyfűző (Fotó: Wessely Gábor / Teol.hu)