Úgy tűnik, az idei év lesz az 5G technológia éve

Hosszas, éveken át tartó előkészítési folyamat után a telekommunikációs szektor résztvevői 2020-at jelölték meg előzetesen, mint azt az évet, amikor az 5G technológia megkezdi a globális térhódítását. Meg is kezdte, de az igazi áttörés talán inkább idén várható – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 23. 10:17
null
A kép illusztráció Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt még belemennénk abba, hogy mindennek mi is az oka, gyorsan nézzük meg, hogy mi is az az 5G. Így nevezik az új generációs mobilkommunikációs szabványt, amellyel a jelenleg uralkodó, leginkább elterjedt 4G technológiát kívánják leváltani.

az 5G egy komplex megoldás, amely számtalan előnyt kínál. így például lényegesen nagyobb adatátviteli sebesség elérését teszi lehetővé, lényegesen kisebb késleltetés, valamint energiafogyasztás mellett úgy, hogy egyetlen adó, minden korábbinál több vevő egység egy idejű kezelésére képes.

Mindez pedig kulcsszerepet játszik a hagyományos, megszokott telefon és tablethasználat mellett az extrémen nagy felbontású és bitrátájú tartalmak streamelésében, a felhő alapú játékszolgáltatások elterjedésében, az önvezető autók működésében, és a különféle, hatalmas adatmennyiség mozgatásán alapuló (pl. Mesterséges Intelligencia) eljárások működése során.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

A vírus árnyékában

A nagyra törő tervek megvalósítását azonban az év elején azonnal keresztülhúzta az egész világon elterjedő COVID-19 betegség. Ennek hatására ugyanis sok helyen részlegesen vagy teljesen leállt a termelés, szüneteltették a kutatás-fejlesztési folyamatokat, a beruházással kapcsolatos döntések meghozatalát. A pandémia emellett hatással volt a globális szállítmányozásra, a logisztikára, a pénzügyi cégek működésére, tehát gyakorlatilag mindenre, ami egy új technológia befuttatásához szükséges.

Olyan eseménysorozat volt ez, amellyel előzetesen nem lehetett kalkulálni, és amivel egyszerűen senki sem számolt.

Minden 2020-as eredményt ennek a fényében kell nézni. Tehát, mikor visszatekintünk a tavalyi évre 5G vonatkozásában, akkor arra is gondolnunk kell, hogy „mi lett volna ha...”. Mindenesetre így is rengeteg minden történt, az egyik legnagyobb magyarországi 5G-vel foglalkozó specifikus oldalon gyakorlatilag minden nap jelent meg valamilyen új tartalom, hír, információ, ami azt jelzi, hogy forrong a szektor.

Növekvő lefedettség

Globálisan megfigyelhető trend, hogy egyre több helyen vált elérhetővé az 5G szolgáltatás. Az USA-ban például 2020-ra minden államban megjelent, és az összes nagyvárosban (valamint számos kisebb településen) vannak olyan területek, ahol használható az 5G. Nagy-Britanniában közel 120 város „csatlakozott” az 5G birodalomhoz, és folyamatosan nő a lefedettség. Magyarországon ugyanilyen folyamatok zajlottak le.

A Telekomnak és a Vodafone-nak köszönhetően Budapest, Debrecen, Kecskemét, Szeged, Szombathely, a Balaton környéki települések, illetve Zalaegerszeg, egyes részein már elérhető az új generációs mobil technológia.

A világ más pontjain is gyakorlatilag folyamatos a hálózatépítés, illetve az ezzel kapcsolatos döntések meghozatala. 2020-ban a lefedettség terén megtörtént az első áttörés, és most már emiatt nagyon úgy tűnik, hogy az 5G nem fog elbukni.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

Kompatibilis termékek

2020-ban több nagy telefongyártó is bemutatta 5G kompatibilis telefonjait. Így például a Samsung, a Huawei, az LG, a Xiaomi, az Oppo és a Realme is előállt több ilyen készülékkel. Ráadásul köszönhetően a processzorgyártó Qualcomm erőfeszítéseinek már a középkategóriában is elérhetőek az ilyen jellegű készülékek. Tehát már nagyjából 80-90 000 forintos áron vehetünk 5G-s okostelefont, és már az első tabletek, valamint laptopok is felbukkantak.

Emellett több tv gyártó, így például a Panasonic, a TCL és a Realme is bejelentette, hogy dolgozik 5G kezelésére képes televíziókon. Ez nagy szerepet játszhat a még jobb minőségű online streaming során, így ennek köszönhetően a jövőben akár a nagy bitrátájú 8K felbontású, HDR videók interneten keresztül történő továbbítása is lehetségessé válik. Mindez pedig kulcsszerepet játszhat a jövőben az ilyen extrémen nagy részletességű megjelenítők elterjedésében. Ugyanis jelenleg a várakozásoknál kevesebb 8K tv, illetve projektor fogy, amelyet sokan a tartalomhiányra vezetnek vissza.

5G és az orvostudomány

Furcsa, de igaz: az új-koronavírus járvány pozitív hatásokat is gyakorolt az 5G technológiára. Több olyan kutatási folyamat is beindult, ahol az 5G technológiát használták arra, hogy a világ más-más pontjain lévő kutató- vagy orvoscsoportok együtt dolgozzanak. Akár úgy is, hogy együtt elemezzenek folyamatosan, valós időben beérkező információkat. Ehhez pedig elképesztő méretű adatmennyiséget kellett megmozgatni, és villámgyorsan továbbítani, és az új hálózatok ezzel is megbirkóztak. Az egészségügyi dolgozók és cégek rengeteg olyan új gyakorlati tapasztalatot szereztek, amit a későbbiekben nagyon jól tudnak majd hasznosítani.

A kép illusztráció
Fotó: Flickr

A sötét oldal

Azt nem hallgathatjuk el, hogy az 5G technológia ellen az idei évben korábban sosem látott offenzíva indult. Elsősorban azzal vádolták és vádolják az eljárást mind a mai napig, hogy az 5G indította be a COVID-19 járványt. Ennek természetesen nincs semmilyen tudományos alapja, de ez jó néhány embert nem érdekelt. Egy idő után már azt is híresztelni kezdték, hogy madár, illetve halpusztulást, valamint rákot okoz az 5G.

Évek óta zajlanak kutatások független minősítő szervezetek és laborok bevonásával, és eddig még mindig olyan eredmény született, hogy ez a technológia biztonságos. A hisztéria végül odáig fajult, hogy több országban is megpróbálták megrongálni az 5G adótornyokat, sőt, akadt ahol fel is gyújtották ezeket.

Mit hozhat a jövő

Az biztos, hogy az 5G elterjedésében kulcsfontosságú, hogy meggyőzzék az emberek túlnyomó részét az eljárás veszélytelenségéről. Biztosak vagyunk abban, hogy 2021 erről is fog szólni. De már most tudjuk, hogy jövőre még radikálisabb ütemben bővül a lefedettség, valamint minden korábbinál több 5G kompatibilis technológiai eszköz, tehát mobilok, tévék, számítógépek, routerek, illetve komplex rendszerek egyaránt, lát majd napvilágot. Az 5G korszak még csak most kezdődött, amit eddig láttunk, az semmi nem volt ahhoz képest, ami még csak most jön.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.